»

Prototip upogljivega telefona

Slo-Tech - Raziskovalna skupina iz Human Media Laba na kanadski Queen's University pod vodstvom Roela Vertegaala je predstavila prototip novega upogljivega telefona, ki kot zaslon uporablja tehnologijo E-Ink. Poimenovali so PaperPhone in zmore vse, kar počnejo klasični pametni telefoni - kliče, predvaja glasbo, shranjuje podatke itn. Od njih ga ločita upogljivost in zaslon.

Naprava ima zaslon z E-Inkom s 3,74-palčno diagonalo, pod katerim je tiskano vezje z uporovnimi senzorji upogiba. Ti omogočajo krmiljenje naprave z zvijanjem, saj jo lahko naučimo, kako se odzive na različne vzorce upogibanja in zvijanja, medtem ko vgrajena Wacomova tablica omogoča tudi risanje. Ko z napravo ne rokujemo, zaslon ne porablja energije, kar je ena od odlik E-Inka....

26 komentarjev

Microsoft predstavil prilagodljivo LCD-tipkovnico

Gizmodo - Microsoftovi inženirji so predstavili prototip prilagodljive tipkovnice, kjer tipke niso statične, ampak izrisane na velikem na dotik občutljivem LCD-zaslonu. Očitno je, da so se zgledovali po Optimus Maximusu, ki trenutno stane slaba dva dolarska tisočaka. Za razliko od te tipkovnice, ki ima 113 majhnih programljivih zaslonov, je Microsoftova iz enega kosa. Spodnji del predstavljajo interaktivne tipke, zgornjega pa povsem nastavljiv pas za poljubne bližnice. Za zdaj smejo prototip uporabiti le študentje na UIST Student Innovation Contestu, kjer bodo tekmovali v izvirnosti uporabe tega izdelka.

45 komentarjev

100 dolarjev (in več) za tipkovnico s tremi tipkami? Artlebedev Optimus mini three?

Optimus Mini

Slo-Tech - Se še spomnite predstavitve tipkovnice, ki ima namesto dolgočasnih, enoličnih in predvsem nespremenljivih graviranih znakov na tipkah OLED zaslončke? Tipkovnico Optimus obljubljajo že nekaj časa, vendar bomo njihovi napovedi, da bo na voljo letos, verjeli, ko bo dejansko dostopna.

Da pa nam ne bi bilo do takrat preveč dolgčas, nam bodo maja ponudili mini (dobesedno) izvedenko te tipkovnice, nezamenljivo poimenovano Optimus mini three.



Optimus mini ima samo tri tipke, ki se (po napovedih) samodejno prilagajajo zagnani aplikaciji. Če zaženemo poštnega odjemalca, se bodo temu primerno spremenile sličice na tipkah. Zelo zanimiva se zdi uporaba pri predvajanju diapozitivov. Na predstavitveni strani si oglejte še druge primere uporabe.

Tehnična plat. Vsak OLED zaslonček lahko prikaže 96x96 pik (2x2 cm) veliko...

26 komentarjev

Tipkovnica Optimus s spremenljivim prikazom tipk

Slo-Tech - Art. Lebedev Studio, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem, je zasnoval tipkovnico Optimus. Vsaka od tipk vsebuje lasten prikazovalnik (v končni različici predvidoma OLED), zaradi česar je mogoče prikaz funkcije posamezne tipke poljubno prilagoditi. Tipke bodo poleg znakov prikazovale tudi sličice, morda tudi animacije. Osnovni del funkcionalnosti tipkovnice bo neodvisen od operacijskega sistema. Predvidoma naj bi prišla v prodajo leta 2006.

Uporabna bo predvsem:
  • za tekstopisce ob uporabi različnih naborov ter razporeditev znakov in
  • za uporabnike specifičnih programov ter igračarje za grafičen prikaz funkcij (ikone), ki jih imajo v danem trenutku tipke v trenutno aktivnem programu/igri (npr. trenutne funkcionalnosti tipk ob pritisku tipke CTRL v Wordu).

37 komentarjev

170 strani v minuti!

Slashdot - Brother je predstavil prototip brizgalnega tiskalnika, ki v minuti natisne 170 barvnih strani poljubne velikosti! To mu omogoča posebna tehnologija, ki za vsako barvo zapoveduje ločeno statično glavo, skozi katero z veliko hitrostjo potuje papir. Na predstavitvi je tiskalnik v 60 sekundah izpljunil 150 strani velikosti A6 pri ločljivosti 600x600 dpi. Za večje papirje ne bi porabil nič več časa, ampak le več glav, da bi bila razporeditev širša. Zaradi mirovanja glave bo tiskalnik tudi energijsko varčnejši od obstoječih.

17 komentarjev

Vodno hlajeni prenosniki

NW Fusion - Azijsko podjetje Hitachi je predstavilo prototip svojega vodno hlajenega prenosnika. Vodno hlajenje bo povzročalo manj hrupa od zračnega in bo obenem tudi bolj učinkovito. Prototip nameravajo spraviti v komercialno rabo že letos ter pričakujejo, da bo vodno hlajenje v prenosnih računalnikih postal de facto standard, katerega naj bi se držali vsi. Zdržal naj bi dlje kot zračno hlajeni notesnik, obenem pa bi bila cena enaka. V prvem takem prenosniku bo deloval Pentium 4. Klik!

0 komentarjev

Consortium je predstavil EUV napravo

Tom's Hardware - EUV Industry Consortium je predstavil prototip naprave, ki lahko s pomočjo močne ultravijolične svetlobe (extreme ultraviolet light) natisne vezja s podobnim procesom, kot je fotografiranje! Sedanja tehnologija je zmožna 0.1 mikronske izdelave, do leta 2006 pa pričakujejo, da bodo s pomočjo EUV-ja lahko proizvajali 0.03 mikronske čipe in dvignili hitrost do 10 GHz. Zanimiva tehnologija, vendar sem osebno pričakoval 10GHz pred letom 2006.

4 komentarji