»

Hekerska meka v Las Vegasu

Slo-Tech - Te dni se v Las Vegasu ponovno odvija največja krekerska konferenca, Black Hat. Letos naj bi število obiskovalcev po nekaterih napovedih preseglo že 8000 ljudi. Hkrati poteka 8 sledi.

Uvodni govor je letos imel nekdanji agent CIE, ki je deloval v sklopu protiteroristične skupine, predaval pa je o tem kako je Stuxnet zaznamoval začetek nove dobe, ko napad na kiber infrastrukturo pusti posledice v delovanju fizičnih naprav in da so z dostopnostjo kode črva...

21 komentarjev

Odkrita ranljivost v WPA2

Slo-Tech - Raziskovalec Mohammad Sohail Ahmad iz podjetja AirTight je odkril ranljivost v protokolu WPA2, ki jo je poimenoval Luknja 196. Ime je dobila po zaporedni številki strani v standardu IEEE 802.11 (revizija iz leta 2007), kjer se skriva ozadje zanjo. Napaka omogoča avtoriziranemu uporabniku omrežja prestrezanje in dešifriranje podatkov drugih uporabnikov na istem omrežju z MITM-napadom. Podrobnosti bodo predstavljene na konferencah Black Hat Arsenal in DEF CON 18, ki bosta potekali prihodnji teden v Las Vegasu.

Zlomljen ni šifrirni algoritem AES, iz katerega je izpeljan WPA2, marveč je zlorabljena pomanjkljivost v implementaciji, ki omogoča prejem prometa z dostopne točke (AP) s skupnim deljenim ključem vsem odjemalcem. WPA2 namreč uporablja dve vrsti ključev: PTK (pairwise transient key), ki je unikaten za vsakega odjemalca, in GTK (group temporal key) za zaščito poslanih podatkov več odjemalcem v omrežju. S PTK je moč zaznati ponarejanje (spoofing) in poneverbo podatkov (data...

26 komentarjev

Mozilla odkrite ranljivosti bogateje nagrajuje

Mozilla.org - Mozilla je doslej odkrite ranljivosti v Firefoxu nagrajevala s 500 dolarji, sedaj pa so razpisano nagrado povišali na 3000 dolarjev. Poleg že prej vključenega brskalnika Firefox Web, so odslej zajeti tudi Firefox Mobile in še nekaj novih izdelkov. Odkrivanje neznanih ranljivosti je bilo že prej in še ostaja donosen posel, vreden dosti več od piškavih 500 dolarjev. Četudi vnemar pustimo nelegalne možnosti, ko je prodaja ranljivosti zainteresiranim kupcem, ki bodo za dobro odšteli mnogo več, ostane mnogo legalnih potov, kako iz njih iztržiti čim več. Poleg publicitete, ki so jo prijavitelji deležni od medijev, mnogi na varnostnih luknjah sedijo do raznih tekmovanj v vdiranju, kjer so na voljo lepe nagrade (npr. Pwn2Own). Mozilla upa, da bo z novo politiko prepričala odkritelje ranljivosti, da jih kmalu javijo.

5 komentarjev

Najbolj luknjičav Apple

TG Daily - Secunia je objavila polletno poročilo (PDF-datoteka) o ranljivostih v izdelkih različnih proizvajalcev, ki so bile odkrite letos. Neslavno prvo mesto je pripadlo Applu, a to ni edina plat medalje.

Deset proizvajalcev z največ ranljivostmi je odgovornih za 30 odstotkov vseh odkritih ranljivosti. Da bi dobili zgodovinski pregled, so pri Secunii teh deset preučili za nazaj do leta 2005 in narisali graf. Ugotovili so, da so bili na prvih treh mestih ves čas Oracle, Apple in Microsoft, le nekoliko so se izmenjevali v vodstvo. Letos vodečemu Applu sledi Oracle, tretji je Microsoft. Zanimivo je, da povečanemu vlaganju v varnost navkljub nobeno izmed teh podjetij ni uspelo zmanjšati števila odkritih ranljivosti - nasprotno, krepko je raslo.

Druga plat medalje pa pravi, da je večina Applovih ranljivosti bolj teoretične...

35 komentarjev

Poganjanje Windows brez administratorskih pravic varneje

Ars Technica - Omenjeni napotek je skorajda že stara lajna računalnikarjev, a kaj ko se ga uporabniki ne držijo. Za poganjanje sistema z administratorskimi pravicami ni pametnih razlogov (še zlasti po uvedbi funkcije Run as), saj se tako morebitna nesnaga bolj neovirano razširi po sistemu. Na BeyondTrust so opravili analizo (PDF), ki te nasvete podkrepi s številkami. Ugotovili so, da pri poganjanju sistema brez administratorskih privilegijev izzveni:

  • 90 odstotkov odkritih kritičnih ranljivosti Windows 7
  • 100 odstotkov ranljivosti v Microsoft Office iz leta 2009
  • 94 odstotkov ranljivosti v vseh verzijah IE in 100 odstotkov ranljivosti v Internet Explorerju 8, oboje iz leta 2009
  • 64 odstotkov vseh lani odkritih ranljivosti v Microsoftovih izdelkih.

To pomeni, da si lahko življenje zelo...

58 komentarjev

Odkrita resna ranljivost v SSL in TLS protokolih

Slashdot - Predvčerajšnjim in včeraj so splet preplavile informacije o novo odkriti ranljivosti v šifrirnih protokolih SSL 3.0+ in TLS 1.0+. Gre za varnostno ranljivost, ki izkorišča napako v "pogajalskem procesu" protokola (tim. renegotiation phase), omogoča pa napade s posrednikom (tim. MITM napade) oziroma napade na HTTPS seje podpisane s certifikatom odjemalca.

Kot poročajo na SSL Shopper (analizo napada je na svojem blogu objavil Ivan Ristić) je težava v tem, da lahko nekdo nadzoruje en del šifrirane povezave pred ponovnim pogajanjem, nekdo drug pa po ponovnem pogajanju oz. izmenjavi sejnega ključa nadzoruje drugi del šifrirane povezave. Napadalec tako lahko odpre povezavo do SSL strežnika, pošlje nekaj podatkov, zahteva ponovno pogajanje in SSL strežniku prične pošiljati podatke, ki prihajajo od žrtve. Spletni strežniki (IIS in Apache) podatke, ki so prišli od napadalca in podatke, ki so prišli od žrtve nato povežejo, posledica česar je, da napadalec lahko SSL strežniku pošlje poljuben...

10 komentarjev

Prikaz še enega napada na anonimnost

Slo-Tech - Pri FortConsult so objavili raziskovalni članek z naslovom Practical Onion Hacking: finding the real address of Tor clients. V njem do pokazali, kako je v HTML kodo mogoče vriniti "spletnega hrošča", ki razkrije pravo identiteto obiskovalca (pravi IP naslov). To so storili s pomočjo JavaScripta in Flasha, zaključujejo pa, da je uporaba teh tehnik razmeroma enostavna.

Pri odkriti ranljivosti pa ne gre za ranljivost Tor omrežja, pač pa za ranljivost podpornih programov in programov, ki uporabljajo Tor. Avtorji članka upajo, da bo na podlagi njihove raziskave popravljen podporni program privoxy (ki bo tako zlonamerno kodo sposoben odstranjevati), kot najhitrejšo rešitev pa svetujejo izklop Flasha, Active X, Jave in JavaScripta, uporabo SSL povezav, uporabo tujih DNS strežnikov ...

Samo za paranoike.

26 komentarjev