»

Eksplozija v tovarni ipadov v Čengduju terjala dve življenji, proizvodnja ustavljena

Gizmodo - V petek okoli 13.10 ure po slovenskem času je v tovarni podjetja Foxconn v kitajskem mestu Čengdu odjeknila silovita eksplozija, v kateri sta dve osebi izgubili življenje, šestnajst pa je bilo poškodovanih, od tega so trije v kritičnem stanju. Eksplodiralo je v hali A05, kjer sestavljajo iPade 2. Oprema je popolnoma uničena, stavba pa še stoji.

Razlog za eksplozijo še ni znan, neuradno pa se omenja ultrafin prah, ki se uporablja za čiščenje zaslonov ipadov in ki je zelo vnetljiv. Nekdo naj bi s kajenjem zanetil požar, ki je prerasel v eksplozijo. Požar, ki je iz hale bruhal temen in potencialno strupen dim, je že pogašen, kitajske oblasti pa so že začele preiskavo. Eksplozijo sta potrdila tako Foxconn kot tudi Apple.

Zaradi poškodb...

48 komentarjev

Rusija zlorablja protipiratske preiskave za cenzuro, Microsoft v odgovor enostransko licenciral vso že nameščeno programje

Baikal Environmental Wave na demonstracijah

The New York Times - V Rusiji oblasti zlorabljajo Microsoft in boj proti domnevnim piratom za obračunavanje s političnimi nasprotniki, poroča The New York Times v obsežni reportaži. Prostore, v katerih domujejo skupine, ki oblastem niso povšeči (denimo Baikal Environmental Wave, ki so protestirali proti Putinovem načrtu za ponovno odprtje tovarne papirja ob Bajkalskem jezeru), premečejo policisti v civilu pod pretvezo, da iščejo nelegalno nameščeno programsko opremo. Ob tem zaplenijo vso računalniško opremo, ki je nikoli ne dobijo nazaj.

Pri tem je pomenljivo, da skupin, ki vlado podpirajo, nikoli ne obiščejo. Prizadete skupine Microsoft obtožujejo, da so sodelovali z oblastmi, ker se v nasprotnem primeru bojijo izgube trga. Omenjeni Baikal Environmental Wave naj bi od Microsofta...

10 komentarjev

V Mehiškem zalivu nova vrsta bakterij razgrajuje razlito nafto

Nova vrsta bakterij

Slo-Tech - V Mehiški zaliv je od eksplozije na plavajoči ploščadi Deepwater Horizon, ki se je zgodila 20. aprila, izteklo že na tisoče kubičnih metrov nafte. Šele v začetku avgusta so uspeli zamašiti vrtino, iz katere je bila brizgala nafta, tako da je bilo ogromno škode že povzročene. BP je sprožil intenzivno čistilno akcijo, a te so navadno sila potratne in neuspešne. Ko je leta 1989 potonil tanker Exxon Valdez na Aljaski, so vsem prizadevanjem navkljub uspeli očistiti in zbrati manj kot 10 odstotkov razlite surove nafte. Od tistih dni se metode čiščenja niso bistveno nadgradile, tako je pričakovati boljši...

55 komentarjev

Za razlitje nafte v Mehiškem zalivu kriv moder zaslon?

Deepwater Horizon v plamenih

Slo-Tech - V Mehiški zaliv je vse od eksplozije na plavajoči naftni ploščadi Deepwater Horizon do pred nekaj dni, ko so delavci družbe BP plc, ki je imela vrtino v zakupu, na morsko dno poveznili posebno kupolo, iztekala nafta. Razlog za eksplozijo je še neznan, a pričevanje glavnega skrbnika elektronike na ploščadi Michaela Williamsa kaže, da gre za kombinacijo človeške napake in nestabilnih računalniških sistemov.

Kot pišeta neworleanski časnik Times-Picayune in The New York Times, so Williamsa približno mesec dni pred eksplozijo poklicali, naj pride na ploščat pogledat računalniške sisteme za nadzor in upravljanje vrtanja. Williams je odkril, da so se sistemi redno sesuvali z modrim zaslonom...

78 komentarjev

Debakel z baterijami dobiva epilog

Digital Trends - V zadnjih mesecih smo neštetokrat poročali o eksplozijah in požarih, ki so jih povzročile okvarjene baterije v prenosnih računalnikih, posledično pa je nekaj proizvajalcev najavilo, da bo zamenjalo določene serije z omenjeno napako. Vsem defektnim izdelkom je bila skupna ena stvar -- opremljeni so bili s Sony-jevimi baterijami, ki so bile izvor vseh težav. Japonski gigant je zato končno sprejel krivdo za celoten škandal in obljubil, da bo na globalnem nivoju poskrbel za zamenjavo. Tako lahko v prihodnjih mesecih tudi lastniki laptopov iz tovarn, ki do sedaj še niso napovedale vpoklica, pričakujejo uradne izjave na to temo. S tem bo celotna zadeva najbrž zaključena, kljub veliki napaki pa je Sony-ju treba čestitati za zelo korektno poslovno potezo, o kateri lahko več izveste v izvorni novici.

Novico je opazil tudi [ MYTiX]. Hvala!

6 komentarjev

Dell kupil Alienware?

CNet - Po poročanju nekaterih virov, je eden izmed največjih proizvajalcev računalniških sistemov na svetu, Dell, kupil konkurenčno podjetje Aliernware, znano po proizvodnji high end računalniških sistemov. S tem naj bi se Dell še dodatno utrdil na tem trgu. Uradne potrditve nakupa še ni.

Z nakupom Alienware-a bi imel tako Dell (sicer posredno) v svoji ponudbi tudi sisteme opremljene z AMD-jevimi procesorji, saj le-te ponuja Alienware v svoji seriji Aurora.

Več o tem v izvorni novici na CNet.com.

14 komentarjev

Problemi v Telewestu se stopnjujejo

The Register - Po različnih tehnoloških problemih, ki so se godili v Telewestu pred kratkim (glej povezane novice), smo sedaj priče novim neprijetnostim. Tokrat so delavce obvestili, da jim bodo znižali plače, na letni ravni za celih 1.100 dolarjev. Stvari so se še bolj zapletle, ko so delavci ugotovili, da so jim plače znižali pred dogovorjenim rokom, kar jih je zelo razburilo. Mnogo delavcev je takó že objavilo, da so si pričeli iskati nove službe. Več o tem.

0 komentarjev

Napihljivi zvočniki?

Overclockers Australia - Sicer nisem povsem prepričan, ali gre za šalo ali za popolnoma funkcionalen izdelek, ampak ta stran trdi, da imajo na zalogi posebne zvočnike, ki jih vzamemo iz škatle, napihnemo (!!![8-O]), vključimo in že lahko uživamo ob zvokih glasbe ali eksplozijah iz akcijskih iger. Skratka, pojdite na prej omenjeno stran in sami presodite, če je vse skupaj resnično.

6 komentarjev