»

Tat prenosnega računalnika vrnil USB-ključ s kopijo podatkov

Slo-Tech - Prenosni računalniki so ene izmed izmed bolj kraje vrednih naprav, saj so majhni in vredni. V tem oziru ni izjema niti Švedska, kjer so profesorju z Univerze Umeå ukradli torbo s prenosnikom, ki jo je pustil skrito za vrati na stopnišču, medtem ko je šel v pralnico v isti stavbi. Ko se je vrnil, torbe seveda ni bilo več. So ga pa švedski tatovi dvakrat presenetili s čutom za sočloveka.

Takoj je poklical na policijo in tudi preklical kreditne kartice, ki jih je imel v denarnici v torbi. A ko se je čez kratek čas vračal po stopnicah, je bila torba spet tam, z vsemi karticami in vso drugo vsebino razen računalnika. Profesorja je takrat najbolj glodala izguba desetletnega dela, ki ga je imel nespametno shranjenega izključno na računalniku brez varnostnih kopij (profesorji na Švedskem niso tako zelo drugačni kot pri nas).

Zato je bil še toliko bolj presenečen, ko je čez slab teden na pisalni mizi v svojem kabinetu našel USB-ključ, na katerega so bile pazljivo prekopirane vse osebne...

41 komentarjev

Simultane policijske preiskave prostorov The Pirate Baya v več državah

TorrentFreak - Danes so državne policije v 14 državah izvedle racije strežnikov, ki so bili osumljeni, da na njih gostuje The Pirate Bay. Večina jih je bila na Švedskem, kjer so zajeli računalnike na kar sedmih lokacijah (med njimi tudi podjetje PRQ, kjer gostuje del Wikileaksa, a ta ni imel povezave s preiskavo, ter Univerzo Umeå), pomembne strežnike pa je imel The Pirate Bay tudi na Nizozemskem, Češkem in Madžarskem. Doslej je znano, da je akcija koordinirala belgijska policija in da je potekala vsaj še v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Norveškem. Stran The Pirate Bay je bila zato večino dneva nedosegljiva.

101 komentar

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu

Proslava po razglasitvi rezultatov

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Od četrtka pa do poznih včerajšnjih ur, pri nas zgolj do 19.00, ponekod pa celo do 22.00, so povsej Evropski uniji potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Posebej zanimivo je bilo na Švedskem, kjer se je leta 2006 ustanovljena Piratska stranka borila za vstop v parlament. Neuradni rezultati z veliko gotovostjo napovedujejo, da bo stranka s 7,1 odstotkom glasov dobila en sedež v Evropskem parlamentu izmed osemnajstih, ki pripadajo Švedski. Ko bo ratificirana Lizbonska pogodba, ki bo povečala število poslancev, bosta Švedski pripadli še dve mesti, od katerih bo še eno šlo Piratski stranki.

Stranka je bila kot Piratpartiet ustanovljena 1. januarja 2006 v Stockholmu, še istega leta pa je sodelovala na volitvah v...

259 komentarjev

Internet preko električnega omrežja

Slashdot - Internet dandanes lahko prenašamo po obilici medijev. Od navadne bakrene parice in kablskega omrežja pa do radijskih valov. Problem je, da imajo nad prvimi podjetja pogosto nadzor, ki temelji že na monopolnega. Po drugi strani pa kljub vseemu te storitve niso na voljo vsem odjemalcev. Tako se kar sama poraja ideja, da bi internet poskusili spraviti v navadne električne žice.

Trenutno je aktualno električno podjetje Hydro-Québec iz Montreala, ki bo s testiranjem začelo januarja, komercialno pa bo storitev na voljo v nekaj letih. Glede na to, da je to za nas čez lužo ta novica niti ni tako zelo zanimiva. Zanimivo je edino to, da je se je zbudilo še eno podjetje in namerava prevetriti lokalni trg internet ponudnikov. Trenutno je ta storitev komercialno na voljo sicer v Nemčiji kjer jo od poletja 2001 trži RWE in na Švedskem, kjer jo nudi Sydkraft.

Podjetja očitno odkrivajo novo tržno nišo. Samo vprašanje časa je kdaj bo to na voljo pri nas. (2010, 2050, 2100)?? Kaj menite vi?)

23 komentarjev

Najmanjši tiskalnik

PDACortex - Pred kratkim je Švedsko podjetje PrinterDreams predstavilo enega najmanjših tiskalnikov na trgu. Miniaturni tiskalniki, ki jih lahko nosimo s seboj poleg prenosnega računalnika, niso sicer prav nič posebnega in tudi ta ne bi bil, če ne bi bil tako majhen, da ga lahko nosimo v žepu. Namesto klasičnega linearnega tiskanja uporablja naključno gibanje roke, to pa mu omogoča, tako majhnost. Podatke seveda sprejema preko modrega zoba, kar se za takšno napravo tudi spodobi. Ka-Klik!

0 komentarjev