»

Googlovi rezultati rekordni

Slo-Tech - Googlov lastnik Alphabet je objavil rezultate zadnjega lanskega četrtletja in celotnega fiskalnega leta, ki so navdušili. V zadnjem četrtletju so v primerjavi z letom poprej prihodke povečali za 32 odstotkov na 75,3 milijarde dolarjev. Ob tem so ustvarili 20,6 milijarde dolarjev dobička, kar je 35 odstotkov več kot v predhodnem letu. V celotnem letu 2021 so ob 257 milijardah prihodkov pridelali 76 milijard dolarjev profita. Obe številki sta rekordni, kar je delnico danes izstrelilo 8 odstotkov višje. Ob tem je Google napovedal razcepitev v razmerju 1:20, tako da bo od julija delnica privlačnejša za male vlagatelje.

Večino prihodkov ustvarijo s prodajo oglasnega prostora z Googlom, od česar se je v zadnjem kvartalu nateklo 61 milijard dolarjev. Od tega je bilo 43,3 milijarde dolarjev iz iskalnika, 8,6 milijarde dolarjev od YouTuba in 9,3 milijarde dolarjev od Google Networka. Google Cloud pa na primer prinese zgolj 5,5 milijard dolarjev. Od vseh storitev so le Google Services...

6 komentarjev

Računalnik za devet dolarjev

Slo-Tech - Medtem ko najpopularnejši poceni računalnik Raspberry Pi stane 25 ali 35 dolarjev, Next Thing Co. razvija nekaj podobnega, kar bo stalo 9 dolarjev. Financirali ga bodo s skupno nabirko na Kickstarterju, kjer so cilj 50.000 dolarjev že zdavnaj presegli in se bližajo milijonu. Nov računalnik se bo imenoval preprosto CHIP.

Kaj lahko za devet dolarjev stlačimo v računalnik? Razvijalci obljubljajo procesor s frekvenco 1 GHz, 512 MB pomnilnika, 4 GB prostora za shranjevanje podatkov ter seveda operacijski sistem Linux. Za povezljivost skrbita Wi-Fi in Bluetooth. Nekoliko dražje bodo verzije z dodatki, in sicer dodatnih 10 dolarjev stane baterija, prav toliko adapter za VGA, za HDMI je doplačilo 15 dolarjev, za dodatnih 40...

76 komentarjev

Google povečal dobiček, a razočaral

Slo-Tech - Google nadaljuje štafeto računalniških in internetnih velikanov, ki razkrivajo poslovna poročila za preteklo četrtletje. V svoji najavi so zapisali, da so imeli 15,4 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 3,45 milijarde dolarjev dobička, kar je za tri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Analitiki so pričakovali nekoliko večje prihodke in za 20 odstotkov višji dobiček, zaradi česar je delnica izgubila skoraj štiri odstotke.

Večino prihodkov Google še vedno ustvari s svojimi stranmi (iskalnik, YouTube, Gmail), in sicer 10,5 milijarde dolarjev oziroma 68 odstotkov, kar je petino več kot lani. Prihodki iz naslova Adsense so se povišali za štiri odstotke na 3,4 milijarde dolarjev, preostanek v višini milijarde dolarjev pa gre na rovaš Google Playa,...

8 komentarjev

Google povečal prihodke in dobiček

vir: Google
The Wall Street Journal - Čeprav cena oglasov na spletu in mobilnih napravah v zadnjem času upada, na Googlove poslovne rezultate to ni imelo bistvenega učinka. V zadnjem četrtletju je podjetje poslovalo odlično in povečalo prihodke od prodaje na 12,95 milijarde dolarjev, kar je 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Če upoštevamo še Motorolo Mobility, ki so jo prevzeli sredi lanskega leta, so prihodki znašali 14 milijard dolarjev. Povečal se je tudi dobiček, in sicer se je povzpel za 16 odstotkov na 3,35 milijarde dolarjev. Googlova delnica je po objavi rezultatov pridobila skoraj pet odstotkov. Google približno dve tretjini prihodkov ustvari s svojimi stranmi, približno četrtino s partnerskimi stranmi, preostanek pa z drugimi storitvami.

...

4 komentarji

Google v zadnjem četrtletju rekordno

vir: Google
Google - Google je zadnje lansko četrtletje sklenil s kar 25-odstotno rastjo prometa v primerjavi s kvartalom leta poprej, medtem ko je dobiček poskočil za dobrih šest odstotkov. Skupno je podjetje doseglo rekorden promet z 10,58 milijardami dolarjev in drugi najvišji dobiček v zgodovini, tj. 2,7 milijarde dolarjev, so sporočili iz Mountain Viewa. Končno je poletel tudi Google+, saj se je število njegovih uporabnikov v zadnjih treh mesecih povzpelo s 40 na 90 milijonov.

Približno 24 odstotkov vseh prihodkov (2,45 milijarde dolarjev) je Google izplačal naprej partnerskim oglaševalcem (gre za tako imenovane Traffic Acquisition Costs), ki skrbijo za pritok uporabniškega prometa na Googlovo stran. V zadnjih četrtletjih se ta odstotek...

22 komentarjev

Google povečal prihodke in dobiček

vir: Google
Google - Google je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki izkazujejo rast prihodkov in dobička. V zadnjih treh mesecih so se prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani povzpeli za 33 odstotkov na 9,72 milijarde dolarjev. Google je ustvaril 3,06 milijarde dolarjev dobička iz poslovanja (20-odstotna rast) oziroma pod črto 2,73 milijarde dolarjev čistega dobička.

Približno dve tretjini vseh prihodkov, to je 6,74 milijarde dolarjev, Google ustvari z lastnimi stranmi. Preostanek odpade na sistem AdSense, ki omogoča oglaševanja na partnerskih straneh, kjer si dobiček delita Google in avtor strani - na teh straneh je Google zbral 2,6 milijarde dolarjev. Povprečna stopnja obdavčitve dobička je znašala 19 odstotkov.

...

18 komentarjev

Google z rekordnimi prihodki povečal dobiček

CNet - Včeraj po koncu trgovanja je Google objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, iz katerih lahko veje optimizem delničarjev. Prihodki celotnega koncerna so znašali devet milijard dolarjev, kar je absolutni rekord podjetja. Od tega dve tretjini odpadeta na matični del podjetja Google.com, preostanek pa širše omrežje.

Dobiček se je v primerjavi z lanskim letom povečal za 36 odstotkov na 2,5 milijarde dolarjev. To znese 8,74 dolarjev na delnico na četrtletje, kar postavlja letni P/E na 15,1.

Prodaja na mednarodne trge že zavzema več kot polovico vse prodaje, saj se je povečala za eno odstotno točko na 54 odstotkov v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem.

V zadnjih treh mesecih je...

7 komentarjev

Google izdal svoje prve obveznice

Bloomberg - Google je prvič v zgodovini izdal obveznice, s katerimi se je zadolžil na kapitalskem trgu. Izdali so za tri milijarde dolarjev obveznic, ki so jih investitorji brez oklevanja pokupili, saj imajo visoko boniteto (Moody jim je dal Aa2, S&P pa AA-). Google jih je razdelil v tri tranše - prva ima dospelost tri leta in obrestno mero 1,25 odstotka, druga z dospelostjo petih let ima obrestno mero 2,125 odstotka, tretja z dospelostjo deset let pa 3,625 odstotka. Nizke obrestne mere je določil trg na avkciji in odražajo visoko stopnjo zaupanja v Google. To tudi pomeni, da se Google, katerega obveznice imajo pribitek okoli 60 bazičnih točk na državne obveznice, zadolžuje po enakih cenah kot...

16 komentarjev

Google Offers konkurenca Grouponu

Mashable - Google je lani snubil podjetje in spletno stran Groupon, za katera je ponujal kar šest milijard dolarjev. Kupčija je padla v vodo, ker se Groupon ni pustil prodati. Google ni dolgo razmišljal kaj storiti; napovedali so razvoj lastne storitve Offers, ki bo neposredno konkurent Groupona.

Groupon posluje v 27 državah in ponuja svojim članom ugodne ponudbe, ki veljajo en dan. Vsak dan ponudijo nekaj izdelkov svojih dobaviteljev po posebni promocijski ceni in če se dovolj ljudi prijavi k nakupu, se posli tudi izvedejo. Če interesentov ni dovolj, posla ni. Skratka, gre za kombinacijo lokalnega oglaševanja in prodaje diskontiranih izdelkov (oziroma kuponov s popusti, če želite), ki neverjetno dobro funkcionira.

Google tako...

13 komentarjev

Applov dobiček rekorden

vir: Apple
Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki se je končalo 25. decembra 2010. V treh mesecih pred tem datumom so zabeležili prihodke v višini 26,7 milijarde dolarjev, kar je za 70 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Dobiček se je s 3,4 milijarde dolarjev povzpel na rekordnih šest milijard dolarjev, kar je Applov rekord. Bruto marža je znašala 38,5 odstotka, prodaja na trgih izven ZDA pa bila zaslužna za 62 odstotkov prihodkov.

V tem obdobju je Apple prodal 4,13 milijona računalnikov Mac, kar je za četrtino več kot leto poprej, in 16,24 milijona iPhonov, kar je za 86 odstotkov več. Tabličnih računalnikov iPad so prodali 7,33 milijona. V sedanjem četrtletju...

206 komentarjev

Google letos prevzel že 40 podjetij

Gibanje cene delnice Googla letos

vir: Google
Google - Google je ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev SEC-u poslal finančno poročilo o prvih treh četrtletjih tega leta, iz katerega je razvidno, da so v tem času prevzeli 40 podjetij. Največji nakup je predstavljal AdMob, za katerega so odšteli 681 milijonov dolarjev. Večja zalogaja sta bila še Slide s 179 milijoni dolarjev in On2 Technologies s 123 milijoni dolarjev. Za ostalih 37 podjetij so porabili 626 milijonov dolarjev, tako da je skupni račun znašal 1,6 milijarde dolarjev. Sem je treba prišteti še ITA, ki ga Google od julija poizkuša kupiti za 700 milijonov dolarjev, a še čaka na zeleno luč od protimonopolnih inštitucij.

Iz bilance je razvidno, da je imel Google ob koncu tretjega četrtletja več kot 11 milijard dolarjev v denarju in derivatih ter...

11 komentarjev

Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Bloomberg - Izogibanje plačevanju davkov v vseh državah grdo gledajo, a praksa sama po sebi za razliko od utajevanja davkov ni nelegalna. Zlasti podjetja v državah z visoko obdavčitvijo dobička poizkušajo s kreativnim računovodstvom svojo davčno obveznost zmanjšati. Ameriške IT-korporacije niso pri tem nobena izjema, ugotavljajo na Bloombergu. Vodilni pri tem početju je Google, ki je s premetenimi transakcijami uspel efektivno obdavčitev svojega čezmejnega dobička znižati na 2,4 odstotka (celotnega pa na 22,2 odstotka), s čimer so v zadnjih treh letih privarčevali 3,1 milijarde dolarjev ali, povedano drugače, povečali svoj dobiček za četrtino. Enake taktike uporabljajo tudi drugi, med njimi tudi Apple, Microsoft, IBM in Oracle, ki so si stopnje obdavčitve znižali na 4,5 do 25,8 odstotka.

Davek na dobiček v ZDA znaša 35 odstotkov, kar je po mnenju podjetij preveč. V Franciji na primer znaša 34,4 odstotka, v Nemčiji 30,2 odstotka in na Japonskem 39,5 odstotka.

Podjetja uporabljajo več metod za...

28 komentarjev

Google povečal dobiček

GOOG na polletnem vrhu

CNet - Google je pozno včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2010. V tem obdobju so njihovi prihodki znašali 7,3 milijarde dolarjev, kar skoraj za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je z 1,6 milijarde dolarjev dvignil na 2,2 milijarde dolarjev, kar pomeni 7,64 dolarja na delnico oziroma letni P/E okoli 17. Po objavi rezultatov je tečaj delnice poskočil za devet odstotkov na vrednost 590 dolarjev, kar je šestmesečni vrh.

Razčlenitev po kategorijah pokaže, da Google dve tretjini prometa proizvede z lastnimi stranmi, ostalo pa s sodelovanjem s partnerji. Prihodki od storitve oglaševalske AdWords so se, denimo, povečali za 22 odstotkov. Google se sicer približuje trem mejnikom:...

3 komentarji

Intel s petkrat višjim dobičkom

The Wall Street Journal - Začelo se je obdobje, ko bodo podjetja objavila četrtletne izide za prvi letošnji kvartal. Tradicionalno je to prvi storil aluminijski gigant Alcoa, sedaj pa sledijo tudi računalniška podjetja. Intel je prijetno presenetil s svojimi rezultati, saj so zabeležili kar 433-odstotno rast dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Dobiček je znašal 2,4 milijarde dolarjev, kar je deset odstotkov nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 10,3 milijarde dolarjev, kar je 44 odstotkov več kot lani. Razlogi za dobre rezultate so večje povpraševanje po procesorjih za prenosnike, višja povprečna prodajna cena in kar 63-odstotna bruto marža, kar je za polovico več kot lani. Delnice so v trgovanju po uradnem zaključku delovnega časa (after-hours trading)...

17 komentarjev

Microsoft povečal dobiček

Ars Technica - Microsoft sledi ostalim podjetjem z Wall Streeta in objavlja poslovne rezultate za preteklo četrtletje. V drugem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končalo 31. decembra, so prihodki podjetja znašali 19 milijard dolarjev, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je povečal na 8,5 milijard dolarjev (43-odstotna rast), medtem ko je čisti dobiček dosegel 6,7 milijarde dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot lani in tretjino več od pričakovanj analitikov.

Glavni razlog za eksplozivno rast je dobra prodaja operacijskega sistema Windows 7. Svoj delež pa so doprinesli tudi varčevalni ukrepi, ki jih je podjetje uvedli po klavrnem božiču 2008. Sicer so prodali več kot 60 milijonov kopij Windows 7, s čimer je...

18 komentarjev

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev

Hewlett-Packard z nižjim dobičkom

CNet - Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je končalo 31. julija. Ti izkazujejo zmanjšanje dobička. V omenjenem kvartalu so njihovi prihodki znašali 27,5 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani in v skladu s pričakovanji. Dobiček pa se je skrčil opazneje, saj je znašal le 1,6 milijarde dolarjev, kar je za petino manj kot leto prej. Omeniti velja, da bi bil brez polmilijardnih enkratnih stroškov prestrukturiranja in prevzemov njihov dobiček 2,2 milijarde dolarjev. To je že tretje zaporedno četrtletje, ko je HP zabeležil upad dobička.

Zavidljivo rast so dosegli na Kitajskem, nekoliko več so prodali tudi v ZDA (za osem odstotkov), medtem ko smo Evropejci od HP-ja kupili za 12 odstotkov manj izdelkov. Za prihodnje četrtletje načrtujejo več kot 2 milijardi dolarjev dobička, če so bo pobral evropski trg. Tradicionalno Evropejci kupimo več v tem četrtletju, na kar HP vnovič računa. Klik!

6 komentarjev

Microsoft uspešno zaključuje leto

The Register -

Microsoft je nedavno objavil svoje poslovne rezultate za fiskalno leto 2003. Po poročanju Johna Connorsa so v zadnjem fiskalnem četrtletju prodali za 8,07 milijarde dolarjev izdelkov, kar je za 11 % več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je tako skorajda dosegel dve milijardi dolarjev, kar je za 26 % več kot lanski zadnji kvartal.

Če pogledamo prihodke podrobnejše in po skupinah, lahko vidimo, da največ dohodkov še vedno ustvarijo Windows (2,43) in Office (2,35 milijarde). Prodaja izdelkov obeh družin je namreč malenkostno poskočila (za štiri in osem odstotkov). Več o tem.

1 komentar