»

OEM in Windows: manj je več

The New York Times - Kupljeni sestavljeni računalniki z operacijskim sistemom običajno vsebujejo še marsikaj drugega kot goli sistem. Sestavljavci (OEM) nanje poleg operacijskega sistema, ki ga uporabnik sicer dobi precej ceneje od škatlaste verzije (retail), a ga mora kljub temu plačati, naložijo še kopico drugih programov. Žal gre večinoma za razne neuporabne in nadležne orodne vrstice, preizkusne verzije ipd. Njihova motivacija je jasna, saj jim proizvajalci teh programov za to početje mastno plačajo, na suhem pa ostanejo uporabniki, ki dobijo že precej zapacan in zaradi tega počasnejši računalnik. Microsoft je v tem početju zagledal tržno nišo.

Računalnike, ki imajo nameščeno minimalno količino programske opreme in zaradi svoje vitkosti delujejo hitreje, Microsoft imenuje verzija Signature. V ZDA so zato začeli izvajati program, ki omogoča čiščenje zapacanih računalnikov. Odprtih je že 16...

19 komentarjev

AMD se odpoveduje nalepkam na prenosnikih

Bodo takšni prizori postali preteklost?

vir: The New York Times
The New York Times - Včasih male stvari pomenijo veliko razliko in AMD bo to taktiko poizkusil uporabiti na nalepkah na prenosnikih. Dandanes so namreč prenosniki, najsi so še tako elegantni, prav nemarno polepljeni z raznimi nalepkami proizvajalcem strojne (Intel, AMD, ATI) in programske opreme (Windows, Skype). Na prvi pogled je njihova uporaba protislovna, saj se proizvajalci trudijo za čim elegantnejše poteze prenosnikov, pa jih potem pokvarijo, a vse ima svojo ekonomsko ozadje. Podjetja na nalepkah plačujejo visoke vsote sestavljavcem računalnikov za tovrstno oglaševanje.

AMD se je odločil nabrati nekaj privržencev s spremembo taktike. V upanju, da se bodo nadležne nalepke poslovile, bodo prihodnje leto prešli na uporabo posebnega...

37 komentarjev

Intel dosegel poravnavo s FTC-jem

Jon Leibowitz, predsednik FTC, na tiskovni konferenci

vir: Bloomberg
Bloomberg - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC), ki je postopek zoper Intel zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje in oviranja konkurence začela lanske jeseni, je objavila, da so dosegli poravnavo z Intelom (PDF-dokument). Dogovorili se niso nič pretresljivega. Intel ne sme uporabljati groženj, izsiljevanja, ekskluzivnih kupčij in podobnih taktik, da bi uporabnikom preprečil nakup konkurenčnih procesorjev, je leitmotiv poravnave.

Poravnava zajema centralne procesorje, grafične procesorje in vezne nabore. Poleg omenjenih taktik, ki so prepovedane, Intel tudi ne bo (več) smel zavajati kupcev...

6 komentarjev

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Reuters - Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska...

7 komentarjev

Največji Intelov kupec je Hewlett-Packard

TG Daily - Vsake toliko časa se na našem forumu razplamti sveta vojna med Intelovimi in AMD-jevimi privrženci, ki goreče hvalijo, malodane malikujejo svojo znamko. Res je za podjetje hvalevreden dosežek imeti v nekem trenutku na tržišču kakšen izdelek, ki je v nekem pogledu naj in privabi sline na usta navijalcem, a od tega se težko živi. Prave denarje namreč prinašajo OEM-pogodbe z ogromnimi sestavljavci računalnikov, ki se nato pretvorijo v milijone prodanih komponent.

Intelova največja kupca sta bila lani pričakovano Hewlett-Packard in Dell, ki sta podjetju prinesla več kot tretjino vsega letnega prometa, razkriva zadnje Intelovo poslovno poročilo. V primerjavi z letom prej sta se HP in Dell zamenjala na prvih dveh mestih, skupaj pa sta nakupila za 13,9 milijarde dolarjev opreme. HP je dosegel 20-odstotni delež (leto prej 17-odstotnega), Dell pa 18 odstotkov. Večina prodanih izdelkov je bilo kakopak mikroprocesorjev (73 odstotkov), preostanek pa so predstavljali drugi polprevodniški...

0 komentarjev

Windows XP hoče živeti

Fudzilla - Pravzaprav jih pri življenju držijo uporabniki in sestavljavci računalnikov, ki jim želijo karseda ustreči. Novih rokov, kdaj se bodo Windows XP povsem zares upokojili, smo videli že nešteto, in kot kaže, jih bomo še kaj. Viri blizu Intelu namreč trdijo, da je slednji Microsoft prepričal, da jim življenjski cikel podaljša še vsaj do leta 2010, po možnost pa še dlje. To se je zgodilo seveda zaradi netbookov, ki jim XP-ji ustrezajo, medtem ko je Vista zanje prezahtevna, tako da je tudi načrt samega Microsofta, da Windows XP na netbookih nasledi Windows 7. In ker ta še ni nared, ni druge možnosti, kot življenje podaljšati predhodniku.

61 komentarjev

Še eno obsevanje nalepke

The Tech Zone - Kako osvetliti prostor za nalepko (in tudi nalepko samo), ste se lahko naučili že iz prejšnje novice, vendar prej opisan postopek zahteva kar nekaj ročnih spretnosti, kot so vgradnja pleksi stekla in natančen izrez tega kvadratka, ki je kar zahteven, če hočete delo opraviti natančno. Če dvomite v svoje sposobnosti rezanja, pa si lahko ogledate komplet, ki so ga opisali na tej strani. Vse kar morate narediti je, da v prostor za nalepko izvrtate luknjo, vstavite LED diodo in vse skupaj prekrijete z nalepko. Rezultat pri tem kompletu sicer ni tako čudovit, kot pri prej opisanemu AMK-jevemu, vendar saj veste - za malo truda tudi malo muzike. Odločitev, kateri postopek boste uporabili pa je še vedno v vaših rokah.

0 komentarjev