»

V Etiopiji prepovedan VoIP

Africa Review - V Etiopiji so nedavno sprejeli kontroverzni zakon, ki prepoveduje uporabo storitev za telefonijo prek interneta VoIP in uvaja stroge zaporne kazni za kršitelje. Kot je prva poročala Al Jazeera, je za uporabo Skypa, Google Talka in sorodnih storitev VoIP zagrožena 15-letna zaporna kazen. Zakon je začel veljati že konec maja, a ga je svetovna javnost večidel spregledala.

Hkrati je Etiopija začela preverjati promet (deep-packet inspection, DPI), da bo lahko odkrila kršitve. Uradna utemeljitev iz vlade pravi, da so se za ta ukrep odločili zaradi pomislekov glede nacionalne varnosti, ki ji VoIP predstavlja preveliko grožnjo, in za zaščito interesov nacionalnega telefonskega operaterja Ethio Telecom, ki ima v državi popolni...

26 komentarjev

Heker prek VoIP obsojen na 10 let zapora

Edwin Andres Pena

The Register - Venezuelski državljan Edwin Andres Pena je bil včeraj obsojen na 10-letno zaporno kazen v ameriškem zveznem zaporu, ker je vdrl v omrežja telekomunikacijskih podjetij in prek njih preusmeril na milijone minut klicev prek VoIP, s čimer si je protipravno pridobil več kot milijon dolarjev. S skeniranjem vrat na omrežju AT&T in drugih podjetij je našel nezaščitena vrata, prek katerih je prenašal neavtorizirane klice. V Miamiju delujoči 27-letni heker je bil organizator in koordinator akcije,...

5 komentarjev

Nigerijski prevarant obsojen na 12 let zapora

Primer prevarantskega e-sporočila

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - V ZDA so obsodili še enega Nigerijca, ki je bil kriv prevare 419. Enaintridesetletni Okpako Mike Diamreyan je bil obsojen na 151 mesecev zapora, ker je med letoma 2004 in 2009 od 67 žrtev protipravno pridobil 1,3 milijona ameriških dolarjev.

Premisa je bila že preizkušena. Pretvarjal se je, da gre za različne vplivne osebe, ki potrebujejo pomoč pri premiku več milijonov dolarjev iz države, in žrtvam ob tem ponujal 20-odstotno provizijo. Pred nakazilom iz Nigerije so morale žrtve plačati raznorazne provizije in prispevke, ki so se kopičili in kopičili, obljubljenih milijonov pa seveda ni bilo od nikoder.

Zanimivo je, da je Diamreyan leta 2008 emigriral v ZDA....

11 komentarjev

Kitajska obsodila pisce trojanskega konja

Yahoo News - Kitajsko sodišče je v sredo enajst članov hudodelske združbe, ki je spisala in razmnožila trojanskega konja, ki je kradel uporabniška imena in gesla za spletne igre, obsodila na zaporne kazni. Enajsterica naj bi si prisvojila več kot pet milijonov podatkov za krajo profilov online iger, za kar so bili kaznovani z globo v višini 830.000 juanov (83.000 evrov). To niti ni tako veliko, saj naj bi si s preprodajo ukradenih profilov, spletnih valut in ostalih igralskih pritiklin protipravno pridobili premoženjsko korist v vrednosti 950.000 juanov. Poleg globe bodo morali odsedeti tudi zaporne kazni do treh let zapora. Preostali člani združbe, ki si je skupno pridobila več kot 30 milijonov juanov (tri milijone evrov), bodo obsojeni kmalu.

0 komentarjev

Tat identitete prek LimeWire obsojen na tri leta zapora

The Register - Frederick Eugene Wood iz Seattla je bil obsojen na 39 mesecev zaradi večkratne kraje identitete, ki jo je izvrševal prek (nekdaj neprimerno bolj) priljubljenega programa za deljenje datotek LimeWire. Z njim je pogledal, ali so uporabniki nemara v skupno rabo postavili kakšno datoteko z imenom statement, account ali tax.pdf (izpisek, račun, davek), in jih prenesel na svoj disk.

Nato je pridobljene podatke uporabil za izdajanje ponarejenih čekov in druge načine kraje identite, pri čemer se je oskrbel s podatki kar 120 žrtev - toliko so jih našli na njegovem računalniku. Woodov kolega in vajenec Gregory Thomas Kopiloff je bil za podobno prevaro že prej obsojen na štiri leta zaporne kazni. Wood se je izrekel za krivega za prevaro z uporabo elektronske komunikacije (wire fraud), dostopanja do računalnikov brez dovoljenja in težje kraje identitete. Poleg zaporne kazni bo moral odšteti še 25.700 dolarjev odškodnin.

22 komentarjev

Nigerijski spletni prevarant obsojen na 19 let

CNN - Nigerijci so pravi mojstri raznih spletnih prevar, saj so prav v tej afriški državi razvili in kasneje v podrobnosti dodelali prevaro 419. Slednja je celo svoje ime dobila po številki člena nigerijskega kazenskega zakonika. Kakorkoli, tovrstne prevare so se s preklopom s telefaksa na elektronsko pošto izjemno razpasle, tako da praktično ni človeka, ki ga kak nigerijski bogataš prek e-pošte še ne bi zaprosil za usluge pri prenosu milijonov čez mejo.

Končno se premika tudi v Nigeriji, kjer pri preganjanju teh nepridipravov niso bili ravno entuziastični. Tako mediji poročajo, da je sodišče v Ikeji v jugozahodni Nigeriji študenta Lawala Adekunia Nurudeena obsodilo na 19 let zapora, ker je opeharil 56-letno Avstralko. Slednjo je spoznal leta 2007 na spletu, ko je iskala partnerja prek spleta. Nurudeen se je pretvarjal, da je belopolti vdovec, britanski inženir, čigar žena in otrok sta pravkar umrla v prometni nezgodi. Kasneje ji je natvezil, da je zdravnik, in dejal, da se je noro...

20 komentarjev

WarVOX - orodje za wardialing preko VOIP sistemov

Slo-Tech - Pri Metasploitu so se zopet potrudili in vsem hekerjem - takšnim in drugačnim - pripravili prijetno presenečenje, ki sliši na ime WarVOX. Gre za zbirko orodij za preiskovanje in samodejno razvrščanje telefonskih sistemov. Orodje zna ugotoviti ali se je na drugi strani linije oglasil modem, fax, VMB (zvočni poštni sistem), PBX, IVR (Interactive voice response), itd. Za razliko od klasičnega wardialinga WarVOX pri preiskovanju ne uporablja modema, niti ne potrebuje nobene druge posebne trojne naprave, pač pa deluje s pomočjo analize zvoka, v telefonski sistem pa se povezuje preko VoIP ponudnikov.

Impresivna je tudi hitrost pregledovanja, ki znaša okrog 1000 številk na uro. Avtorji poročajo, da so preko dveh VoIP ponudnikov s pomočjo 40 telefonskih linij uspeli preiskati 10.000 številk v treh urah.

Ker pravi hekerji uporabljajo zgolj Linux, je WarVOX na voljo samo za sodobne Linux sisteme (Ubuntu 8.10 in BackTrack 4).

Pazite le na telefonski račun.

9 komentarjev