»

Sledenje brskalnikom prek stanja baterije

Slo-Tech - Standard HTML5 predpisuje Battery Status API, prek katerega lahko spletna stran ugotovi, kako napolnjeno baterijo imate na mobilni napravi. Pridobi lahko podatek o napolnjenosti v odstotkih in o ocenjenem trajanju avtonomije ali predvidenem času polnjenja, če je priključena na polnilec. Namen tega je oceniti, kdaj naj strežnik pošlje varčno spletno stran, če je uporabnikova baterija pri koncu. Te podatke pa se da uporabiti tudi za sledenje uporabnikom pri brskanju po spletnih straneh, ugotavljata raziskovalca s Princetona.

Edinstvenih kombinacij omenjenih parametrov je približno 14 milijonov (zlasti ker je stanje napolnjenosti javljeno bolj natančno, kot je potrebno; Firefox je to že...

19 komentarjev

Francija bo vsiljivo nadzorovala rabo interneta

Techdirt - Francija je lani jeseni sprejela kontroverzni zakon, ki so ga novinarji poimenovali kar HADOPI 2, ker je njegova prva različica padla v vodo po zavrniti ustavnega sveta. Zakon je za evropske razmere strog, saj daje kršiteljem avtorskih pravic le tri opozorila. Prvo prejmejo po elektronski pošti, drugi s priporočeno pošto, tretjega pa osebno pred sodnikom, ki odredi izklop priključka do interneta.

Francoska vlada je ves ta čas razmišljala, kako bi zakonske določbe udejanjili v praksi. Potekala je sicer javna razprava, a podrobnosti tehnične rešitve bi morale ostati tajne, pa niso. V bistvu gre za preprost vohunski program, ki nadzoruje internetni promet, prebrska datoteke na lokalnem računalniku in preveri nastavitve usmerjevalnika. Poleg tega ima vgrajeno tudi funkcijo, ki uporabnika opozori na bližajočo se kršitev, ko ta zažene program s podporo P2P-protokolu. Na spletnih straneh ugotavljajo, da ta programček krši evropske zakone, ki prepovedujejo splošno obveznost po nadzorovanju.

444 komentarjev

Vpliv Hadopija na piratstvo viden, a ne zaželen

Ars Technica - Od letos velja v Franciji kontroverzni zakon, ki ga mediji ljubkovalno kličejo Hadopi in ki strogo sankcionira kršenje avtorskih pravic z nelegalnim prenašanjem datotek s spleta prek sistemov P2P. Francoski raziskovalci so pogledali, kakšne učinke ima zakon po treh mesecih na navade francoskih uporabnikov interneta. Ugotovili so (PDF z rezultati v francoščini), da različne.

Raziskovalci z Univerze v Rennesu so intervjuvali dva tisoč Bretancev o njihovih piratskih navadah. Odkrili so, da je 15 odstotkov uporabnikov nehalo uporabljati omrežja P2P, čeprav še nihče v državi ni dobil nobenega obvestila ali celo kazni v skladu z novim zakonom. Druga plat medalje pa pove, da sta se kar dve...

15 komentarjev

Francija sprejela LOPPSI

Spodnji dom francoskega parlamenta

La Quadrature du Net - Francija je sprejela še enega v vrsti zakonov, ki načenjajo nevtralnost interneta in dajejo državi vedno več možnosti cenzure in omejevanja. Včeraj so sprejeli zakon z okrajšavo LOPPSI (Loi d'Orientation et de Programmation pour la Sécurité Intérieure) o delovanju policije in žandarmerije, ki prinaša tudi nove postopke v boju zoper otroško pornografijo na internetu, postranska škoda pa je krnjenje celovitosti interneta.

V živahni debati je opozicija obtožila vlado, da diabolizira internet, ker da je edini medij, ki ga ne more nadzorovati. Vlada je zavrnila vse predloge iz opozicijskih vrst, da bi nove ukrepe začasno označili kot eksperimentalne, dokler ne bi izmerili njihovega učinka. Če bi bili ti slabi, bi bil to jasen znak, da je omejevanje v zakonu nepotrebno in ne...

26 komentarjev

Microsoft: baterije niso problem

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so zanikali obtožbe izpred nekaj dni, da je Windows 7 kriv za močno znižanje kapacitete baterije. Orodje, ki uporabnika opozori, da ima le še 40% prvotno specificirane kapacitete baterije, v njihovih testih ni dalo niti enega napačnega opozorila. Orodje tudi zgolj bere podatke iz vezja v bateriji, v katerega operacijski sistem tako ali tako ni zmožen pisati, torej tudi to ni težava. Pri Microsoftu krivijo uporabnike oz. njihovo nepozornost. Povedali so, da baterije začnejo propadati še globoko...

48 komentarjev

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev

EU proti .NET tehnologiji

Reuters -

Evropski uniji je očitno zasmrdela ta Microsoftova tehnologija, saj si hoče stvar dodobra ogledati. Pri EU želijo biti namreč prepričani, da .NET Passport v skladu z evropskimi zakoni o varovanju podatkov - Uporabnikove podatke lahko firma uporabi ali posreduje tretji osebi le na podlagi uporabnikovega dovoljenja.

.NET Passport storitev, je namenjena predvsem olajšanju poslovanja po internetu, saj omogoča uporabnikom (danes že več kot 100 mio registriranih uporabnikov), da shranijo uporabniško ime, geslo, številko kreditne kartice, ipd na eno mesto, na .NET. Če se še niste registrirali - uporabnik mora vpisati elektronski naslov, telefonske številke ter zgoraj naštete podatke. Microsoft trdi, da je to čisto prostovoljno.

Microsoft v svojo obrambo seveda trdi, da je .NET Passport popolnoma varen in da sovpada z EU zakoni...

8 komentarjev