»

Emulator x86 v JavaScriptu poganja Linux

CNet - Fabrice Bellard je dokazal, da se da v JavaScriptu že praktično vse. Pogon je namreč že tako hiter, da je Bellard napisal emulator procesorja arhitekture x86 (konkretno 486) brez koprocesorja. Poimenoval ga je JavaScript PC Emulator. K sreči odsotnost koprocesorja ni ovira, da na njem ne bi pognal Linuxa, saj Linux zmore sam emulirati koprocesor.

Bellard pravi, da je projekt izvedel za zabavo, ker so novi pogoni JavaScripta že dovolj hitri, da je z njimi moč početi komplicirane stvari. Kodo je napisal, da se je naučil čim več o optimizaciji za JaegerMonkey (ki je Firefoxu 4) in V8 (ki je v Chromu). S tem emulatorjem bi lahko poganjali stare gre za DOS, izvajali teste hitrosti (benchmark) ali kaj podobnega. Najpomembnejša pa je ugotovitev, da je JavaScript dozorel dovolj,...

16 komentarjev

Je mali Bobby Tables odrasel in se preselil na Švedsko?

Vir: Wikipedia.org

vir: Wikipedia
Alice, Bob and Mallory - Na Švedskem so nekaj dni nazaj ravno končali z volitvami. Izid je bil, kot lahko vidite, zelo izenačen, Švedske oblasti pa so kasneje objavile oddane ročno napisane glasove. Med njimi se je znašel tudi:
 R;13;Hallands lãn;80;Halmstad;01;Halmstads vãstra valkrets;0904;Söndrum 4;pwn DROP TABLE VALJ;1 
Kjer je od drugega do zadnjega polja dejanski tekst na obrazcu. Je mogoče, da je mali Bobby Tables končno odrasel in se preselil na Švedsko? Za vse, ki zgodbe ne poznate, Bobby Tables prihaja iz znanega stripa http://xkcd.com/327/. Vse skupaj je verjetno le šala, a vseeno poraja misel kako resna bi bila lahko posledica škodljive SQL kode na volitvah. Nekdo si je dal duška tudi z JavaScriptom:
R;14;Vãstra Götalands...

12 komentarjev

JavaScript ugrabljanje

Schneier.com - Kot kaže se nam v bližnji prihodnosti obeta precejšnje število varnostnih težav povezanih z JavaScriptom. V članku JavaScript Hijacking, objavljenem na spletni strani podjetja Fortify Software so namreč trije raziskovalci opisali nov način napada na Ajax spletne aplikacije.

Napad namreč omogoča napadalcu, da prestreže podatke, ki se prenašajo s pomočjo JavaScripta. Prestrezanje je mogoče izvesti s pomočjo tim. JavaScript ugrabljanja (JavaScript hijacking), ki je mogoče zaradi različnih XSS ranljivosti.

Prav tako v našem forumu že poročajo, da se je na internetu znašla koda aplikacije Jitko, ki omogoča samodejno vzpostavitev prikritega omrežja s pomočjo izkoriščanja XSS ranljivosti in JavaScripta. Aplikacijo je na konferenci Smoocon prejšnji mesec predstavil Billy Hoffman, eden izdmed udeležencev konference pa si je zapomnil URL omenjene kode in si kodo presnel ter jo objavil na internetu. Kodo je sicer na zahtevo Hoffmana že umaknil, kljub temu pa jo je mogoče dobiti v...

20 komentarjev

Gigabit na Švedskem

Slo-Tech - Švedski ponudnik interneta Labs2 je na Švedskem kot prvi na svetu pričel ponujati gigabitni širokopasovni internet za fizične osebe. Pokritost prebivalstva je približno 1 %, trenutno pa je internet s tako hitrostjo na voljo le v Lundu.

Cena za ta prestiž je skromnih 850 švedskih kron oziroma nekaj manj kot 95 € (približno 23 naših tisočakov) na mesec. Klik (švedsko)! [:D]

Slin ... se že selimo.

64 komentarjev