»

Največja fotografija je panorama Londona

engadget - Doslej je bila največja (merjeno v številu točk) panoramska slika posnetek Budimpešte, a jo je prehitel posnetek Londona. Na 360cities.net so namreč objavili, da so sestavili 80-gigapikselski panoramski 360-stopinjski posnetek Londona. Fotografiral je Jeffrey Martin, kar mu je vzelo tri dni, saj je posnetek tako ogromen, da bi bil natis v fotografski ločljivosti 35 metrov dolg in 17 metrov visok. Sestavljen je iz 7886 visokoločljivostnih posnetkov, ki jih je sestavil skupaj na računalniku Fujitsu CELSIUS s 192 GB pomnilnika in šestjedrnim procesorjem. V živo si boste fotografijo lahko ogledali 24. in 25. novembra na konferenci Visit2010 Fujitsu Forum Europe v Münchnu.

14 komentarjev

Dragi SSD-ji iz Hitachija in OCZ-ja

Slo-Tech - Hitachi je pokazal posnetke svojih prvih polprevodniških pogonov, ki bodo namenjeni zahtevnim okoljem. Izdelani so iz bliskovnega pomnilnika, ki ga proizvaja IM-Flash, in imajo Intelov krmilnik. Pokazani primerek z računalnikom komunicira prek vmesnika SAS in ima poseben predpomnilnik DRAM. Kakšnih točnejših specifikacij Hitachi še ni razkril, zato lahko le ugibamo. Pomenljiv je podatek, da so tako čipi kot krmilnik iz leta 2009, torej utegnejo biti že nekoliko zastareli. Trenutno aktualna, četudi nekoliko stara napoved iz Hitachija predvideva, da bodo pogoni naprodaj v drugi polovici letošnjega leta. Druga novica s področja polprevodniških pogonov pa prihaja iz...

35 komentarjev

Dorečena JEDEC-ova standarda za merjenje zmogljivosti SSD-jev

X-Bit Labs - Čeprav so polprevodniški pogoni naokoli že nekaj časa, so si vsled manka enotnega predpisanega merila proizvajalci nekolikanj po svoje tolmačili merjenje zmogljivosti in zanesljivosti. Zaradi tega so tudi primerjave tovarniško navedenih sposobnosti pogonov različnih proizvajalcev neprimerljive. Da bi temu napravili konec, je JEDEC oziroma njegov pododbor JC-64.8 postavil dvoje standardov zanje.

JESD218 se imenuje tudi Requirements and Endurance Test Method, medtem ko se JESD219 imenuje Endurance Workloads, ki natančno opisujeta preizkušane parametre za vsak razred polprevodniških pogonov in sta brezplačno prenosljiva z njihove uradne strani. Prvi meri količino terabajtov, ki jih more gostitelj zapisati na SSD. Pri tem se ugotavljata vzdržljivost...

7 komentarjev

Seagate in Samsung razvijata skupni krmilnik za SSD

X-Bit Labs - Pri polprevodniških pogonih je kakovosten krmilnik vsaj toliko pomembne kot kakovost silicijevega čipa, zato sta se Seagate in Samsung odločila združiti moči. Podjetji sta namreč objavili, da skupaj razvijata tehnologijo za krmilnike za polprevodniške pogone, ki bo zadostila potrebam najzahtevnejših strank (enterprise) z visoko zmogljivostjo, zanesljivostjo in vzdržljivostjo. Razvito tehnologijo bosta navzkrižno licencirali.

Tako bodo združili Seagatovo znanje na področju shranjevanja podatkov v enterprise segmentu s Samsungovo 30-nanometrsko tehnologijo bliskovnega pomnilnika MLC NAND. Novi krmilnik bo v uporabi v novih Seagtovih polprevodniških pogonih. To je že drugi dogovor o sodelovanju na tem področju, ki ga je letos podpisal Seagate. V začetku leta so namreč sodelovanje obljubili tudi LSI-ju. Zanimivo je, da podjetji v svoji izjavi za javnost nista navedli nobenih tehničnih podrobnosti, nobenih preglednic, shem, grafov ali slik, in sta bili nasploh zelo skopi z detajli.

16 komentarjev

Znana cena Kinecta (Natala)

X-Bit Labs - Microsoft je uradno potrdil cene za nov krmilnik za igre Kinect, ki je bil dolgo časa poznan pod kodnim imenom Natal. Sam senzor Kinect bo za obstoječe uporabnike konzole Xbox 360 stal 150 dolarjev, kar je v skladu z napovedmi. Nova štirigigabajtna konzola Xbox 360 bo na voljo od 3. avgusta za 200 dolarjev, ponujala pa bo modernejši videz, vgrajen Wi-Fi N, 4 GB bliskovnega pomnilnika in na dotik občutljive gumbe. Po izidu Kinecta bo komplet naprodaj za 300 dolarjev.

Kot je že znano, se bo Kinect vključil neposredno v vsak Xbox 360 in poseduje kamero, zvočne senzorje in tehnologijo za zaznavanje gibanja, ki sledi 48 točkam človeškega telesa. Zmogel naj bi do 30 sličic na sekundo.

21 komentarjev

Izraelsko podjetje bojda povečalo zanesljivost SSD

ComputerWorld - Trenutno obstojijo polprevodniški pogoni v dveh oblikah: dražji in zanesljivejši uporabljajo enonivojske celice (SLC), medtem ko cenejši in v domačih računalnikih ekskluzivno zastopani uporabljajo večnivojske celice (MLC). Razlik med obema tehnologijama je kar nekaj, čeprav je ideja enaka. Za uporabo v strežnikih so primerni le dražji pogoni z enonivojskimi celicami, a to se utegne spremeniti, saj je mlado izraelsko podjetje Anobit najavilo odkritje tehnologije, ki MLC-je naredi enako zanesljive kot SLC-je.

Doslej neznano podjetje je izdalo pogone iz serije Genesis, ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja, kar...

15 komentarjev

OCZ predstavil nov vmesnik za polprevodniške pogone

X-Bit Labs - Vmesnik SATA je dovolj hiter tudi za najhitrejše trde diske, medtem ko se pri polprevodniških pogonih, še zlasti če jih povežemo več skupaj v polje RAID, lahko pojavi ozko grlo. Da bi nas vmesnik ne oviral pri hitrosti, je OCZ predstavil nov vmesnik za priključitev. Imenuje se HSDL (High Speed Data Link).

Implementiran je s posebnim krmilnikom, ki se na računalnik priključi prek vodila PCI Express. Diski se priključujejo s priključki SAS, zmore pa ta vmesnik 20 gigabitov na sekundo. Uporablja iste protokole kot PCIe, tako da več vzporednih kanalov poveže v en sam virtualni kanal.

OCZ je prve primerke s HSDL-jem predstavil na Computexu prejšnji teden na Tajvanu. Ali se bo HSDL prijel, bo pokazala prihodnost.

8 komentarjev

Seagate izdal najhitrejši 2,5-palčni trdi disk

X-Bit Labs - Pred nekaj leti so se pojavili prvi hibridni trdi diski, ki so imeli poleg magnetnega zapisa podatkov še velik bliskovni NAND-čip, a njihova priljubljenost ni bila visoka. Seagate sedaj, kljub prodiranju polprevodniški pogonov, meni, da je napočil čas. Izdali so novo družino 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus XT, ki združuje kapaciteto trdih diskov in hitrost polprevodniških pogonov. Diski s kapacitetami 250, 320 in 500 GB imajo 4 GB bliskovnega pomnilnika, 32 MB DRAM-predpomnilnika, vrtijo pa se s 7200 obrati na minuto. S tem naj bi zmogli tele karakteristike: 4,17 ms povprečne latence, 11 ms iskalnega časa pri naključnem branju, 13 ms pri zapisovanju in 300 MB/s kontinuiranega prenosa pri blokovnem branju.

...

23 komentarjev

Novi polprevodniški pogoni iz OCZ-ja

TG Daily - OCZ je izdal novo generacijo svojih polprevodniških pogonov (SSD) z družinama Vertex 2 in Agility 2. Novi pogoni imajo spremenjeni krmilnik, ki bi naj poskrbel za boljše karakteristike. Vertexi 2 tako po besedah proizvajalca bere s hitrostmi do 285 MB/s in pišejo z 275 MB/s, zmorejo pa 50.000 I/O operacij na sekundo. Pogoni Agility 2 so nekoliko cenejši, zato ob enakih hitrostih branja zmorejo le 10.000 I/O operacij na sekundo. Oboji podpirajo nativni TRIM in imajo triletno garancijo. Na voljo so v kapacitetah 50, 100, 200 in 400 GB. Dobavljivi bodo v prihodnjih tednih, ko bodo znane tudi cene.

26 komentarjev