»

Toshiba se bo razdelila na troje

Slo-Tech - Iz Toshibe so včeraj sporočili, da se bo podjetje razdelilo na troje, s čimer želijo pomiriti bolj jeznorite delničarje, ki podjetju očitajo stalne korupcijske škandale. Japonski konglomerat ima začetke v letu 1875, ko je Tanaka Hisashige ustanovil podjetje za izdelavo telegrafske opreme. Do danes je Toshiba zrasla v nepregleden konglomerat, kakršni so na Japonskem pravzaprav normalni, ki ima ob slabih 30 milijardah evrov skoraj milijardo evrov dobička. Sedaj bo šlo podjetje na tri dele.

V prvega bodo oddvojili oddelke za energijo in infrastrukturo, v drugega pa diske in klasično elektroniko. Tretji del bo bolj holdinški, v njem pa bo delež v proizvajalcu polprevodnikov Kioxia Holdings in druge naložbe. Razdelitev naj bi bila končana v drugi polovici poslovnega leta 2023. Načrt je nastal kot odgovor na petmesečno izredno revizijo podjetja, ki so jo naročili po izbruhu zadnjega škandala.

Ta ni bil prvi. Škandali spremljajo podjetje vsaj zadnjih šest lest. Leta 2015 je morala...

1 komentar

Intel bo združil mobilno in PC divizijo

V nedavno predstavljeni Nokii N1 se nahaja prav Intelov procesor Moorefield, mobilni 64-bitni Atom z arhitekturo Silvermont

vir: The Verge
The Verge - Zaradi slabših poslovnih rezultatov mobilne divizije bo Intel le-to združil z divizijo za osebne računalnike. Delo slednje so namizni procesorji, Haswell, Ivy Bridge, itd., in seveda pripadajoča čipovja, medtem ko je delo mobilne divizije družina procesorjev Atom, ki jih najdemo v mobilnih telefonih, tabličnih napravah, vse pogosteje pa tudi v strežnikih in manjših napravah, kot so poceni računalniki oz. mrežni sistemi za hrambo podatkov NAS. Nova divizija, Client Computing Gorup, bo tako pokrivala praktično vse potrebe končnih uporabnikov.

Novo skupino, ki se bo osredotočala le na procesorje in sistemske čipe, bo od novega leta naprej, ko bo sprememba prišla v veljavo, vodil trenutni vodja divizije za osebne računalnike, Kirk Skaugen. V mobilni diviziji so...

6 komentarjev

Microsoftu pol milijarde evrov globe

The Wall Street Journal - Podpredsednik Evropske komisije in komisar za konkurenco Joaquin Almunia je oznanil, da je Komisija Microsoftu izrekla 561 milijonov evrov globe. S tem so se uresničile neuradne napovedi z začetka meseca, da bo Komisija kaznovala Microsoftovo neupoštevanje zavez iz leta 2009, čeprav so v Redmondu trdili, da gre za tehnični napako.

Gre za znan primer glede izbere brskalnika, v katerem so Microsoftu očitali izkoriščanje monopolnega položaja operacijskega sistema Windows, s čimer so dajali prednost lastnemu brskalniku Internet Explorer. Leta 2009 se je Microsoft s Komisijo...

143 komentarjev

Sony, Hitachi in Toshiba združujejo oddelke za LCD v podjetje Japan Display

Norio Sasaki (Toshiba), Hiroaki Nakanishi (Hitachi) in Hiroshi Yoshioka (Sony)

The New York Times - Sony, Toshiba in Hitachi so najavili, da se bodo povezali in v sodelovanju z japonskim državnim skladom skupaj razvijali, izdelovali in prodajali zaslone s tekočimi kristali (LCD). Na ta način bodo konsolidirali japonsko proizvodnjo LCD-jev, kar jim bo pomagalo pri nastopu na globalnem trgu, kjer je trg majhnih in srednje velikih LCD-jev eden najhitreje rastočih; letos se pričakuje 22-odstotna rast.

Novonastalo podjetje, ki se bo imenovalo Japan Display, bo največji igralec na trgu LCD-jev, saj bo obvladoval 22 odstotkov trga majhnih in srednje velikih zaslonov. Levji delež bo prispeval državni sklad Innovation Network Corporation (INC), ki bo vložil 200 milijard jenov (1,8 milijarde evrov) in tako pridobil 70-odstotni delež v podjetju, medtem ko si bodo preostanek...

23 komentarjev

Fujitsu in Toshiba združujeta oddelek za mobilnike

X-Bit Labs - Fujitsu in Toshiba postajata vedno bolj prepletena, saj lanski odprodaji in združitvi diskovnih oddelkov sledi še združitev divizije za mobilne telefone. Podjetji sta teden objavili, da sta sklenili dogovor, ki predvideva prenos Toshibinega oddelka za mobilnike v novo podjetju, ki mu bo načeloval Fujitsu. Združitev bi naj bila končana začetka oktobra, če bo šlo vse po načrtih.

Do takrat naj bi Fujitsu namreč kupil 80 odstotkov delnic novoustanovljenega podjetja, čemur bo sledila pripojitev Fujitsuju kot podružnica. Tako nastali konglomerat bo največji ponudnik mobilnikov na Japonskem, Fujitsu pa naj bi zavoljo nove pridobitve povečal svoje letne prihodke za 50 milijard jenov oziroma slabe pol milijarde evrov.

0 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Toshiba bo kupila Fujitsujev HDD-oddelek

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se Fujitsu umika s trga trdih diskov in da razmišlja, komu naj proda proizvodnjo, pri čemer sta se kot kandidata omenjala spočetka WD, kasneje pa Toshiba. Slednja je tudi končni snubec, saj sta Toshiba in Fujitsu objavila sklenitev memoranduma, ki predvideva prenos vse proizvodnje in prodaje trdih diskov k Toshibi.

To želijo opraviti karseda hitro, poskusili bodo do konca prvega četrtletja tega fiskalnega leta. Točna razdelitev predvideva, da bo Fujitsu vse svoje dejavnosti s tega področja združil v novoustanovljeno podjetje, čigar 80-odstotni lastnik bo Toshiba, sam pa bo obdržal petinski delež v prehodnem obdobju. S tem prevzemom namerava Toshiba povečati svoj vpliv na trgu. Do leta 2015 si tako želijo petinski delež na svetovnem trgu trdih diskov (lani je znašal 8,7 odstotka, Fujitsujev pa 7,3). Finančnih podrobnosti niso razkrili.

0 komentarjev

NEC zapušča trg LCD-jev in odpušča

Nec - Japonski velikan NEC je objavil ne ravno rožnate poslovne rezultate za devetmesečno obdobje, ki se razteza od lanskega aprila do konca decembra. Prihodki so sicer v primerjavi z enakim obdobjem leto prej upadli za zgolj 3,7 odstotka na 3076 milijard jenov, a je zato skopnel dobiček. Pridelali so namreč 11,4 milijarde jenov izgube, leto prej pa štirikrat toliko dobička. Za celotno fiskalno leto 2008, ki se bo končalo konec marca 2009, v popravljeni napovedi napovedujejo prihodke v višini 4200 milijard jenov namesto predhodno predvidenih 4600 milijard, medtem ko naj bi izguba dosegla 30 milijard jenov. Še oktobra so napovedovali dobiček v višini 156 milijard jenov.

Zaradi črnih napovedi so se odločili zmanjšati število zaposelnih za 20.000 (od tega polovico redno zaposlenih), kar znaša približno 13 odstotkov. Odpuščanja naj bi končali do konca prihodnjega fiskalnega leta, pri čemer jih upočasnjuje in omejuje stroga japonska zakonodaja o pravicah delavcev; 60 odstotkov odslovljenih...

32 komentarjev

Fujitsu zapušča trg trdih diskov

X-Bit Labs - Lanske govorice o željah Fujitsuja, da se poslovi od trga trdih diskov, se se izkazale kot točne. Do konca marca tako nameravajo prenehati izdelovati diskovne glave, ki jih sestavljajo v tovarni v Naganu. Delavce iz tega oddelka bodo prerazporedili na druga delovna mesta, so obljubili, medtem ko bodo proizvodnjo ostalih izdelkov v taisti tovarni nadaljevali. Hkrati s to odločitvijo so v poslovnih izkazih za tretje fiskalno četrtletje leta 2008 - ki se je končalo 31. decembra - poknjižili izgubo v višini pet milijard jenov (približno 42 milijonov evrov) iz naslova prevrednotenja osnovnih sredstev. Fujitsu se je sicer že dlje časa trudil prodati svoj odsek za trde diske. Sprva so o tem govorili z Western Digitalom, ki je od posla odstopil, letos pa tečejo pogovori s Toshibo.

8 komentarjev

Nič več IBM diskov

X-Bit Labs -

Po poročanju X-Bit Labs je IBM včeraj uradno objavil, da je s podjetjem Hitachi sklenil dogovor o združitvi programov proizvodnje trdih diskov. Novoustanovljeno podjetje, ki bo proizvajalo diske, se bo imenovalo Hitachi Global Storage Technologies.

Pod tem dogovorom je Hitachi v resnici kupil večino IBM-ovih oddelkov, ki se ukvarjajo z diskovjem, s ceno dveh milijard dolarjev. 70 odstokov celotne vrednosti je Hitachi že plačal, preostanek pa bodo plačali v prihajajočih treh letih.

Podjetje bo imelo sedež v San Jose, Kalifornija, kjer bodo zaposleni tako IBM-ovi kot nekdanji Hitachijevi inženirji. V celotnem podjetju bo tako približno 24.000 zaposlenih, med katerimi bodo glavnino (slabih 67%) predstavljali IBM-ovi ljudje, svoje tovarne pa bo imelo na enajstih raličnih krajih sveta. Klik!

10 komentarjev