»

Dell se je poravnal s SEC zaradi prikrivanja izidov

Slo-Tech - Dell se je poravnal z ameriškim SEC (organizacija ima podobno funkcijo kot naš ATVP) za odškodnino v vrednosti 100 milijonov dolarjev zaradi "manipulacije knjigovodskih izkazov v daljšem časovnem obdobju, tako da so prikazovali nedosežene finančne rezultate". Podjetje ni krivde niti priznalo niti zanikalo.

SEC je Dellu očital, da bi med leti 2002 in 2006 v prav vsakem četrtletju zgrešili napovedi analitikov, če se ne bi šli domišljijskega računovodstva. Posebej so poudarili dogovor z Intelom - Dell se je obvezal uporabljati izključno Intelove procesorje, za kar je v zameno prejel nerazkrito vsoto denarja. S tem denarjem naj bi prikrivali dejansko slabo poslovanje podjetja. Prejeti denar od Intela je znašal 76 odstotkov vsega ustvarjenega dobička Della. Zato ni presenetljivo, da se je leta 2007 po prekinitvi dogovora z Intelom Dellov finančni izkaz tako zelo poslabšal.

Poleg podjetja bosta morala v svoj žep seči še ustanovitelj in izvršni direktor Michael Dell ter nekdanji šef...

5 komentarjev

Piratu naložen poldrugi milijon dolarjev odškodnine

New Super Mario Bros

smh.com.au - Običajno pišemo o milijonskih tožbah zaradi nelegalnega prenašanja glasbe s spleta, kjer je v glavni vlogi vedno znova RIAA, a tudi založniki iger niso nič bolj razumevajoči. To je na lastni koži izkusil 24-letni James Burt iz avstralske zvezne države Queensland, ki je lanskega novembra na splet poslal igro New Super Mario Bros za konzolo Wii teden dni pred uradnim izidom. Nintendo naj bi zaradi predčasne dostopnosti igre izgubil na tisoče potencialnih strank, zaradi česar so Burta tožili. Postopek se je poravnal z izvensodno poravnavo, ki bo Burta stala poldrugi milijon avstralskih dolarjev odškodnine (950.000 evrov) in 100.000 dolarjev sodnih stroškov. Več o tem.

76 komentarjev

Apple bo moral plačati 19 milijonov

The Register - Applu je sodišče naložilo plačilo kazni v višini 19 milijonov dolarjev, po tem ko je ugotovilo, da je Apple kršil patente v lasti podjetja Opti. Slednje je tožbo vložilo pred dvema letoma in v njej Applu očitalo zlorabo tehnike Predictive Snooping (gre za način prenosa podatkov med procesorjem, pomnilnikom in ostalimi komponentami). Apple je priznal, da je uporabil to tehnologijo, in hkrati vztrajal, da je patent ničen, ker da je tehnologija obstajala že pred podelitvijo patenta Optiju (prior art). Tudi če bi tožbo slučajno izgubili, so si izračunali, da jih poravnava ne bi smela stati več kot 270.000 dolarjev, kar se je izkazalo za zelo zgrešeno oceno. Opti je z istim patentom v kozji rog ugnal že Nvidio leta 2006 in iztržil četrt milijona dolarjev, medtem ko postopek zoper AMD še teče.

15 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Dell z Itanium2 procesorji

X-Bit Labs - Predstavniki Della so prejšnji teden napovedali Dellovo namero o uporabi zmogljivih Intelovih Itanium2 procesorjev v svojih strežnikih. O datumih Dellov tiskovni predstavnik ni želel govoriti.

Dell se bo tako pridružil Hewlett-Pacakardu ter IBMu, ki sta zaenkrat edina proizvajalca, ki uporabljata Itaniume 2 v svojih rešitvah, vendar se je za razliko od njih odločil, da ne bo razvijal svojega čipovja, temveč da bo počakal na Intelov E8870 nabor. Dell bo tako moral počakati vsaj do pričetka prihodnjega leta, ko bo Intelova tovarna Santa Clara začela s proizvodnji IA64 arhitekture v 0.13 mikronski tehnologiji. Klik!

0 komentarjev

Starr in Microsoft

Newsfactor - Ken Starr, ki ga vsi zelo dobro poznamo iz preiskav o Billu Clintonu ter Monici Lewinsky, bo igral ključno vlogo v protimonopolni preiskavi proti Microsoftu.
Ken Starr, ki je že pripravljal podlago za ločitev Microsofta na več pravno ločenih enot, je javno opozoril Bushevo vlado, naj se ne poravna z Microsoftom. Starr je tudi povedal v intervjuju, da Microsoft uživa dejanski monopol na področju operacijskih sistemov in to tudi izkorišča. To je bilo tudi zelo očitno v primeru Netscape-a, ki je bil Microsoftova velika konkurenca na področju spletnih brkljalnikov.

Več o tem pa lahko preberete tukaj.

8 komentarjev