»

Slo-Tech preko TLS povezave

Slo-Tech - Danes smo po daljšem testiranju vklopili TLS (SSL) za vse obiskovalce. Opravičujemo se zaradi težave s sesuvanjem nekega brskalnika, ki je pri tem nastala. Napaka bi sedaj morala biti odpravljena (če imate še vedno težave poskusite izprazniti današnji cache, če tudi to ne bo pomagalo, nam to prosimo sporočite).

V primeru, da vam brskalnik sporoča, da ima stran zaupanja nevreden certifikat, se priporočamo za obvestilo. Prav tako prosimo za obvestila o morebitnih drugih težavah, če se morda pojavijo.

120 komentarjev

Nova, hitrejša internetna povezava Evropa - Vzhodna Azija

Imena podatkovnih povezav so vzeta iz železniškega omrežja, kateremu dokaj dobro sledijo.

eWeek Europe UK - Prejšnji teden smo pisali o novem podmorskem kablu med Severno Ameriko in Evropo, ki ga bodo položili, ki bo imel najmanjšo zakasnitev podatkov na tej trasi na svetu. Glavni uporabniki tega bodo finančne ustanove, ki jim vsaka milisekunda letno navrže več milijonov dolarjev v visokofrekvenčnem trgovanju. Podobno so povezavo posodobili tudi med Londonom in Hongkongom.

Velik del dosedanje povezave med Evropo in Vzhodno Azijo teče prek Rusije in nato Kitajske, kjer so s podatki o infrastrukturi sila skopi. Del je tako ali tako omejen zgolj na interno uporabo, javni del pa je mnogokrat tujini slabo dokumentiran in poznan, čeprav se to počasi spreminja na bolje. Sedaj so na obstoječi povezavi optimizirali evropski...

10 komentarjev

Google želi reformirati splet s pomočjo brskalnika Chrome

Chrome logo

vir: CNet
CNet - Google namerava uporabiti brskalnik Chrome kot orodje za reformo omrežja s spodbujanjem uporabe tehnologije, ki bo po besedah podjetja zmanjšala zakasnitve pri pošiljanju podatkov.

Tehnologija False Start je sposobna zgolj z nadgradnjo brskalnika občutno zmanjšati čas komunikacije pri vzpostavljanju kodirane povezave med brskalnikom in strežnikom. Tako bo pri povezavi med Evropo in Kalifornijo mogoče prihraniti priblizno 0.15 sekunde.


Zdi se super, a obstaja problem. Ta popravek bo imel namreč težave z nekaj čez 100 tisoč stranmi. Google to vidi kot priložnost, da popravi tisto kar se mu zdi narobe s spletom.

Trenutni razlog počasnih komunikacij leži v spletnih straneh, ki še vedno uporabljajo že...

19 komentarjev

Izšel Safari 5

OSNews - Apple je izdal novo verzijo svojega brskalnika Safari. Peta inačica brskalnika je brezplačno na voljo za uporabnike Macintoshev in Windows, prenos je že mogoč z domače strani.

Kot je to te dni modno, se Apple hvali s hitrostjo in odzivnostjo brskalnika. Prenovili so pogon Nitro za JavaScript, ki naj bi bil 30 odstotkov hitrejši od predhodnika in tri odstotke hitrejši od Chromovega. Prav tako so dodobra podprli HTML5 z dodatnimi API-knjižicami. Novost je še tehnologija DNS prefetching, ki jo je premierno predstavil Google. Brskalnik po naložitvi strani preišče povezave na strani in pri DNS-strežnikih poizve po IP-naslovih...

46 komentarjev

Google ukinja podporo za IE6

Google - Devet let star internetni brskalnik Internet Explorer 6, ki ga je že zdavnaj povozil čas, noče in noče umreti, zato potrebujejo njegovi uporabniki kakšno vzpodbudo za opustitev njegove uporabe. Enega takšnih dregljajev pripravlja Google, ki bo s 1. marcem ukinil podporo za IE6 na svojih storitvah, kot so Google Docs in Google Sites. Uradno podprti brskalniki odslej bodo IE7, Firefox 3.0, Chrome 4.0, Safari 3.0 in novejše različice omenjenih. Pri Googlu upajo, da bodo na tak način prepričali 18 odstotkov uporabnikov, ki še vedno uporabljajo predpotopno tehnologijo, v prehod na karkoli...

35 komentarjev

Microsoft odsvetuje Googlov Chrome Frame

Ars Technica - Google je ta teden predstavil vtičnik Chrome Frame za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje integrira Chromova pogona Javascript V8 in WebKit. S tem tako dinozaver IE6 kot novejši IE8 dobita podporo za vse moderne tehnologije, ki jih Microsoft ni uspel podpreti - tu mislimo predvsem HTML 5 s pripadajočimi značko canvas, SVG ipd. Na ta način lahko uporabniki, ki so iz raznovrstnih razlogov priklenjeni na te brskalnike, brskajo tudi po straneh, ki so se prej prikazovale podrto in razmetano. Razvijalci so se razveselili.

Microsoft je hitro odgovoril in namestitev vtičnika odsvetoval. Njihov tiskovni predstavnik je za Ars Tehnico resno dejal, da so z Internet Explorerjem 8 dosegli pomemben napredek in posodobitve, zaradi katerih je brskalnik varnejši. Zaradi varnostnih težav vtičnikov na splošno in še zlasti Googlovega Chroma njegovo poganjanje podvaja možnost napadov malwara in škodljivih skript, je še dodal.

V teh besedah je veliko PR, toda povsem iz trte izvite navedbe Microsofta...

27 komentarjev

Google bo posodobil IE6

Ars Technica - Če krava ne gre h koritu, bo šlo pa korito h kravi, bi lahko opisali nov Googlov poskus, da olajša razvoj spletnih aplikacij. Ne le zase (Google Wave), temveč tudi razvijalcem po svetu, ki jih je Microsoft obsodil na še dodatnih pet let trpljenja, ker zaradi podjetij, ki se zanašajo na delovanje IE6, vanj ne morejo ustreliti milostnega strela.

Google je tako predstavil Google Chrome Frame, vtičnik za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje vgradi Chromov Javascript V8 in WebKit pogon, s čimer pride tudi podpora za HTML 5 (npr. canvas značko, SVG, itd.) in vse ostale dobrote, ki jih lahko spletni razvijalci redno uporabljajo za sodobne brskalnike, a morajo zaradi večine uporabnikov še vedno nameniti nesorazmerno veliko časa za vzdrževanje...

54 komentarjev