»

Intel Celeron M

Slo-Tech - Včeraj so v Santa Clari predstavili nov procesor za mobilni trg, Celerona M. Že ime nam pove, da je to cenejši, manjši ter hkrati manj požrešen procesor za ljudi, ki od svojega prenosnega računalnika zahtevajo predvsem visoko mobilnost in majhno težo za dobro denarno vrednost.

0,13 mikronske celerončke bomo lahko dobili v dveh različicah. Ena je pri "običajni" napetosti 1,356 volta in sicer s hitrostmi 1,3 in 1,2 GHz - ti procesorji bodo porabili približno 25 W moči. Lahko pa bomo dobili tudi precej bolj varčne procesorje in sicer pri 1,004 V delujoče 800 MHz Celerone, ki bodo porabili samo 7 W. Vsi procesorji imajo 400 MHz sistemsko vodilo ter 512 kB L2 predpomnilnika, postavljajo pa se še z nekaterimi novimi funkcijami za manjšo porabo, kot je "Deep Sleep". Vsi procesorji so združljivi z Intelovimi čipovji 855 in 852GM, cene pa so za 1000 kosov naslednje: 134 oziroma 107 USD za polnonapetostne različice in 161 USD za različico ULV z znižano napetostjo. Intelova stran, sicer pa...

6 komentarjev

Kupovanje prenosnika

Mikhailtech - Kupovanje prenosnika ni ravno vsakdanje opravilo, in večina ljudi, ki se zanj odloči, porabi vsaj kakšen mesec za primerjavo, preden se odloči za nakup. Vem tudi iz lastnih izkušenj, samo da se je moj mesec zavlekel v skoraj leto.

Ker se tudi na našem forumu pojavi vsake toliko prošnja za pomoč pri nakupu prenosnika, in glede na to, da na spletu ni ravno obilice testov in primerjav, je tale članek na MikhailTechu zelo dobrodošel. Je ažuren, ne preveč obsežen, razloži vse aspekte nakupa, poleg tega pa ne pokaže s prstom na samo en model. Zelo pohvalno in vredno branja. Če ne drugače, vsaj za primerjavo, koliko je namizni računalnik cenejši.

1 komentar

Nič več prenosnikov na letalih?

The Register - Ne dvomim, da na medcelinskih poletih radi letite v poslovnem razredu, in temu primerno se tudi oborožite s svojimi prenosniki za preganjanje dolgega časa. Če gre verjeti raziskavam, katerih povzetek so naredili na Registru, lahko uporaba dotičnih računalnikov ogroža vašo varnost, da ne omenjamo niti ostalih potnikov in ljudi na letališčih.
Posebej nevarni naj bi bili prenosniki, ki imajo podporo UWB, torej širokopasovnim povezavam. Sodeč po testih, ki jih je objavil Times, so testiranja na Boeingovih modelih 737 in 747 (torej, najbolj uporabljanih modelih na srednjih in dolgih razdaljah), pokazali napačno delovanje sistemov za preprečevanje trkov v zraku in pristajalnih sistemov.
Sicer večina prenosnikov še nima UWB podpore, samo kakor navajajo, osebje nima ravno diplom računalniških smeri, tako da obstaja nevarnost prepovedi vseh prenosnikov na letalih. Smola, kajne?

Še sreča, da moj laptop nima UWB podpore, in da ne letim ravno vsak dan.....

1 komentar

ProSavage DDR KN266

AnandTech - VIA je danes objavila splavitev svojega ProSavageDDR KN266 mobilnega čipovja za AMD Athlon 4 in Duron procesorje. To je prvo DDR čipovje, ki bo implementirano v ploščah, namenjene prenosnim računalnikom. KN266 potolče zmogljivosti PC133 SDRAMa in popelje mobilne računalnike na novo stopnjo ter ponuja do 30% hitrejše delovanje v nekaterih aplikacijah. Poleg tega uporablja nizko-voltažni DDR266 SDRAM, ki skupaj z AMD PowerNow! tehnologijo zniža električno porabo računalnika in tako pripomore h večjim zmogljivostim in daljši življenski dobi baterij.
Več o čipovju samem lahko najdete tu.

0 komentarjev

Tudi Compaq z Athlon 4 prenosnikom

The Register - Po HP-ju se je opogumil tudi Compaq in predstavil svoj najnovejši prenosnik Presario, ki vsebuje 1 GHz Athlon 4 procesor, 192MB SDRAM pomnilnika, 20GB diska in 8x DVD enoto. Cena prenosnika je trenutno L1699, kar ga postavlja na cenovno raven HP-jevega modela. Compaq-ova najava prenosnika z AMD-jevim procesorjem niti ni tako veliko presenečenje, saj je Compaq že v preteklosti precej uporabljal AMD-jeve procesorje v svojih cenenih računalnikih (trenutno se spomnim samo desktop modela Presario, možno pa je, da je Compaq AMD-jeve procesorje uporabljal tudi v drugih modelih). Ali se bo končno opogumil tudi Dell in najavil svoje Athlon prenosnike?

1 komentar

Test prenosnika z Athlon 4 procesorjem

CNet - Pred kratkim sem pisal tudi o tem, kako je HP uporabil Athlona 4 v prenosnikih Pavilion. Kmalu po objavi novice, se je na CNet pojavil prvi test tega prenosnika. Najpomembnejša lastnost je seveda to, da namesto Intelovih mobilnih Pentiumov uporablja mobilni Athlon 4. Athlon 4 za prenosnike, ima vgrajeno posebno tehnologijo PowerNOW, ki naj bi omogočala varčevanje z energijo. Kljub tej tehnologiji je mobile Ahlon 4 še vedno precej požrešen procesor. V prenosniku se nahaja še 20 GB disk, 256 MB RAM-a, Trident Cyber CBXP grafična kartica, DVD/CD-R/CD-RW enota, modem, mrežna kartica in še kakšna drobnarija. Prenosnik ima tudi prednaložen Windows Millenium operacijski sistem. Testi? Zadevo so tudi stestirali, vendar rezultati niso bili ravno za "dol past". Računalnik je malce zaostajal za prenosniki, ki uporabljajo Intelove 1 GHz Pentium 3 procesorje. Kljub temu, pa se je računalnik za svoj cenovni razred (tam nekje pol milijona tolarjev) kar izkazal. ...

0 komentarjev

Neoriginalnost

vir: Guru 3D
Ace's Hardware - Novo ime prihajajočega, ampak ne v bližnji prihodnosti, AMD-jevega procesorja bo Athlon 4. To niti ni tako presenetljivo, če pomislimo, da je AMD ponavadi kopiral Intelove oznake. K6-II je svoje ime očitno pobral od Intelovega Pentium 2. Potem K6-III od Intelovega Pentium 3. Zdaj, ko je Intel izdal Pentium 4, bo AMD izdal Athlon 4. No ja, kaj hočemo? Tako pač je.

24 komentarjev

IBM in NCSA za najhitrejši Linux cluster

Electic Tech - IBM in NCSA sta najavila, da bosta na univerzi v Illinoisu inštalirala dva Linux clusterja (hm ne najdem pametne slovenske besede...) in tako naredila najmočnejši Linux računalnik na svetu. Prvi cluster bodo namestili februarja, sestavljen pa bo iz IBMovih eServer x300 Thin računalnikov. Vsaki ima dva 1GHz Pentiuma3, na računalnikih pa bo tekel Red Hat Linux. Drugi claster bo nameščen nekje poleti, šlo bo pa za prvega, ki bo uporabljal Intelove Itaniume, mašine pa bodo poganjale TurboLinux. Računalniška pošast bo imela računsko moč dveh teraflopsov, povezava med njimi pa bo omogočena s pomočjo Myricovega Myrineta. Clusterje bodo uporabljali za raziskavo nekaterih temeljnih fizikalnih načel, kot so gravitacijski valovi in podobno. Več tukaj.

4 komentarji