»

Skype uvaja nadležne pogovorne oglase

Oglas tekom Skype pogovora.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Skype, ki je od konca lanskega leta v Microsoftovih rokah, bo danes/jutri začel s prikazovanjem "pogovornih oglasov", kot jim pravijo. Gre za klasične banner oglase, ki pa bodo prikazani kot avatar v 1 na 1 pogovoru, sicer samo za uporabnike brezplačne različice (tiste brez skype creditsov oz. naročnine).

"Pogovorni" so zato, ker se nadejajo, da bodo uporabniki - tako v izjavi za javnost - svoj pogovor navezali na vsebino teh oglasov, posebej okoli "svojih unikatnih in zanimivih izkušenj z oglaševano znamko". Da pa bodo lahko začutili to povezavo, je poskrbljeno z individualizacijo oglasov na spol, starost, lokacijo in interese, ki jih Skype zbira skozi uporabnikove preference, morebitno

70 komentarjev

Facebook in Google se potegujeta za Skype?

Reuters - Viri blizu podjetij Facebook in Google po poročanju Reutersa potrjujejo, da naj bi se velikana ločeno dogovarjala s Skypom za njegov prevzem. Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg naj bi se na sestankih v Skypu pogovarjal o prevzemu, hkrati pa naj bi podjetje iskalo partnerja v Luksemburgu za skupni prevzem Skypa. Tudi Google naj bi imel iste nakane, saj naj bi se dogovarjal še z nekaj podjetji o skupnem nakupu Skypa.

Koliko bi bil tovrsten dogovor vreden, je za zdaj še ugibanje, viri pa pravijo, da okoli tri do štiri milijarde dolarjev. Kaj zdaj vse to pomeni za situacijo okoli Skypa in ali gre le za namerno mešanje megle, ki bi podžgalo vrednost podjetja, je težko reči. Skype je namreč napovedal, da bodo letos...

27 komentarjev

Facebook ponuja sistem komentarjev za spletne strani

Wired News - Facebook je spletnim stranem ponudil nov način komentiranja prispevkov. Če se odločijo zanj, morajo na svojo stran zgolj vstaviti nekaj vrstic kode v JavaScriptu in komentarji bodo tekli prek Facebookovega sistema. To pomeni, da ne bodo potrebovale lastnega sistema za upravljanje komentarjev bralcev, ampak bo vse skupaj neločljivo povezano na Facebook.

Bralci se bodo morali za komentiranje prijaviti s svojim računom Facebook ali Yahoo ID, da bodo lahko oddali komentar. Na ta način bo poskrbljeno, da komentar resnično oddaja živa oseba in ne avtomatiziran sistem. Komentarji se bodo po želji (privzeta možnost je da, jo je pa za vsak komentar posebej moč izklopiti) skupaj s člankom objavili tudi na Facebookovem profilu komentatorja.

Prednosti za spletne strani so večja promocija na omrežju Facebook, saj se bodo povezave nanje širile po profilih na...

34 komentarjev

Facebook hrani izbrisane slike več kot poldrugo leto

Davno izbrisana slika, dosegljiva na: http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v10/158/75/13703945/n13703945_30332935_716.jpg

vir: Ars Technica
Ars Technica - Lani so na Ars Technici izvedli eksperiment, v katerem so raziskovali, kako dolgo izbrisane slike vztrajajo na družabnih omrežjih, kot je na primer Facebook. Takrat so ugotovili, da sta najbolj vestna Flickr in Twitter, ki sliko javnosti izbrišeta takoj in onemogočita tudi direktno povezavo nanjo, medtem ko sta Facebook in MySpace precej bolj površna. Če imate neposredni naslov slike, lahko do nje dostopate še precej časa po izbrisu. Facebook je dejal, da slike ostanejo v obliki varnostnih kopij na strežnikih še nekaj časa, medtem ko naj bi bile neposredno s spleta z direktno povezavo nedosegljive takoj (kar se je izkazalo za laž).

Leto je naokoli, a izbrisane fotografije še vedno niso...

51 komentarjev

Skypebook?

The Register - Menda niste mislili, da se bo facebook združil z GoogleVoice-om.



Že nekaj časa se širijo govorice o morebitni združitvi dveh svetovno najbolj množično razširjenih aplikacijah. In seveda so resnične. Facebook in Skype bosta očitno združila moči in se prepletla med sabo.

Novica je opremljena z morebitno podobo novega Skypa. Gre predvsem za to, da bodo uporabniki Facebooka lahko pošiljali SMS sporočila in se klicali med sabo s pomočjo Skypa, uporabniki slednjega pa bodo dobili dostop do aplikacije Facebook Connect.

Razlika med Skypom in Facebookom je predvsem v načinu zaslužka. Skype služi predvsem z zaračunavanjem telefonskih klicev, medtem ko Facebook živi na račun oglasov. Kljub vsemu pa se obe aplikaciji ukvarjata s povezovanjem ljudi in bi načeloma lahko prav lepo sobivali.

Trenutno vsi stremijo k povezovanju identitet ljudi. Mnoge telefonske aplikacije se trudijo povezati vse uporabnikove identitete v eno uporabniško okolje. Tako se bo Yahoojev Messenger povezal z MSN-jem...

14 komentarjev

Pol milijarde uporabnikov na Facebooku

Hexus - Čeprav so uporabniki s Facebookom nezadovoljni, vodstvu strani kaže dobro pri doseganju cilja, da bi bili nekoč vsi prebivalci Zemlje povezani prek Facebooka. Pred dnevi so namreč dosegli mejnik, ko se je na socialno spletno stran registriral 500-milijonti uporabnik. Za zadnjih 20 odstotkov oz. za preskok od 400 do 500-milijontega uporabnika so potrebovali zgolj pol leta.

Kljub nezadovoljstvu uporabnikov je Facebook vseeno druga najpopularnejša spletna stran na svetovnem spletu, takoj za Googlom. Prav ta popularnost da misliti, da bo zaradi eksponentne rasti Facebook že kmalu imel milijardo uporabnikov. Vseeno pa bodo daleč od pokritosti celotnega sveta, katerega populacija znaša okrog 6,7 milijarde. S trenutnim dosežkom je povezanih le 7,5% prebivalstva Zemlje.

Ob objavi, da je na Facebook registriranih 500 milijonov uporabnikov, je Mark Zuckenberg, CEO Facebooka, javnosti predstavil še Facebook Stories, ki uporabnikom omogoča deljenje daljših zgodb. Do sedaj so lahko delili le...

24 komentarjev

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe

TechCrunch - Priljubljena spletna stran za druženje Facebook je napovedala še eno spremembo politike zasebnosti, ki bo uporabnike še malo bolj razgalila na spletu, če se ne bodo samoiniciativno izpisali. Po novem bodo tretje strani uporabnike avtomatsko prijavile v Facebook Connect s pomočjo piškotkov, ki jih nosimo s seboj v brskalniku, tudi če se uporabnik še nikoli ni prijavil na to stran. Poleg tega bo imela ta stran dostop do vseh podatkov v profilu, ki imajo označeno vidnost vsem - in po lanski spremembi pravil so ti vsi, če uporabnik ne nastavi drugače. Od nove storitve se bo sicer moč odjaviti, a privzeto bodo vsi uporabniki prijavljeni (opt-out). Počasi se zasebnost na internetu krči.

51 komentarjev

EA se seli na Facebook

Madden NFL 10

vir: CNet
CNet - Že lani so za 300 milijonov dolarjev pri Electronic Artsu kupili razvijalski studio Playfish, ki izdeluje igre v Flashu za socialne spletne strani, kot je Facebook, MySpace in podobni. Zdaj bomo, kot kaže, ugledali tudi prve sadove te združitve, saj se po besedah vodilnega moža EA Sports, Petra Moorea, Electronic Arts seli na Facebook. Kot prvo bomo ugledali eno izmed vsakoletnih serijskih iger, Madden NFL, v kateri se igralci pomerijo v ameriškem nogometu. Že pred časom se je predvidevalo, da se bosta Facebook in Madden povezala, a je bilo takratno mnenje, da bo šlo za realno-časovne posodobitve statusa, npr. z dosežki iz igre (Facebook Connect). Temu ne bo tako, saj bo Madden dobil kar svojo Facebook različico igre. Le-ta bo mnogo preprostejša od polnokrvne PC...

11 komentarjev

Skype za Linux bo odprtokoden

The Register - Skype za platformo Linux obstaja že dolgo časa, a odprtokodnost platforme nikakor ne pomeni, da je tudi izvorna koda Skypa odprta. Skype jo ljubosumno skriva, tako da zunanji razvijalci Skypa ne morejo napisati kakšnih popravkov in izboljšav, ki bi jih želeli. Kot kaže, se bo to spremenilo. Olivier Faurax je na svojem blogu zapisal, da bo Skype odprl kodo svoje verzije za Linux, sedaj pa je to uradno potrdilo tudi podjetje. Točnega datuma še ni, delajo pa v tej smeri. To naj bi se zgodilo v bližnji prihodnosti, pravijo.

9 komentarjev

Izšel Pidgin 2.6.1 z audio in video podporo

Ubuntu.si - Te dni je izšel priljubljeni IM odjemalec Pidgin 2.6.1 (včasih se je imenoval GAIM), ki pa tokrat prinaša precejšnjo novost - podporo za audio in video klice. Žal je podpora trenutno na voljo samo za XMMP oz. Jingle protokol (uporabljata ga Jabber in Google talk), pa še to ne v okolju Windows, obljubljajo pa, da bo podpora ostalim protokolom sledila kmalu.

Pidgin sicer teče na Linux, Windows in številnih Unix sistemih (za Mac OS pa je na voljo Adium, ki sicer uporablja tudi Pidgin kodo), podpira pa protokole, AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo! in Zephyr. Za Pidgin so na voljo tudi številni dodatki, tudi za šifriranje, Skype IM in Facebook IM.

Razvijalci so odpravili še preko 200 hroščev in uvedli še številne druge spremembe, med drugim tudi podporo temam. Brezplačni prenos je na voljo na spletni strani www.pidgin.im.

47 komentarjev