»

Na novih vrhnjih domenah je veliko škodljivih strani

Slo-Tech - Odkar je ICANN v kontroverzni odločitvi dovolil registracijo poljubnih vrhnjih domen, se je njihovo število eksponentno povečalo. Dolga leta je internet shajal z državnimi domenami in nekaj generičnimi domenami (.com, .org, .edu, .gov, .mil ...), danes pa najdemo vse od .church do .science. Glavni problem je, da na prvi gostujejo večinoma dobronamerne strani, na slednji pa mrgoli nesnage. Širitev nabora vrhnjih domen problem še poglablja.

CSO se je lotil sistematične analize, koliko odstotkov strani na posamezni vrhnji domeni je zlonamernih, in rezultate predstavil v poročilu. Stran so šteli kot zlonamerno, če jo je bilo mogoče uvrstiti v eno izmed naslednjih kategorij: spam, scam, sumljive, malware, botnet, phishing in nezaželena programska oprema.

...

13 komentarjev

Cel kup ugovorov na nove vrhnje domene

TechWeek Europe - ICANN bo imel obilico dela z razreševanjem vlog za dodelitev novih generičnih vrhnjih domen, ki so prispele letos. Poleg večkratnih rezervacij, saj je marsikatero domeno želelo registrirati več pravnih oseb, se bodo morali ubadati tudi z ugovori držav. Te imajo namreč pravico, da ugovarjajo domenam, ki so žaljive, zavajajoče ali drugače neprimerne. Na 1930 vlog za dodelitev domen so do sedaj prejeli že več kot 200 ugovorov različnih držav, kar precej presega pričakovanja.

Primer je vloga za dodelitev domene .amazon, ki jo je vložil Amazon. Tej domeni nasprotujejo južnoameriške države, med katerimi sta najglasnejša Peru in Brazilija. Državi trdita, da ime Amazon ustreza delu imena Amazon Cooperation Treaty Organization, ki se ukvarja z varovanjem in...

2 komentarja

Prihaja nova varna domena .secure?

CNet - Po lanski spremembi sistema vrhnjih domen, ki omogoča registracijo poljubne vrhnje domene, se že pojavljajo številni predlogi zanje. Te uradno zbira ICANN, ki bi moral postopek zaključiti že sredi aprila in do maja razglasiti končne rezultate, katere nove vrhnje domene bodo zainteresirani partnerji lahko kupili, a se je zaradi tehničnih težav postopek zapletel. ICANN je prekinil sprejemanje registracij in obljublja nadaljevanje po 22. maju, če bo šlo vse po načrtih. Dokler v ICANN-u odpravljajo hrošče, pa si poglejmo predlog za novo domeno .secure, ki naj bi postala vozlišče za vse varne spletne strani. To kanijo doseči s tremi koraki - Verify (Preveri), Secure (Zaščiti), Enforce (Uveljavljaj).

Za njeno uvedbo agitira skupina Artemis Internet, ki jo je tudi prijavila in sedaj upa na odobritev. Nova domena se od ostalih razlikuje po strogih...

22 komentarjev

Iran na smrt obsodil še enega programerja

Saeed Malekpour

Guardian - Iran nadaljuje z ukrepi za nadzor interneta, ki nemalokrat terjajo človeške žrtve. Lani so na primer napovedali vzpostavitev nacionalnega interneta, ki bi sčasoma nadomestil mednarodno povezljivost, napovedali so blokado virtualnih privatnih omrežij (VPN), s katerimi se je bilo mogoče ogniti cenzuri, ter onemogočili uporabo sistema za anonimno brskanje po spletu Tor. Precej bolj resne so zadeve postale letos, ko so na smrt obsodili ameriškega programerja, ki je v ZDA za založnika iger razvijal računalniške streljačine, ki se med drugim dogajajo tudi v Iranu. Obsojen je bil zaradi vohunstva in podpihovanja sovraštva proti Iranu. To pa ni edina smrtna kazen, ki so jo izrekli. Iransko vrhovno sodišče je ta teden potrdilo tudi smrtno obsodbo...

27 komentarjev

Slovenci ne marajo za domene .eu

Europa.eu - Vseevropska vrhnja internetna domena .eu praznuje peto obletnico obstoja, saj je od 7. aprila 2006 mogoča neomejena registracija novih domen (že od 7. decembra 2005 pa registracija imetnikom prednostnih pravic). V kratkem času svojega obstoja se je na seznamu najpriljubljenejših vrhnjih domen povzpela na deveto mesto s 3,5 milijona vnosov. Pred njo so domene .com, .de, .net, .org, .uk, .info, .cn in .nl, ki pa so vse okoli 20 let starejše od nje.

Največji delež nanovo registriranih domen .eu odpade na nemške strani, saj jih je kar tretjina. Na drugem mestu so nizozemske s 13 odstotki, na tretjem pa britanske z desetimi. Slovenci nad novo domeno nismo navdušeni, saj smo jih registrirali zgolj 8451. Manj od nas so domen registrirali le Maltežani in...

6 komentarjev

Založniki grozijo ICANN-u zaradi domene .music

ICANN-ov sedež

vir: Heise
Heise - ICANN se pripravlja na uvedbo nove vrhnje domene .music, kjer bomo lahko našli vse povezano z glasbo. Pravila za registracijo domen še niso dokončana, je pa znan osnutek smernic za registracijo, nad katerim založniki niso navdušeni. Zato je 15 krovnih organizacij, ki predstavljajo pisce, založnike in izvajalce več kot 80 odstotkov komercialne glasbe, ICANN-u poslalo pismo, v katerem so navedli nekaj pomislekov o predlogu za registracije novih domen .music.

Moti jih predvsem troje. Prvič, pravica do registracije domen naj bi bila določena preohlapno. Tako bo možno registrirati domene, na katerih bo potem potekalo ilegalno trgovanje ali distribucija avtorsko zaščitene lastnine....

33 komentarjev

Iran dobil vrhnjo domeno v perzijščini

Slo-Tech - Iran se je pridružil skupini držav z uradnim jezikom, ki se ne zapisuje v latinici, ki so dobile svoje vrhnjo domeno tudi v lokalni pisavi. ICANN je ta teden objavil, da je Iran dobil vrhnjo domeno ایران, pod katero bo moč registrirati strani z domenami v perzijski pisavi. Ime domene pomeni Iran v perzijščini, ki je uradni jezik v Iranu. Poleg nove domene ostaja v rabi tudi latinična .IR, ki bo dovoljevala le registracijo latiničnih domen. ICANN je še povedal, da so prejeli 33 zahtevkov po dodelitvi nelatiničnih domen, izmed katerih so jih odobrili že 18.

10 komentarjev

Prihajajo še nove nelatinične domene

ComputerWorld - Pred dobrim mesecem dni smo dobili prve nelatinične vrhnje domene, ki so si jih pridobile države z arabsko pisavo - Saudova Arabija, Združeni arabski emirati in Egipt. ICANN je sedaj potrdil še vrhnje domene v kitajski logografski pisavi, ki bodo omogočile registracijo domen v celoti v pismenkah. Doslej je namreč vsaj na koncu moral stati latinični .cn, čeprav je bila lahko domena v kitajščini. Nove vrhnje domene bodo uvedli China Internet Network Information Center, Hong Kong Internet Registration Corporation in Taiwan Network Information Center.

Prve domene v kitajskih znakih pričakujemo v naslednjih treh mesecih. ICANN-ov izvršni direktor je dejal, da bo z novostjo pridobil eden izmed petih ljudi na planetu. Pomeni pa novost gotovo veliko dela za razvijalce spletnih aplikacij in upravljavce raznih filtrov, saj bo treba nadgraditi bele in črne liste domen. Domene se bodo kljub predstavitvi v različnih pisavah sicer še vedno shranjevale v latiničnih znakih z uporabo punycode. Če...

3 komentarji

Imamo prve nelatinične vrhnje domene

vir: BBC
BBC - ICANN je včeraj vključil prve nelatinične vrhnje domene. Novinke pripadajo Egiptu (مصر), Saudovi Arabiji (السعودية) in Združenim arabskim Emiratom (امارات). Vse tri so zapisane v arabski pisavi in tečejo od desne proti levi. Domene je bilo že sedaj moč registrirati v nelatinični pisavi, le vrhnje domene so bile omejene na latinico. Z današnjim dnem je tega konec, saj ima ICANN poleg treh že uvedenih domen na mizi še več kot 20 zahtev držav po nelatiničnih domenah, ki čakajo na pregled.

ICANN se je dlje časa obotavljal, saj so se bali, da bo uvedba novih domen v kitajski, arabski in tajski pisavi povzročila fragmentacijo interneta. Strah ji je bilo, da bi na primer Kitajci začeli pisati strani v...

39 komentarjev

Nelatinski znaki prihajajo v vrhnje domene

Ars Technica - ICANN je včeraj izglasoval tako imenovani Fast Track Process, ki bo med drugim že prihodnje leto nabor znakov za registracijo vrhnjih domen razširil s kitajsko, korejsko, arabsko, hebrejsko abecedo in podobnimi. Začenši z novembrom bodo lahko države prijavile nove vrhnje domene (ccTLD) v svojih nacionalnih abecedah. Že sedaj je sicer moč registrirati nelatinske domene (npr. ), le vrhnja domena je morala biti v latinici. Sedaj se odpravlja tudi ta omejitev, tako da jih bomo namesto 26 znakov imeli na voljo več tisoč, iz katerih bodo države lahko sestavile svojo vrhnjo domeno.

ICANN-ov predsedujoči Peter Dengate Thrush je novost označil kot največjo tehnično spremembo interneta od njegovega nastanka pred štirimi desetletji. Izvršni direktor Rod Beckstrom dodaja, da bodo z novostmi pomagali internet razširiti tudi med ljudi, ki v svojem vsakdanjem življenju ne uporabljajo zahodnih abeced in ne govorijo angleščine.

Nova ureditev pa proži tudi nekatere pomisleke, predvsem z...

69 komentarjev

Intervju z ICANN-ovim izvršnim direktorjem

Slashdot - ICANN je bil ustanovljen leta 1998 in od takrat skrbi za harmonijo na področju vrhnjih domen na spletu. Do danes je ostal pod ameriškim pokroviteljstvom, prejšnji teden pa je evropska komisarka Viviane Reding glasno pozvala ZDA, naj spustijo ICANN iz svojih krempljev. O supranacionalnosti nacionalnosti ICANN-a in uvajanju domen z neangleškimi črkami je tekla beseda v intervjuju s Paulom Twomeyjem, ki sedi za krmilom že šesto leto in bo letos ta položaj zapustil.

Kot pravi Twomey, uvedba G12 po zamislih Redingove ni potrebna, bi pa se moral ICANN osamosvojiti. Dejal je, da lahko že v prvi četrtini prihodnjega leta pričakujemo vrhnje domene v različnih jezikih in pisavah, tako da bomo dobili cel kup domen v kitajskih pismenkah, grških črkah, cirilici, korejskem hangulu itn. Beseda je tekla tudi o širitvi bazena vrhnjih domen, tako da se kmalu nadejamo .paris, .berlin in podobnih.

Twomey spremembe, ki se obetajo, primerja z gradnjo 15-nadstropne stolpnice, ki ima le rdeče opeke,...

6 komentarjev

Spremembe tudi pri domenah .si

Arnes - Kot smo že poročali, organizacija ICANN razmišlja o velikih spremembah vrhnjih domen, nekoliko manjše premike pa pripravlja tudi skrbnik domače vrhnje domene. Od 9. oktobra naprej bo namreč možna registracija domen pod vrhnjo domeno .si po novem sistemu, ki ga je kot predlog objavil Arnes.

Tako bi po novem sistemu imele možnost registracije tudi fizične osebe ter tuje pravne in fizične osebe, omejitev števila domen na nosilca bo odpravljena, domene bo moč registrirati/podaljšati za 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi številčne domene. Za vse zainteresirane so na voljo predlogi novih dokumentov.

28 komentarjev