»

Google v personalizirano iskanje vključuje elektronsko pošto

Iskanje tudi po elektronski pošti.

Google - Google nadaljuje zlivanje podatkov in združevanje iskalnih zadetkov iz več virov. Pravno podlago za to početje so si ustvarili marca, ko so začeli veljati novi pogoji uporabe njihovih storitev, ki spreminjajo njihovo politiko zasebnosti in omogočajo združevanje vseh zbranih podatkov o uporabnikih z več mest. Že lani je tudi Google krenil v to smer, ko je podprl iskanje po socialnih straneh, sedaj pa bodo to nadgradili z iskanjem po elektronski pošti.

Uporabniki mednarodne verzije Google (google.com), ki se bodo posebej prijavili v nov program, bodo med iskalne rezultate dobili tudi vsebino svoje elektronske pošte. Google namreč opaža, da imamo veliko relevantnih informacij v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami že med elektronsko pošto, zato je smiselno iskati tudi po njej. Kdor se...

12 komentarjev

Google razširil mehko cenzuro piratskih pojmov

Opazen upad iskanj po ključni besedi bittorrent po januarju

TorrentFreak - Google je januarja začel izvajati tako imenovano mehko cenzuro piratskih ključnih besed, ko so iz predlogov za samodokončanje iskalnega gesla (AutoComplete) in letečega predogleda zadetkov (Instant Search) odstranili izpeljanke besed torrent, nekaterih odjemalcev za ta protokol in imena spletnih storitev, kjer je mogoče gostiti datoteke (RapidShare, Megaupload). Čeprav dejanski zadetki pri iskanju niso bili nikakor spremenjeni ali cenzurirani, je imel filter opazen učinek. Število iskanj po ključni besedi bittorrent in sorodnih se je izrazito zmanjšalo. Prenagljeno bi bilo trditi, da se je zaradi tega zmanjšala tudi stopnja piratstva, saj kdor ve, kaj išče, to tudi najde, a rezultati so vsekakor opazni.

Google se je zato odločil, da mehko filtriranje piratskih ključnih besed še...

40 komentarjev

Prijavljeni uporabniki v Googlu privzeto na SSL

vir: Google
Google - Google že od maja 2010 omogoča varno šifrirano povezavo prek SSL pri iskanju, če do strani dostopamo na naslov https://www.google.com. To se ne bo spremenilo, saj bo ta način še vedno deloval za vse, prijavljene in neprijavljene, uporabnike. Bo pa odslej Google prijavljene uporabnike privzeto preusmerjal na to šifrirano stran, so zapisali na svojem blogu.

Google pravi, da gre za korak, ki bo pomagal zaščititi zasebnost uporabnikov. Ker so rezultati iskanja vedno bolj personalizirani, postaja možnost prisluškovanja prometu, kadar se nahajamo na javnih internetnih točkah (kiberkavarne, javni Wi-Fi) ali javnih računalnikih (knjižnice), problematična. Uporaba šifrirane povezave SSL te možnosti odpravi.

Nekaj sprememb prinaša to tudi za strani, ki jih obiskujemo. Te so doslej v polju Referral videle, da na...

13 komentarjev

Yahoo predstavil Search Direct

CNet - Yahoo je včeraj predstavil novo storitev Yahoo Search Direct, ki predstavlja konkurenco lani izdanemu Googlovemu Instant Searchu. Temu navkljub ne gre za enakovredno storitev, saj je Yahoojev pristop drugačen.

Nova funkcija v oknu pod iskalnim poljem prikaže deset najbolj vročih tem glede na vpisano ključno besedo, uporabnik pa s premikom kazalca nanje v drugi polovici okna izpiše glavne povezave. To pomeni, da Yahoo ne prikazuje rezultatov iskanja sproti, kakor to počne Google, ampak sproti prikazuje najpopularnejše teme, ki so povezane z iskalnim terminom, in potem glavne strani z njimi. Te so lahko potovalni vodiči, podatki o vremenu, splošni podatki o podjetju itn.

Yahoo želi s to novostjo prebuditi uporabnike in pridobiti kakšnega novega, saj njegov tržni delež že nekaj časa lebdi okoli 16...

3 komentarji

Google začel mehko cenzuro piratskih ključnih besed v instantnem iskanju

Nekoč ...

TorrentFreak - Google se je držal napovedi in je z današnjim dnem odstranil sporne ključne besede iz svojih storitev AutoComplete in Instant Search. Prepovedane ključne besede so vse izpeljanke iz besede torrent, odjemalca uTorrent in Xunlei (a ne naprimer BitComet in Vuze, ki opravljata isto funkcijo), in imena spletnih strani, ki gostijo datoteke, RapidShare in Megaupload (a ne 4shared, HotFile in MediaFire). To pomeni, da se pri tipkanju teh besed v iskalnik besede ne bodo samodejno dokončale (AutoComplete) niti ne bomo videli letečega predogleda zadetkov pred iskanjem (Instant Search). Ob kliku na gumb Išči samo iskanje deluje normalno in zadetkov ne cenzurira.

Odločitev ni nenadejana, saj jo je Google najavil že lani. Takrat je na Google pritisnila Britanska fonografska industrija (BPI), trdeč, da so iskalniki prav tolikšen vir...

26 komentarjev

Google dodal predogled zadetkov instantnemu iskanju

Ars Technica - Dva meseca po predstavitvi instantnega iskanja in le nekaj dni po podpori za mobilne platforme ga je Google še nekoliko razširil, in sicer je dodal možnost predogleda zadetkov. Funkcija se imenuje Instant Previews (hipni predogledi) in omogoča hiter predogled strani, ne da bi dejansko oddeskali nanjo. Zadetki, ki imajo ob sebi majhno povečevalno steklo, so primerni za uporabo nove funkcije. S klikom na stekelce se na desni strani pojavi posnetek strani, kamor vodi zadetek, ki je odprta točno tam, kjer je Google našel iskani termin.

Google upa, da bo funkcija ljudem pohitrila iskanje. Še zlasti primerna je v primeru, ko iščemo stran, kjer smo že bili in v grobem poznamo njen videz in razporeditev...

12 komentarjev

Iščite v slovenščini, instantno!

PC World - Ob predstavitvi Google Instant v začetku septembra smo povedali, da je storitev zaenkrat na voljo le za iskanje na Googlovih lokalnih spletnih straneh v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Španiji, Italiji in Rusiji, poleg omejitve na nekoliko novejše brskalnike, Chrome 5, Firefox 3, Safari 5 in IE8. Zdaj je padla prva omejitev - Google Instant, iskanje, kjer se rezultati prikazujejo kar med vtipkavanjem iskalnega gesla, se namreč širi v dodatnih 12 držav.

Oprostili vam bi, če bi predvidevali, da na razširjenem seznamu ponovno ni Slovenije, a z veseljem vam sporočamo, da se motite. Google Instant bo deloval tudi na Google.si! V ducatu novih držav, v katerih je po novem mogoče pregledovati rezultate v le delčku sekunde, je večina...

23 komentarjev

Google predstavil instantno iskanje

Google - Zaposleni v Googlu so staknili glave in nas vnovič presenetili z zelo zanimivo in uporabno novostjo. Poimenovali so jo Google Instant, kar je pravšnje ime zanjo. Google odslej z namenom pospešiti in olajšati iskanje že med tipkanjem ključne besede vrača zadetke (doslej je le predlagal najpogostejše načine dokončanja ključne besede). Tako lahko uporabnik sproti spremlja zadetke in ko se na seznamu pojavi pravi, preneha vpisovati ključno besedo, še preden jo napiše do konca.

Na ta način lahko uporabniki med iskanjem preletijo več rezultatov, saj običajno po kliku na gumb Išči ne prelistajo več kot prvi dve strani. Prav tako hitro vidijo, ali so na pravi poti ali pa bi bilo modreje poizkusiti z drugo ključno besedo. Kot pravijo v Googlu,...

68 komentarjev

Bing bo hranil IP-je pol leta

CNet - Microsoft je napovedal, bo skrajšal obdobje, v katerem se IP-naslovi hranijo v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami na njihovem spletnem iskalniku Bing. Prej je ta meja znašala 18 mesecev, za njeno skrajšanja pa so se odločili zaradi zahtev Evropske unije.

Bing takoj po iskanju IP-naslove loči od podatkov o uporabniških računih (deidentifikacija), tako da v bazi ostanejo povezani le IP-ji in iskalni termini. Po pol leta bo razdružil še to dvoje, popolnoma pa izbrišejo podatke po 18 mesecih. Novo prakso bodo udejanjili čez 12 do 18 mesecev.

Tekmec Google IP-naslove anonimizira po devetih mesecih, izbriše pa jih prav tako po poldrugem letu. To je, tako pravijo, nujno za zaščito iskalnih rezultatov in varovanje...

0 komentarjev

Google napove gripo

vir: Google
Google - Google Trends je zanimiva aplikacija, ki omogoča vpogled v pogostost izbranih ključnih besed pri iskanju z Googlom. Ker pozimi pogosteje iščemo informacije o smučiščih, poleti pa o letoviščih, so modri umi ugotovili, da bolni ljudje najpogosteje iščejo informacije o svoji bolezni. Google Flu Trends pokaže, kako pogosti so pojmi gripa, influenca in podobni ter tako napove, kdaj bo v kateri zvezni državi udarila gripa.

Vse skupaj deluje precej dobro, saj podatki za pretekla leta kažejo, da je med iskalnimi pojmi in številom obolelih velika korelacija. Še več, ugotovili so, da je Google teden do dva hitrejši od Centra za nadzor bolezni pri prepoznavanju epidemij, ko slednji izda uradno opozorilo o razsajanju gripe. Če bo dobila metoda tudi znanstveno potrditev, bi lahko služila kot dodatni način odkrivanja žarišč tudi drugih nalezljivih bolezni. Za zdaj...

10 komentarjev

Google razvija novo generacijo iskalnika slik

TechCrunch - Na World Wide Web konferenci je prejšnji teden Google predstavil novo vizijo njihovega priljubljenega iskalnika slik. Rezultati iskanja namreč trenutno prikazujejo le tiste slike, ob katerih se v tekstu nahajajo iskane besede.

Načrtujejo, da bo novi iskalnik sposoben proučiti vsebino fotografij in jih bo v rezultate uvrstil glede na to, v kakšni meri iskane besede odgovarjajo analizirani vsebini. Do zdaj si je Google pri izboljšanju zadetkov pri slikah pomagal s projektom Image Labeler, v katerem metapodatke dopolnjujejo uporabniki, z novim pristopom pa naj bi bil Google sposoben "videti" več kot le tekst.

4 komentarji

Google išče tudi med zadetki

Slashdot - Kot so pozornejši uporabniki ugotovili, je Google pred kratkim potihoma uvedel novo storitev, ki omogoča dodatno iskanje med zadetki trenutnega iskanja. Če namreč Google ključno besedo, ki jo iščemo, prepozna kot že uveljavljeno znamko, pod prvim zadetkom ponudi novo vnosno okence, prek katerega lahko iščemo zgolj na tej strani.

Nova zmožnost je uporabnikom vsekakor prijazna, saj jim omogoča hitrejše iskanje, tako da ni več potrebno vpisovati predpone npr. site:intel.com pred nizom. Nekoliko manj so navdušeni analitiki, saj naj bi ta način odvedel del uporabnikov. Rezultati Googlovega iskanja namreč prikazujejo ob straneh reklame, ki so...

8 komentarjev