»

Zaradi pomanjkanja čipov TSMC odpovedal pocenitve, napovedal tovarne

Slo-Tech - Zaradi hudega pomanjkanja čipov na trgu se je eden največjih proizvajalcev TSMC odločil, da običajnega znižanja cen letos ne bo. Svoje stranke so pozvali, da sprejmejo višje cene, podjetje pa bo med tem bistveno povečalo investicije v razvoj in nove proizvodne kapacitete.

Izvršni direktor podjetja C. C. Wei je sporočil, da bodo v prihodnjih treh letih izvedli za 100 milijard dolarjev investicij. S temi investicijami bodo med drugim dokončali 5-nm tovarno v Arizoni (začetek proizvodnje 2024), 3-nm tovarno na Tajvanu (2022), 2-nm Gigafab tovarno na Tajvanu (morda dve) in še dve pakirnici na Tajvanu. Trenutne proizvodne kapacitete so 100-odstotno zasedene, povpraševanja pa je še več. Konkurenca, denimo GlobalFoundries in UMC, se ne ukvarja z najnovejšimi najmanjšimi litografijami, temveč se raje osredotoča na cenejše čipe (recimo 28-nm), ki se uporabljajo na primer v televizorjih, avtomobilski industriji ipd. TSMC proizvede skoraj polovico čipov za Apple, Qualcomm, Nvidio in druge...

42 komentarjev

Podjetja se bojijo Google Pekla

Slashdot - Kljub temu, da je njihovo glavno vodilo Ne bodimo zlobni, lahko pri Googlu marsikomu pošteno zagrenijo življenje. Nekatera ameriška podjetja se tako pritožujejo, da so izgubila enormne količine denarja, ker jih je iskalni algoritem zaradi določenih (pogosto neznanih) razlogov poslal v t.i. Google Pekel. To v bistvu pomeni, da je stran rangirana zelo nizko in da uporabniki ne bodo dobili povezav nanjo, četudi bodo vnašali relevantne iskalne termine. Ker ima največji iskalnik na svetu trenutno popolno prevlado in posledično monopol pri posredovanju informacij, je lahko to za podjetja, ki temeljijo na poslovanju preko spleta, nočna mora.

Izvorna novica.

3 komentarji

AMD: Za slabo prodajo je kriv SARS

The inquirer - AMD je danes objavil pričakovanja za drugo četrtletje (točne podatke bomo dobili v drugi polovici julija). Kot vse kaže, bodo prodali za borih 615 milijonov izdelkov, kar je 14 odstotkov manj od pričakovanih 715. Robert Rivet, finačnik pri AMD-ju, pravi, da je za to kriva slaba prodaja na Daljnem vzhodu, torej SARS. Trenutno AMD-jeve delnice stojijo pri 6,59 dolarjih.

1 komentar

Bartoni prihajajo

X-Bit Labs -

Kot poročajo na X-Bit Labs, naj bi se AMD-jevi Barton XP procesorji pojavili na prodajnih policah v začetku februarja. Ti procesorji so še vedno grajeni na K7 osnovi, ki je bila predstavljena že daljnega leta 1999, proizvajali pa jih bodo v UMC tovarni v Tajvanu.

7. februarja bodo tako luč sveta končno ugledali modeli 2500+, 2800+ ter 3000+. Koliko bodo dejanski takti teh procesorjev še ni znano, po neuradnih podatkih pa naj bi tiktakali pri 1833, 2083 ter 2250 MHz. Vsi modeli bodo uporabljali 333 MHz sistemsko vodilo.

Še to, tri dni pred njihovo predstavitvijo, naj bi AMD predstavil tudi zadnji procesor na Thoroughbread jedru -- AMD AthlonXP 2600+, ki bo deloval še vedno le pri 266 MHz sistemskega vodila. O dobavljivosti in ceni še ni podatkov.

1 komentar

MSI ne bo izdeloval samo matičnih plošč!

DigiTimes - MSI vsak malce bolj razgledan uporabnik pozna po odličnih overclockerskih matičnih ploščah in grafičnih karticah, na katere je ponosen sleherni lastnik. Kljub temu, da si je s temi izdelki podjetje ustvarilo dober slives in dober vir dohodka, pa so se vodilni v podjetju odločili, da bodo svojo ponudbo razširili še na pogone CD-ROM/CD-RW in zaslone LCD. Za tako odločitev obstaja seveda več dejavnikov. Za proizvodnjo optičnih enot se je podjetje najverjetneje odločilo po zgledu ASUS-a, ki zna poleg matičnih plošč izdelovati tudi zelo dobre CD-ROM/RW pogone, za monitorje LCD pa nemara zaradi napovedanih dvigov cen zaslonov LCD. Več tukaj.

0 komentarjev

Kako narediti Tech Site? *g*

The Tech Zone - Malo bosa, ja, na eno od tech strani dati poročilo druge tech strani o tem, kako se tech strani sploh dela. Ironično, a smiselno. Torej - devetstranski, zelo obsežen, članek, ki vas dobesedno popelje čez vse procese delanja svojega izuma, na katerem boste sami testirali trdino - od registracije domene, vpisovanja v iskalnike, oglaševanja, pridobivanja materiala, ipd. Ko sem bral članek, sem se zazrl tako v daljno kot ne tako daljno preteklost Slo-Techa in ugotovil - da nam sploh ni šlo tako slabo . Še naprej nas berite.

2 komentarja

X-bit labsi na obisku v AOpen

X-Bit Labs - Pretorijanec je poročal o Creativovi tovarnici, jaz pa bom pod drobnogled vzel AOpen-ovo tovarno.
Fantje (in morda še kakšna punca) pri X-bitih so bili zadnje čase kar zaposleni. Poleg pisanja novic in testov so se odpravili v na Tajvan v AOpen-ovo tovarno, kjer so si ogledali izdelavo nekaterih AOpen-ovih izdelkov. Zakaj ravno AOpen-ovo tovarno? Od podjetja so dobili posebno povabilo, pa tudi podjetje samo postaja vse bolj pomembno in zanimivo (spomnite se njihovih "otročjih" matičnih plošč). AOpen pa ne izdeluje samo matičnih plošč. Že dalj časa izdelujejo tudi grafične kartice, CD/DVD enote, modeme, itd. Skratka preberite si X-bitov res podroben članek, da boste znali ceniti trud, ki ga ljudje vložijo, da zadovoljijo računalniške razvajence.

Še zanimivost (ko smo že ravno pri daljnnjevzhodnih deželah): kot gotovo že veste, ima večina računalniških podjetij proizvodnje zmogljivosti ravno na Tajvanu ali kaki drugi daljnjevzhodni državi. Vendar zakaj ravno na daljnem vzhodu?...

0 komentarjev

Slike desktop PS 2

vir: Akiba
Akiba - Pred časom sem na veliko pisal o tem, kako bi lahko PlayStation 2 uporabili kot nadomestek za osebni računalnik. Da ne boste mislili, da je šlo za kako potegavščino, si lahko tukaj ogledate slike tega čuda. Celotna stran je v krokodilici (moj izraz za pisavo na daljnem vzhodu), zato si s tekstom ne boste mogli pomagati. Sicer pa gotovo poznate rek: slika pove več kot tisoč besed. Držite se ga, pa bo vse v redu.

2 komentarja

Obisk ABIT-ove tovarne matičnih plošč

Tweak Town - Če še niste popolnoma podlegli sklerozi, potem gotovo veste, da se je na Tajvanu odvijal Computex. Nekateri na Tajvan niso prišli samo zaradi Compoutexa, ampak tudi zaradi obiska računalniških tovarn, ki jih na Tajvanu kar mrgoli. Luni je že poročal o novici, ko so novinarji VIA Hardware obiskali tovarno VIA in si ogledali, kako nastajajo čipseti, vendar brez matičnih plošč ni chipsetov in brez chipsetov ni matičnih plošč hehe. Zato si tukaj lahko ogledate, kako poteka izdelava matičnih plošč pri ABIT-u. Članek je precej zanimiv, zato click here.

0 komentarjev