»

Android je največja platforma v ZDA

Delež platform za pametne mobilne telefone v ZDA

vir: engadget
engadget - V ZDA, kjer Nokia praktično nima prisotnosti, je bila bitka med preostalimi platformami za pametne mobilnike nekoliko bolj izenačena. Dolgo je vodil RIM s svojim Blackberry OS-om, medtem ko sta bila blizu še Apple s svojim iOSom in Google z Androidom. Pomembna sta še Microsoft in Palm, a imata oba pod desetino tržnega deleža. A RIM ni več na vrhu, saj je Android od preteklega marca največji, medtem ko je bila še lanskega decembra situacija močno drugačna.

Po poročanju Comscore je Google v prvih treh mesecih letošnjega leta pridobil kar 6 odstotnih točk, s čimer je poskočil s 28,7 % na 34,7 % tržnega deleža. RIM je po drugi strani izgubil 4,5-odstotne točke in tako zdrsnil z 31,6 na 27,1 %, kjer mu je s 25,5 % Apple že nevarno...

11 komentarjev

Izbirno okno v Windows 7 nima večjega vpliva

Deleži brskalnikov skozi čas v Evropi

vir: Neowin
Neowin - Izbirno okno uporabnikom, ki ga vidijo ob sveži namestitvi Windows 7, ponudi peterico najpopularnejših brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari in Opera) v naključnem vrstnem redu, katerim na desni, skritim z vodoravnim drsnikom, sledijo še manj popularne izbire. S tem je Evropska Unija želela, vsaj v Evropi, prekiniti dominanco in monopol Microsofta z Internet Explorerjem, a rezultati kažejo, da jim ni uspel bistven preobrat. Razlike v tržnih deležih peterice najpopularnejših kažejo, da so spremembe praktično enake tistim v svetovnem merilu oz. se razlikujejo znotraj ene odstotne točke. Največji zagovornik izbirnega okna, norveška Opera, sicer ima nekoliko večji tržni delež, v primerjavi z letošnjim januarjem se je dvignil za...

28 komentarjev

Dell investira več sto milijonov dolarjev v nov tržni slogan

BuisnessWeek Online - Dell je ugotovil, da za vrnitev na pota stare slave, ko je bil standard za najbolj dostopne in najbolj običajne računalnike prav Dell, potrebuje tako pravšnjo strojno opremo kot tudi trženje. Za dosego slednjega cilja bodo začeli več sto milijonov vredno reklamno kampanjo, s katero bodo skušali ljudem približati nov slogan. Ta se bo glasil You Can Tell It's Dell (Prepoznate lahko, da je Dell), z njim pa bodo kupcem poskušali v podzavest vtisniti, da se Dellovi računalniki razlikujejo od konkurenčnih, torej da niso vse gigaherci in gigabajti. Akcija se začne 6. novembra, ni pa še znano, ali bo omejena le na ZDA ali bo zastavljena tudi širše.

Dell je trenutno tretji največji proizvajalec...

30 komentarjev

Apple ima v ZDA desetino vseh računalnikov, Lenovo raste

Tržni deleži proizvajalcev v ZDA

vir: Ars Technica
Ars Technica - V tretjem četrtletju leta 2010 je Apple prvič v nekaj letih v ZDA presegel 10% tržnega deleža v svojem najmočnejšem trgu, ZDA. Z 10,5% so na tretjem mestu v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem prehiteli Acer, ki je izgubil skoraj 2 odstotni točki in ima zdaj 10,4% delež. Zamenjavo smo videli tudi na prvem mestu, kjer je zdaj HP s 24,8%, medtem ko je Dell v primerjavi z lani izgubil kar 2,1 odstotne točke in je na drugem mestu s 23,8%. V svetovnem merilu je šlo v zadnjem četrtletju najbolje četrto-uvrščenemu Lenovu, saj so svoj delež v primerjavi z lanskim letom povečali za kar tretjino, z 8,5 na 10,3 odstotke. Dobro četrtino je pridobil še Asus, ki je prehitel Toshibo in ima zdaj s...

16 komentarjev

Bing popularnejši od Yahooja

Tržni deleži peterice največjih

vir: Ars Technica
Ars Technica - Zamenjava na drugem mestu lestvice najpopularnejših spletnih iskalnikov je bila najverjetneje le še vprašanje časa, ki je končno prišel. Do avgusta je to mesto držal Yahoo, medtem ko ga je v avgustu po podatkih The Nielsen Company prehitel Microsoftov Bing. Slednji, zanimivo, v ZDA in Kanadi od avgusta poganja prav Yahoojevo iskalno storitev, a ni popolnoma jasno, če iskanje na Yahoo.com, ki ga poganja Bing, spada v Bingov oz. Yahoojev tržni delež.

Bing je pridobil 0,3 odstotne točke in je tako tekom avgusta narasel s 13,6 na 13,9% tržnega deleža, medtem ko je Yahoo utrpel precejšen padec - s 14,3% na 13,1%. V avgustu je šlo še najboljše Googlu, saj so pridobili kar 0,8 odstotne točke, kar pomeni, da je njihov tržni delež znašal 65%, več kot...

2 komentarja

Internet Explorer po dolgem času s pridobitkom

CNet - Skoraj pol leta je minilo od zadnjega pregleda tržnih deležev brskalnikov, zato si poglejmo, kako so si razdelili trg v preteklem mesecu. Zanimivo je, da se je po dolgem času trend padanja tržnega deleža Internet Explorerja ustavil. Micrsoftov paradni konj se je z absolutnega minimuma pri 59,8 odstotkih pobral na 60,3-odstotni tržni delež, kar gre pripisati porastu v številu uporabnikov IE8 - tudi na račun uveljavitve Windows 7, kamor je integriran. Nasprotno je Firefox nekoliko izgubil in pristal pri 23,8 odstotkih, kar je zadoščalo za drugo mesto. Chrome je pridobil petino odstotne točke in je s 7,2-odstotnim deležem uporabnikov na tretjem mestu. Četri je Applov Safari (4,9 odstotka), peta pa Opera (2,3 odstotka).

15 komentarjev

Acer drugi največji proizvajalec računalnikov

Tabela s tržnimi deleži

vir: engadget
engadget - Največjemu svetovnemu proizvajalcu osebnih računalnikov (tako namiznih kot prenosnih), Hewlett-Packardu, je do pred kratkim na drugem mestu sledil Dell. Ker so pri Acerju, prej tretjeuvrščenemu, v tretjem letošnjem četrtletju dosegli odlične prodajne rezultate (kar 24% več, kot v tretjem četrtletju leta 2008), so se uresničile njihove napovedi, da bodo preskočili Dell in zasedli drugo mesto na svetovni lestvici tržnih deležev.. Podobno kot Acer je v večji prodaji užival tudi HP (9% več prodanih računalnikov), medtem ko je izgubi drugega mesta verjetno tudi pomagala nekoliko slabša prodaja Dellovih računalnikov. Slednjih se je z 10.343.000 prodanimi primerki prodalo približno 7% manj, kot v istem obdobju lani. HP ima na prvem mestu 20% celotnega tržnega deleža, Acer pa na drugem mestu 15,4%. Dell je v primerjavi z...

36 komentarjev

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev

Slovenci imamo radi Firefox

Slo-Tech - Xiti Monitor (v francoščini) poroča, da je tržni delež spletnega brskalnika Firefox spet narasel, tokrat globalno za polovico odstotne točke, pri nas pa kar za tri.

Januarja drugouvrščena Slovenija je v uporabi brskalnika prehitela Finsko, soseda Hrvaška pa sledi na tretjem mestu. Zanimiva je primerjava uporabe med tednom in vikendom, ki kaže na to, da v večini držav ljudje na službenem mestu še vedno uporabljajo druge brskalnike, doma pa Firefox. Kljub še vedno razmeroma hitri globalni rasti tržnega deleža se tržni delež ponekod že zmanjšuje, saj konkurenca ne počiva.

Z naraščanjem tržnega deleža se število varnostnih lukenj začuda ne povečuje sorazmerno: Firefox še vedno velja za enega najvarnejših spletnih brskalnikov.

83 komentarjev