»

Spodnja Saška gre z Linuxa na Windows

vir: Heise
Heise - Zatem ko je Linux izgubil dvoboj z Windows v Münchnu, kjer se je skoraj desetletje trajajoč prehod z Windows na Linux klavrno končal, mu slabo kaže tudi na Spodnjem Saškem. Davčna uprava te nemške zvezdne države namreč načrtuje migracijo 13.000 osebnih računalnikov z Linux nazaj na Windows. OpenSuse se bo poslovil na račun Windows 10.

Prehod na OpenSuse so izvedli leta 2006, kar so tedaj zaposleni dobro sprejeli. Pred tem so bili namreč uporabljali Sunov Solaris, ki je bil prvi operacijski sistem spodnjesaške davčne uprave vse od informatizacije pisarn v 90. letih. Leta 2006 je postalo jasno, da je Solaris zastarel in da niti nadgradnja na novo verzijo ne bo rešila vseh težav - problem je bila zlasti združljivost s strojno opremo, nepodpora za Java Runtime...

60 komentarjev

Virus, ki je služil industrijskemu vohunjenju, pošiljal načrte na Kitajsko

The Telegraph - Po poročanju The Telegrapha so varnostni strokovnjaki slovaškega podjetja ESET, znanega po nekoč zelo priljubljenem protivirusnem programu NOD32, prvi identificirali virus ACAD/Medre.A, ki služi industrijskemu vohunjenju.

ACAD/Medre.A, kot lahko že iz oznake sklepamo, išče datoteke Autodeskovih formatov programa AutoCAD. Tako se precej primitivno in učinkovito dokoplje do načrtov ter drugih tehničnih risb oz. modelov, ki jih nato pošilja na različne naslove el. pošte dveh kitajskih ponudnikov z domenama 163.com in qq.com (op. a., slednja je v lasti Tencenta). A to še ne pomeni nujno, da so pisci, upravljalci in/ali naročniki ukradenega materiala dejansko s Kitajske, kar je opozoril tudi Bruce Schneier v svojem blogu.

Precej nepričakovano, na presenečenje varnostnega raziskovalca Righarda Zwienenberga z ESET-a, so kitajske oblasti zavzeto sodelovale pri preiskovanju ozadja, povezanega z virusom in njegovem omejevanju. Tako so denimo izsledili poti ukradenih datotek do omenjenih...

14 komentarjev

Izšel DraftSight CAD program za Linux

DraftSight

Slo-Tech - Pri Dassault Systèmes so te ni izdali brezplačen 2D CAD program DraftSight. Celotna paleta zmogljivosti programa je opisana na DraftSightovi spletni strani.

DraftSight odpira DWG in DXF datoteke, na voljo pa je za Windows, Linux in Mac okolje (za slednji dve okolji je na voljo beta različica), podprti Linux sistemi pa so Ubuntu, Fedora, Suse in Mandriva. Brezplačen prenos (potrebna pa je registracija) je mogoč iz njihove spletne strani.

Draftsight je na voljo samo za 32-bitne sisteme, a na spletu je mogoče najti vodič kako 32-bitni namestitveni paket za Ubuntu namestiti na 64-bitnem sistemu.

22 komentarjev

Izšel še en CAD program za Linux

Slo-Tech - Kot poročajo na TenLinks, spletni strani posvečeni CAD, CAM in CAE programski opremi, je podjetje Graebert izdalo svoj 2D/3D CAD program ARES Commander tudi za Linux. Linux različico trenutno prodajajo za 495 USD, kar je za polovico ceneje od Windows različice (obe različici imata sicer isto funkcionalnost).

Aplikacija je trenutno na voljo za 32-bitne distribucije Ubuntu 9.10, Fedora 11, Suse 11.2, Mandriva 2010 (ali novejše), za ostale Linux distribucije pa so namestitveni paketi še v pripravi. Aplikacija je sicer optimizirana za Ubuntu.

ARES Commander Edition je mogoče uporabiti tako za AEC (Architecture / Engineering/ Construction) kot tudi and MCAD (Mechanical CAD) modeliranje.

Proizvajalec ponuja tudi brezplačno 30-dnevno različico, ki jo je mogoče prenesti iz njihove spletne strani. Krajšo recenzijo programa si je mogoče ogledati v reviji Cadalyst.

Morda pa bo letos leto...

6 komentarjev

Linux vstopa na področje CAD aplikacij

Ubuntu.si - Kot kaže, pred Linuxom pada še ena "trdnjava" - Linux namreč z letošnjim letom resno vstopa na področje CAD aplikacij. Podjetje Bricsys je namreč izdalo Linux različice svojega komercialnega CAD programa Briscad.

Komercialna različica Briscada stane od 300 do 400 EUR (odvisno od dodatkov, ki jih kupimo), na voljo pa je tudi brezplačna 30-dnevna preiskusna različica. Bricsys na svoji spletni strani nudi predpripravljene namestitvene pakete za Ubuntu, Fedoro in OpenSuse oziroma splošen namestitveni paket za katerokoli distribucijo Linuxa. Briscad podpira tudi AutoCAD .dwg datoteke, primerjava pa kaže, da gre za povsem zmogljiv program.

Konec leta pa pričakujemo tudi izid CAD programa DraftSight za Linux. Program je brezplačen (podjetje trži tehnično pomoč) in trenutno na voljo že za okolje Windows in Mac, vsebuje pa polno podporo za .dwg in .dxf datoteke. Kot poročajo v forumu, pa Windows različica preko Wine API vmesnika že deluje v Ubuntuju.

133 komentarjev

PSPP v zadnjem letu doživel precejšen razvoj

PSPP 0.7.5.

Slo-Tech - Program PSPP, namenjen statistični analizi podatkov, smo na Slo-Techu že predstavili. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS/PASW Statistics, ki zna delati z SPSS podatkovnimi datotekami, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Rezultate analiz pa PSPP zna shranjevati v PDF, PS (PostScript), HTML, ODT (OpenOffice text document) in TXT formatu.

V zadnjem letu je program doživel kar precejšen razvoj. Tako razvojna različica med drugim zna izvajati osnovne deskriptivne analize, rekodiranje in izračun novih spremenljivk, uteževanje, filtriranje in vzorčenje enot, računati kontingenčne tabele in primerjavo povprečij (T-test, one-way ANOVA), računati korelacijske tabele in faktorsko analizo (med...

12 komentarjev

PSPP skladišča za Ubuntu Karmic

PSPP 0.7.3

Slo-Tech - Na začetku leta smo v članku opisali program za statistične analize PSPP. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS, ki ga je vmes kupil IBM in preimenoval v PASW Statistics.

PSPP zna odpreti SPSS podatkovne datoteke, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Seveda ima program kar nekaj pomanjkljivosti oz. mu primanjkuje kar nekaj funkcionalnosti, a za neke osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv.

Razvoj programa poteka počasi, vendar zanesljivo. Jure Čuhalev je za Ubuntu Karmic pripravil dva namestitvena paketka. Prvi je za različico PSPP 0.7.2 (tim. PSPP master), ki bo v kratkem postala naslednja stabilna različica in vsebuje kar nekaj...

4 komentarji

Google Picasa na Linuxu

OSNews - Google se je končno usmilil uporabnikov enega alternativnih operacijskih sistemov, ki bi želeli uporabljati njegovo orodje za iskanje in organizacijo slik, Picassa. Od danes naprej si lahko brezplačno prenesete iz njihove domače strani prenesete različico Picasse za Linux.

Aplikacijo so pri Googlu prenesli s pomočjo Windows emulatorja Wine. To žal sicer ni pravi (tim. native) prenos na Linux platformo, kljub temu pa aplikacija deluje popolnoma normalno.

Trenutno so na voljo predpripravljeni namestitveni paketi za distribucije Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Debian in Ubuntu, na voljo pa je seveda tudi splošni namestitveni program za ostale distribucije.

33 komentarjev

Šifriraj, potrdi, zanikaj - nov protokol za varno uporabo sistemov za trenutno sporočanje

Slashdot - Znana berkleyska kriptologa Borisov in Goldberg sta pred kratkim razvila odprtokodni in brezplačni programski vtičnik za Gaim Off the Record Messaging.

Gaim je programček (na voljo je za Windows in Linux okolje), ki združuje različne kliente za trenutno sporočanje. Tako lahko uporabniki MSN Messengerja, ICQ-ja in še mnogih drugih IM sistemov namesto množice programov uporabljate samo enega, Gaim, ki omogoča povezovanje v vsa ta omrežja hkrati.

Off the Record Messaging pa ponuja še dodatno novost. Gre namreč za programski vtičnik (plug-in), ki omogoča šifrirano izmenjavo sporočil preko kateregakoli IM protokola, ki ga podpira Gaim (seveda mora imeti uporabnik na drugi strani nameščen enak vtičnik).
Poleg šifriranja sporočil pa omogoča tudi avtentikacijo, ki pa je mogoča samo ko je sporočilo poslano, kasneje pa ne več. Novost protokola, ki sta ga razvila je torej, da omogoča tudi zanikanje vsebine sporočila, potem, ko je bilo sporočilo uspešno poslano, oziroma tudi v primeru, če...

31 komentarjev

KDE 3.2 izšel 3. 2

Slashdot - Končno je izšla nova in težko pričakovana različica namiznega okolja KDE 3.2. Besedilo uradne objave promovira predvsem novosti v izdani različici, ki jih je ogromno, vendar je zaradi preobremenjenosti strežnikov trenutno skoraj nedosegljivo. Poleg odpravljenih hroščev in novosti se KDE 3.2 lahko pohvali tudi z izboljšano odzivnostjo, saj je po prvih preskusih sodeč bistveno hitrejši od predhodnih različic. Na voljo so prvi namestitveni paketi za priljubljene distribucije in tudi izvorni paketki, seznam strežnikov pa se nahaja tukaj. Nova različica najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux in Unix je skoraj 90-odstotno poslovenjena in bo prisotna tudi v novi različici Slo-Tech GNU/Linuxa.

Na novico sta nas opozorila tudi gr3_g0r in gasperino.

19 komentarjev