»

Mozilla ugotovila, da uporabniki ne marajo reklam

Mozilla.org - Tako bi lahko nekoliko pikro povzeli ugotovitev, zaradi katere se je Mozilla odločila, da bo končala svoj program prikazovanja oglasov v ploščicah (Tiles), ki se prikažejo ob odprtju novega praznega zavihka. S tem se končuje dvoletni projekt, s katerim je Mozilla poizkušala nekaj zaslužiti še na kakšen drug način kot z integracijo spletnih iskalnikov. Tu je prihodnost precej negotova, saj je od izida Chroma Googlov interes za financiranje Firefoxa razumljivo upadel. A reklame v brskalniku - vsaj na namiznih računalnikih - očitno niso tisto pravo.

Mozillin podpredsednik za vsebino Darren Herman je zapisal, da bi bilo oglaševanje v...

37 komentarjev

Nova beta Firefoxa 4 tudi v slovenščini

Mozilla.org - Nova različica beta Firefoxa 4 je prvič na voljo tudi v slovenščini, skupno pa je Firefox 4 že pred izidom končne različice preveden v 70 jezikov. Sinhronizacija med različnimi Firefoxi in napravami je odslej precej lažja, saj gesla in skrivna rekla niso več potrebna, razširjena je podpora za grafiko v treh razsežnostih s tehnologijo WebGL, dodatki pa se bodo odslej nadgrajevali brez da bi o tem obveščali uporabnika.



Skupaj z novo razvojno različico za osebne računalnike je izšel tudi Firefox 4 beta za mobilne naprave, ki ga lahko prvič najdemo tudi Androidovem Marketu, na voljo pa je tudi različica za Maemo. Poenostavlja iskanje dodatkov, prinaša večjo hitrost, odpravlja kopico hroščev in omogoča shranjevanje strani v obliki PDF za...

19 komentarjev

JavaScript: Firefox 4 hitrejši od Chroma

Slashdot - Na ConceivablyTech so primerjali hitrost najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov, ko govorimo o Javascriptu. Uporabili so referenčni točki (benchmark) SunSpider in Google V8 na platformi x86. V prvi je bil najhitrejši Firefox 4 (TraceMonkey + JaegerMonkey) s 350,8 ms, ki je prvikrat prehitel dosedanjega vodilnega Googlovega Chroma s 356,5 ms. Tretji je Apple Safari s 369,7 ms,...

38 komentarjev

Firefox 4 bo dodal iskanje z Bingom

CNet - Še letos bo Mozilla izdala svoj brskalnik Firefox 4, ki bo prinesel kar nekaj izboljšav, nad katerimi lahko cedimo sline v beta verziji. Ena izmed na prvi pogled manj očitnih, a za finančno prihodnost Mozille zelo pomembnih novosti, bo vključitev Microsoftovega iskalnika Bing v prednastavljene iskalnike v Firefoxu, koder se bo pridružil Googlu in Yahooju.

Večkrat smo že podrobno razdelali finančno konstrukcijo Mozille in ugotovili, da levji delež prihodkov vsako leto kane od Googla. Leta 2008 sta podjetji obnovili pogodbo o sodelovanju, tako da je Googlova stran privzet iskalnik in domača stran v Mozilli, a je le nekaj dni pozneje Google predstavil svoj brskalnik Chrome. Trenutna pogodba se izteče novembra prihodnje leto in nihče ne ve, ali jo bo...

7 komentarjev

Mozilla predstavila Kraken

Konkurenca v lovkah Krakena?

vir: Wikipedia
Hexus - V današnjem svetu tekmovalnosti med spletnimi brskalniki vedno večjo vlogo igrajo sintetični testi, ki prikažejo njihovo zmogljivost in/ali hitrost. A glavna težava sintetičnih testov je, da ne pokažejo dejanskega stanja oz. ne predstavljajo hitrosti delovanja pri opravilih v resničnem svetu. To želijo popraviti pri Mozilli z novim testom, ki so ga poimenovali Kraken. Tudi ta...

49 komentarjev

Opera najhitrejša

Prenovljen grafični vmesnik

vir: CNet
CNet - Z izidom najnovejše beta različice Opere, brskalnika, ki se vztrajno drži spodnjega dela lestvice popularnosti, Norvežani, ki jo razvijajo, vztrajno zatrjujejo, da je Opera 10.50 beta najhitrejši brskalnik na svetu. Ta naslov naj bi si prislužila z uporabo popolnoma novega pogona za prikazovanje Javascripta, Carakan. Po CNetovih poročilih dejansko nekaj je na teh trditvah, saj so na Core 2 Quad 6600 s 4 GB pomnilnika in 64-bitnih Windows 7 primerjali Opero 10.50, zadnjo stabilno različico 10.10 ter zadnjo razvojno različico Chromea, 4.0.266.0. Slednji je s 510.4 ms v SunSpider JavaScript sintetičnem testu zaostal za skoraj desetinko...

104 komentarji

Prism 1.0 beta

TG Daily - Projekt Prism (sprva poznan kot Webrunner), ki ga je Mozilla začela pred osemnajstimi meseci, očitno poteka dobro, saj je že tik pred uradno splavitvijo z beta različico 1.0. Namen projekta je premostiti razmak med spletnimi in namiznimi aplikacijami, saj bo z njim mogoče poganjanje spletnih aplikacij brez uporabe brskalnika, direktno na namizju. Trenutna beta je rezultat več kot enoletnega testiranja v resničnem svetu, med preizkuševalci pa so tudi velike družbe kot npr. Yahoo! Zimbra.

Strani, ki podpirajo prism, naj bi namestilo že več tisoč končnih uporabnikov, (beta) verzija 1.0 pa med drugim prinaša podporo OS Xu, SSL izjemam, omogočala bo pospravljanje v tray, spreminjanje pisav in nastavljanje proxyjev ter samodejno posodabljanje aplikacij.

25 komentarjev

Spletne urice: Harnessing the Mozilla platform

Kiberpipa - V sredo 23. novembra ob 19.00 vas vabimo na osme spletne urice. Tokratnja tema je izkoriščanje platforme Mozilla. Predavanje bo v angleščini, saj bo predaval eden izmed programerjev, ki od Mozille živijo, življenska pot pa ga je zanesla v Slovenijo - Brian King.

Mozilla technologies offer unique advantages over traditional software development toolkits. Using Mozilla, you are combining proven open web technologies with cross-platform rich client application development.

It is a Web-ready platform. At its heart is the XPFE toolkit (XUL, XBL, JavaScript, CSS), and on the implementation level is over 2,000 XPCOM interfaces and an architecture to plug-in your own components. This talk will look in detail at some of these technologies, demo some applications, and look forward to the next generation Mozilla runtime application, XULRunner.

Brian King has been involved in the Mozilla community since 1999. In that time, he has worked on both free and for-profit software built on top of...

4 komentarji

Mozilla Firebird v slovenskem jeziku

Mozilla.Lugos.Si - Na voljo je Mozilla Firebird v slovenskem jeziku (za Tomaže)! Gre za prvo poslovenjeno različico čedalje bolj priljubljenega brskalnika, zato je prisotnih nekaj napak, ki pa bodo kmalu odpravljene. Namestite Mozilla Firebird in slovenski jezikovni paket, ter sledite navodilom, opisanim na strani za prenos slovenskega jezikovnega paketa.

Zdaj ste torej spet na vrsti vi, da nam sporočate napake, in sicer tiste, ki se tičejo prilagajanja v slovenščino. To lahko storite s komentarji na našem dopisnem seznamu. V kratkem lahko pričakujete nove jezikovne pakete, tem pa bodo sledili tudi celotni binarni paketi ua Linux in Windows.

Znane napake:
  • Okno s splošnimi nastavitvami se v okolju Window se ne prikaže
  • Napredne možnosti JavaScripta se ne prikažejo popolno
  • User Agent String je še vedno en-US (hrošč v Mozilla Firebirdu)

73 komentarjev