»

Največji radijski teleskop na svetu začenja z delovanjem

vir: Nature
Nature - Kitajski radioteleskop FAST s kar petsto metrov veliko anteno je uspešno prestal triletno preizkušanje in bo prihodnji mesec naposled odprt za znanstvenike z vsega sveta.

Radijski teleskopi - se pravi, senzorji, ki zaznavajo radijske valove - so še vedno naše poglavitno okno v tiste bolj oddaljene globine vesolja. Poznamo dva osnovna načina za surovo jačanje njihovih zmogljivosti na Zemlji. Pri prvem antene povezujemo v velika omrežja, da dobimo observatorije, kakršen je na primer Atacama Large Millimeter Array (ALMA). Med seboj je mogoče povezati tudi observatorije na različnih koncih planeta, kar so nedavno uporabili za prvi "posnetek" črne luknje. Na ta način se prvenstveno poveča ločljivost opazovanja. Druga, tehnično zahtevnejša možnost, je širjenje krožnika, ki lovi signale. Tu je bil doslej prvak sloviti portoriški teleskop Arecibo s premerom tristotih metrov, ki pa mora sedaj predati štafeto, kajti v odročnem delu jugozahodne kitajske province Gvidžou so se končala...

8 komentarjev

Kitajci dokončali največji teleskop na svetu

Slo-Tech - Druga vesoljska novica danes pa prihaja iz Kitajske, kjer so dokončali gradnjo največjega teleskopa na svetu z imenom FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), ki stoji v provinci Guidžou. Kot pove ime, ima teleskop premer 500 metrov, zato so ga Kitajci vgradili kar med gorsko pobočje in kraško kotanjo. S tem se s prestola poslavlja slavni teleskop Arecibo v Portoriku s premerom 300 metrov, ki ga poznamo tudi po projektu iskanja vesoljcev SETI@home.

Gradnja največjega teleskopa na svetu je trajala več kot 20 let, če jo štejemo od zasnove projekta in iskanja lokacije do začetka delovanja, ki bo septembra, in stala 180 milijonov dolarjev. Končno lokacijo so izbrali zaradi...

23 komentarjev

Najviše ležeči teleskop ALMA začel delovati

ALMA

Slo-Tech - Te dni je začel polno delovanje teleskop ALMA (Atacama Large Milimeter/sub-millimeter Array), ki so ga zgradili na planoti Chajnantor v čilski puščavi Atacama na nadmorski višini 5000 metrov. Uradna otvoritvena slovesnost je bila v sredo. Teleskop sestoji iz 66 radioteleskopov s premerom krožnika sedem ali dvanajst metrov, ki so postavljeni vsaksebi do največ 16 kilometrov, večinoma pa manj. Atacama je bila izbrana kot idealno mesto za tovrstna opazovanja vesolja, saj je na nadmorski višini 5000 metrov nad teleskopi le polovica atmosfere. Glavno prednost pa predstavlja izjemno suho podnebje, saj vlaga moti opazovanja v milimetrskem in podmilimetrskem spektru, ker tam...

22 komentarjev

Najviše ležeči superračunalnik ob teleskopih na 5000 m

European Southern Observatory - Ste kdaj prebrali nalepko na trdem disku? Na njej so zapisani delovni pogoji, ki ne obsegajo le temperaturnega razpona, ampak določajo tudi zgornjo nadmorsko višino, ki običajno znaša 3000 metrov. Razlog je v delovanju diskov, saj med branjem glava počiva na zračni blazini, za kar potrebuje dovolj gost zrak. Delovanje računalniške opreme na visoki nadmorski višini ni samoumevno, kot vam bo povedal vsak obiskovalec baznih taborov v Himalaji, v vesoljska plovila pa tako ali tako vgrajujejo posebno na kozmične žarke odporno opremo. V Čilu so na nadmorski višini 5000 metrov poleg teleskopov postavili superračunalnik, za kar so morali premagati precej tehnoloških težav.

ALMA je okrajšava za Atacama Large Millimeter Array...

55 komentarjev

Novi astronomski observatorij v Novi Gorici

Vir: Amaterskega Astronomsko društva Teleskop

Slo-Tech - Nova Gorica je pred kratkim postala bogatejša za novo pridobitev - amaterskim astronomskim observatorijem Voglarji, ki je v lasti lokalnega astronomskega društva Teleskop in ki predstavlja pomembno pridobitev za nadaljnje širjenje astronomije na Primorskem. Observatorij je velik 5,3 x 3,3 metre in se nahaja na 784 m nadmorske višine, severozahodno od Nove Gorice v Trnovskem gozdu, njegova vrtljiva kupola pa ima premer 2,3 metra, observatorij pa je seveda opremljen tudi s teleskopom, kot se za astronomske observatorije spodobi. V njem domuje računalniško podprt teleskop Meade 10" f/10 LX200. Astronomsko društvo Teleskop obljublja tudi dneve odprtih vrat, več o dogajanju pa bo objavljeno na njihovi spletni strani.

19 komentarjev

Prve slike eksoplaneta v svoji orbiti okoli zvezde

Kompozitna slika

vir: Bad Astronomy Blog
Bad Astronomy Blog - Astronomom Evropskega južnega observatorija je uspelo z enim izmed teleskopov v skupini Zelo velikega teleskopa neposredno slikati eksoplanet v orbiti okoli svoje zvezde. Gre za zvezdo Beta Pictoris, relativno mlado in na južni polobli s prostim očesom vidno zvezdo.



Prikazana slika je sestavljena iz slik posnetih 2003, 2008 in 2009. Zvezda je zakrita z zaslonko in zato nevidna. Levo in desno od zvezde se vidi "luknja" v sliki. Leva "luknja" je bila posneta leta 2003, desna leta 2009. Na posnetkih 2008 luknje ni bilo, kar potrjuje, da gre res za lokalno zadevo, torej, planet in ne za kakšno "smet" na teleskopu ali za kakšen objekt med zvezdo in nami.

Prvič v zgodovini astronomskih opazovanj imamo tako na razpolago slike...

7 komentarjev

Pri blisku nastaja antimaterija

Slashdot - GLAST (Gamma-ray Large Area Space Telescope) je teleskop, ki ga je NASA izstrelila lani in po vesolju opreza za gama sevanjem. Ti žarki niso nič drugega kakor fotoni z zelo visoko energijo, ki nastajajo na različne načine, običajno ob radioaktivnem razpadu nestabilnih jeder. GLAST sicer prvenstveno strmi v oddaljeno vesolje, a je v prvih 14 mesecih delovanja zaznal tudi 17 izbruhov gama sevanja na Zemlji. Nekateri izmed teh, ki so sicer vedno nastajali med nevihtami, so vsebovali celo podpise, značilne za anihilacijo antimaterije. Med dvema nevihtama naj bi tako zaznali emisije gama žarkov intenzitete, ki jih lahko pojasnimo le z anihilacijo pozitronov, so objavili v četrtek na...

40 komentarjev

Operacija na Hubblu uspela, fotografiranje tudi

vir: NASA
CNet - Posadka Atlantisa, ki je prejšnji teden odpotovala v orbito z namenom popraviti teleskop Hubble, je uspešno izvedla zapleteno popravilo, ki ga primerjajo z elektronsko verzijo možganske operacije. Najprej so zarezali skozi zaščitne plošče na Hubblu, odstranili pokrov, za katerega ni bilo ob izgradnji predvideno, da bi se kdaj snel, potegnili ploščo s pregorelim vezjem iz teleskopa in jo zamenjali z novo.



Še več pozornosti pa je bila te dni na spletu deležna spodnja fotografija, ki je bila posneta 13. maja. Na njej vidimo senci Atlantisa in Hubblovega teleskopa, ki ste navidezno preletela Sončevo ploskev, ko sta bila 600 km nad Zemljo. Sam dogodek je trajal 0,8 sekunde, zaradi česar je...

16 komentarjev

100 ur astronomije

Slo-Tech - V okviru mednarodnega leta astronomije bo do nedelje, 5. 4., po vsem svetu potekal projekt 100 ur astronomije.

Sestavljen je iz dveh delov:
V prvem lahko preko interneta 24 na dan spremljate prenose v živo z observatorijev, javnih opazovanj in drugih aktivnosti, ki bo povezal velike observatorije po vsem svetu v koordinaciji Evropskega južnega observatorija ES. Spremljate jih lahko na Around the World in 80 Telescopes, ozadje dogajanja pa na Kozmičnem dnevniku.

Drugi del projekta je 100 ur sprehajanja po nebu, ki ga sestavljajo javna astronomska opazovanja po Sloveniji in svetu, v okviru astronomskih društev, krožkov in observatorijev.

Povezave na te prenose najdete tudi na slovenski in mednarodnih spletnih straneh www.astronomija2009.si in www.100hoursofastronomy.org, www.astronomy2009.org.

V okviru tega projekta tudi Ustvarjalno Astronomsko društvo na observatoriju Zaplana organizira javna opazovanja in astronomske naravoslovne noči, kjer vas pod vodstvom demonstratorjev...

5 komentarjev

Branje vsebine monitorja iz odboja s pomočjo teleskopa

Schneier.com - Raziskovalci Michael Backes, Markus Dürmuth in Dominique Unruh iz nemške Saarland University ter Max Planckovega inštituta za programsko opremo so pred kratkim objavili zanimiv članek z naslovom Compromising Reflections or How to Read LCD Monitors Around the Corner.

V članku so opisali raziskavo, v okviru katere so skušali ugotoviti ali je mogoče s teleskopom prebrati vsebino monitorja iz odbleska svetlobe na gladkih (refleksnih) površinah.

Izkazalo se je, da je to vsekakor mogoče. S teleskopom v vrednosti manj kot 1500 USD je mogoče prebrati zrcaljeno sliko Wordovega dokumenta z velikostjo fontov 12 pik iz oddaljenosti 10 metrov. Z Dobsonovim teleskopom za 27.500 USD pa so uspeli prebrati vsebino dokumenta iz oddaljenosti 30 metrov.



Seveda pa se je napadu mogoče izogniti z posebno napravo imenovano Body-Laptop Interface, ki so jo razvili pri SternLab-u.

21 komentarjev

Mars, bolj gotovo mrtev kot kdajkoli

The Salt Lake Tribune - Medtem ko dve sondi iščeta življenje na Marsu -- no ja, nad kakorkoli živimi Marsovci so vsi že obupali, iščejo predvsem vodo -- so s teleskopom s Havajev v Marsovi atmosferi našli vodikov persoksid, ki učinkovito razkužuje (preprečuje nastanek tudi najbolj osnovnim oblikam življenja) površje Rdečega planeta. Krog je bolj ali manj sklenjen, mali zeleni pa izgnani na rob vesolja.

43 komentarjev