»

JEDEC odobril standard pomnilniškega formata za prenosnike CAMM

vir: Dell
JEDEC - Združenje JEDEC je formalno odobrilo standard formata pomnilnika CAMM, s čimer ta postaja obče dostopen in naj bi pričel nadomeščati trenutno aktualnega SO-DIMM.

Pomnilniški format za manjše naprave SO-DIMM (small outline DIMM) je z nami že 26 let in le še starejši računalničarji pomnijo, da je bila predtem oblika pomnilnika v prenosnih računalnikih stvar proizvajalca, paličic pa nismo mogli dodati ali zamenjati. A v zadnjem času je robustni standard pričel kazati znake let, predvsem v prostorski togosti in približevanju teoretični fizični frekvenčni meji (6400 MHz). Zato je več proizvajalcev že eksperimentiralo z lastnimi rešitvami, najuspešnejši med njimi je bil Dell, kjer so razvili format CAMM (Compressed Attached Memory Module) in lansko leto lansirali tudi že nekaj naprav na tej osnovi, kot sta prenosnika Precision 7670 in 7770. Zamisel se je prijela in letošnjega januarja so člani združenja JEDEC, ki skrbi za standardizacijo pomnilnika, sprejeli osnutek 0.5, medtem ko so...

4 komentarji

Samsung izdelal pomnilnik DDR4

ComputerWorld - Medtem ko se pomnilnik DDR3 nezadržno ceni, proizvajalci že razvijajo njegovega naslednika. Vodstvo je prevzel Samsung, ki je izdelal prve tablice pomnilnika DDR4, ki je po besedah proizvajalca dvakrat hitrejši od predhodnika. V 30 nm-tehnologiji izdelani čipi porabijo do 40 odstotkov manj energije od sedanjih pomnilniških čipov in omogočajo delovanje s hitrostmi 2,13 gigabita na sekundo.

Pomnilnik se napaja z 1,2-voltno napetostjo, kar je tudi glavni razlog za nižjo porabo električne energije. Uporablja tudi novo tehnologijo Pseudo Open Drain (POD), ki je še en varčevalni mehanizem in se rabi pri zapisu ali branju podatkov. Samsung je dejal, da so konec leta prve tablice posredovali izdelovalcem pomnilniških krmilnikov na testiranje, z JEDEC-om pa naj bi DDR4 standardizirali v drugi polovici...

12 komentarjev

Dorečen standard DDR3L za energijsko varčnejši pomnilnik

X-Bit Labs - Združenje JEDEC je objavilo nov standard DDR3L, ki omogoča zmanjšanje porabe energije v prenosnikih, namiznih računalnikih, strežnikih, omrežnih sistemih in drugih izdelkih, ki uporabljajo pomnilnik. DDR3L pomeni double data rate 3 low voltage in vpeljuje delovanje pri napajalni napetosti 1,35 V za razliko od dosedanjih 1,50 V. Na ta način bodo moduli DDR3L porabili 15 odstotkov manj energije od klasičnih DDR3 in kar 40 odstotkov manj od generacijo starejših DDR2. Nove naprave s podporo za DDR3L bodo nazaj združljive z DDR3, a vse ne bodo delovale pri obeh napetostih.

6 komentarjev

Tudi Elpida na 40 nm, micron na ~20 nm

X-Bit Labs - Po Hynixovi predstavitvi izredno hitrega in varčnega GDDR5 pomnilniškega čipa, izdelanega v 40 nm-proizvodnem procesu, je zdaj tudi Elpida povedala, da so začeli z izdelavo čipov s 40 nm razdalje med tranzistorji. Za razliko od Hynixa Elpida svoje čipe že izdeluje, še več, od prvih testnih primerkov v oktobru pa do začetka proizvodnje je trajalo le dva meseca. Čeprav tudi Elpida izdeluje 2-gigabitne čipe, tokrat govorimo o običajnem, delovnem pomnilniku računalnika standarda DDR3. S prehodom s 50 na 40 nm na eno silicijevo rezino spravijo kar 44% več čipov, za katere obljubljajo, do so prav vsi delujoči, tudi pri 1600 MHz. Podobno kot pri Hynixu je tudi tu velika prednost čipov energetska varčnost. Nekoliko jih sicer omejuje standard, ki je v primeru...

1 komentar

Kupiš DDR3, dobiš DDR2 zastonj

X-Bit Labs - Žal ne gre za akcijo katere izmed trgovin, ki bi DDR3 pomnilniškim palčkam dodajala DDR2 palčke, temveč za akcijo enega izmed tajvanskih proizvajalcev čipov, ki začuda ni imenovan, v kateri v paketu prodajajo DDR2 in DDR3 čipe. DDR3 pomnilnik postaja vedno bolj pogost, predvsem na račun proizvajalcev prenosnikov, ki ga množično uporabljajo v novih modelih. Zaradi tega naj bi do konca leta DDR3 pomnilnik zavzemal že kar tretjino pomnilniškega trga.

Ker se DDR2 čipi še vedno proizvajajo v znatnih količinah, premik na DDR3 ne pomeni nič dobrega za proizvodne linije in zaloge, obenem pa tudi za ceno. Akcijsko prodajanje paketov DDR3 in DDR2 čipov bi tako umetno dvignila oz. stabilizirala povpraševanje po DDR2 čipih, obenem pa zmanjšala cenovno razliko med DDR2 in DDR3 čipi. Prav tako naj bi se zaradi vedno večjega povpraševanja po DDR3 pomnilniku cene v kratkem dvignile tako za DDR3 kot DDR2 pomnilnik.

7 komentarjev

Prehod na DDR3 se vleče

X-Bit Labs - Pomnilnik je pravzaprav nared za prehod na generacijo DDR3 v računalnikih, le sama akcija se ne zgodi, bi lahko dejali. Prvotno predstavljen že - v računalniški branži daljnega - leta 2007 se DDR3 nekako ni uspel prebiti na matične plošče. Prehod s SDR na DDR je trajal dve leti, prehod na DDR3 pa še pol leta dlje. Kod torej hodi DDR3? Na X-Bit Labs ocenjujejo, da ne bi bilo nič čudnega, če bi se prehod zavlekel na štri leta.

Če bomo imeli srečo, ga torej pričakujemo leta 2010, razlog zato pa je kakopak upočasnjevanje potrošnje in investicij. Tudi Intelu in AMD-ju se ne mudi pretirano, saj bo prvi svoja čipovja za Nehaleme, ki bodo podpirala izključno DDR3, zaradi dragega pomnilnika in slabe prodaje predstavil šele septembra letos. Medtem ima AMD nekaj težav s stabilnostjo krmilnika DDR3, tako da kakšne pretirane naglice ni pričakovati, pravijo. Vprašanje pa ostaja, ali je to nujno slabo, saj nova vrsta pomnilnika doslej običajno ni prinesla kakšnih astronomskih pohitritev, zgolj...

66 komentarjev

Micron predstavil prvi DDR3 čip z 1 gigabitno gostoto zapisa

Daily Tech - Do sedaj je zgornja meja gostote zapisa DDR3 čipov znašala 512 Mb, Micron pa je včeraj predstavil 1 Gb DDR3 čip. Čipi bodo izdelani v 78 nm tehnologiji, prenos podatkov se bo gibal v razponu od 800 do 1600 MT/s (čipi bodo dejansko delovali pri frekvencah od 400 do 800 MHz), pri čemer pa bodo proti DDR2 seveda imeli slabše zakasnitve. Prednost DDR3 čipov je torej podvojena hitrost glede na DDR2 in do 30 % zmanjšana poraba energije, ki je posledica znižanja delovne napetosti iz 1,8 V (DDR2) na 1,5 V.



Micron bo s proizvodnjo predvidoma začel na začetku naslednjega leta, kar je precej...

6 komentarjev

PC3200 tudi uradno

X-Bit Labs - Če se spomnite, je VIA že pred časom izdala svoje čipovje z imenom KT400, ki je podpiralo neuradni DDR400 pomnilnik, a ga je VIA lahko propagirala le kot DDR333-compliant, saj pomnilniško združenje JEDEC še ni standardiziralo DDR400 pomnilnika. No, s strani JEDEC prihajajo razveseljive novice. Kljub prvotni odločitvi podjetja, da standarda DDR400 ne podprejo, so se odločili standard podpreti. Več o tem.

2 komentarja