»

Googlovi Pixli v posnetkih zaslona puščajo več podatkov

Slo-Tech - V Googlovih telefonih Pixel v verzijah od 3 do 7 Pro, ki od leta 2018 uporabljajo urejevalnik posnetkov zaslona Markup, tiči zahrbten hrošč. Raziskovalci so odkrili, da četudi zasloni posnetek (screenshot) po zajemu obrežemo (crop), te še vedno vsebuje dele odstranjenega posnetka. Pripravili so preprosto orodje, ki iz na tak načni nastalih posnetkov obnovi izbrisano.

Hrošč tiči v implementaciji Markupa, medtem ko so druga orodja za urejanje in obrezovanje slik (denimo Google Photos) varna. Markup pa pri obrezovanju slike ne poskrbi, da bi se slika shranila povsem znova, temveč zgolj prepiše del slike, kolikor je nov posnetek velik. Če je bila prvotna slika večja, kar je pri obrezovanju pravilo, bo imela obrezana slika na koncu smeti oziroma ostanek stare slike. To je možno obnoviti in čeprav rezultati niso vedno popolni, se večji del slike zlahka obnovi. To predstavlja resno zasebnostno tveganje, saj so ljudje te slike delili vse naokoli.

Simon Aarons, ki je ranljivost z oznako...

15 komentarjev

Največja slika na svetu panorama Budimpešte

Slashdot - Pred nekaj meseci je panoramski posnetek Dubaja s 45 gigapiksli postal največja digitalna fotografija na svetu, a jo je sedaj presegla panorama 360-stopinjska Budimpešte, ki meri 70-gigapikslov. Posnetek je nastal z uporabo dveh fotoaparatov Sony A900 s 25 megapiskli, 400 mm lečami Minolta in telekonverterji z 1,4-kratno povečavo. Sámo fotografiranje je trajalo dva dni, retuširanje pa še nekajkrat dlje. Rezultat je 200 GB velika datoteka in 15 metrov dolg natis na fotografski papir. Za ogled potrebujete Silverlight.

22 komentarjev

Najboljši posnetek neba v zgodovini iz Microsofta

Slo-Tech - Običajno nove posnetke neba in vesolja objavljajo NASA, ESA ali kakšna druga vesoljska agencija, a to pot moramo za trud in rezultate čestitati Microsoftu. Fantje v Microsoft Researchu so zbrali 1791 posnetkov neba, ki sta jih v zadnjih 50 letih posnela teleskopa Palomar v Kaliforniji in Schmidt v Novem Južnem Walsu v Avstraliji. Posnetki so bili zelo različne kakovosti, tako da so za souporabo terjali veliko preračunavanja in retuširanja. Z uporabo Microsoftovega HPC in programske opreme za paralelizacijo so iz njih sestavili najnadrobnejšo podobo neba, kot ga vidimo z Zemlje.

Dan Fay, vodja oddelka za Zemljo, Energijo in Okolje pri Microsoftu, pojasnjuje, da so...

10 komentarjev

Prvi panoramski posnetek Plancka

ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA) je v vesolje izstrelila satelit Planck lanskega maja, četrt leta pozneje pa se je utiril v orbito okrog točke L2, od koder snema vesolje. Po približno pol leta potovanja in umerjanja instrumentov je ob koncu preteklega leta začel resno delati in do danes je napravil že nekaj izvrstnih posnetkov - mnoge smo predstavili tudi na naših straneh.

ESA je včeraj ponosno sporočila, da je Planck sestavil svoj prvi panoramski posnetek neba, kot ga vidi iz svoje orbite. V ospredju se bohoti Rimska cesta in vodoravna linija zvezd na sredi je galaktičen glavni disk. Opazimo tudi vrelce hladnega prahu nad in pod diskom, kjer se rojevajo nove zvezde. Ozadje na skrajnem zgornjem in spodnjem robu posnetka pa je...

2 komentarja

Planck posnel medzvezdni prah

ESA - Satelitu Planck, ki lebdi v vesolju približno 1,5 milijona kilometrov od Zemlje in se giblje po Lissajousovi orbiti okrog točke L2, nekoliko vestneje sledimo, ker je evropskega porekla. Te dni je Evropska vesoljska agencija (ESA) objavila posnetke medzvezdnega prahu, ki jih je Planck posnel v našem osvetju. Posnetki kažejo vlaknasto zgradbo prahu v sončevi okolici, tj. do okrog 500 svetlobnih let daleč. Lokalna vlakna so povezana z Rimsko cesto, ki je rožnata proga na spodnji polovici posnetka. Medzvezdni prah so majhni delci, skupki veliki od nekaj molekul do 0,1 milimetra.

Slika, ki jo je ESA izdala, je umetno pobarvana....

19 komentarjev

Amaterski astronom prekosil samega sebe

Meglica Rozeta v ozvezdju Samoroga

Slashdot - Ljubiteljski astronom Peter Shah iz Meifoda v Walesu je napravil odlične posnetke vesolja, ki so osupnili tudi profesionalne astronome. Za svoj projekt je porabil 20 tisoč funtov - v streho svoje lesene lope je izrezal luknjo in vanjo namestil svoj osempalčni teleskop. Več mesecev je čakal na idealne pogoje, saj je na Otoku pogosto oblačno, sedaj pa se mu je končno nasmehnila sreča. Posnel je svetlejše objekte na nebu, to so meglica Opičja glava NGC 2174, galaksija M33, galaksija Andromeda, meglica Goreča zvezda in nekatere druge. Za posnetke je uporabil Orion Optics UK AG8 Astrograph in...

35 komentarjev

Najpopolnejša topografska karta Zemlje doslej

Himalajski ledeniki v Butanu

vir: The Register
BBC - Japonski in ameriški znanstveniki so objavili, da so izdelali doslej najpopolnejšo topografsko karto Zemlje, ki verno popiše 99 odstotkov Zemeljskega površja, s čimer so krepko presegl prejšnji dosežek.

Skupaj so zlepili 1,3 milijona posnetkov, ki jih je posnel japonski Aster na satelitu Terra. Kot pravijo, je razdalja med dvema točkama, katerih višino so izmerili, 30 metrov. Nastali zemeljevid se imenuje Global Digital Elevation Map in bo na voljo za brezplačno rabo in prenos, zajema pa področja Zemlje med 83 vzporednikom severno in južno (polov žal ne boste videli). Sedaj bodo nove posnetke združili s starimi, ki jih je pred štirimi...

16 komentarjev

Kepler posnel prve fotografije

Keplerjevo vidno polje

vir: NASA
NASA - Pred poldrugim mesecem je NASA v vesolje poslala teleskop Kepler, ki ima nalogo opazovati delček Rimske ceste in iskati Zemlji podobne planete. NASA je objavila, da je Kepler napravil prve posnetke izbrane destinacije, tj. ozvezdij Laboda in Lire. Prvi posnetek kaže milijone zvezd v celotnem zornem kotu Keplerja, medtem ko sta druga dva bolj približana. Znanstveniki so nad posnetkom, ki kaže 100 kvadratnih stopinj neba in 4,5 milijona zvezd, med katerimi naj bi bilo 100.000 takih, ki bi lahko imele Zemlji podobne planete, navdušeni. Druga dva kažeta le tisočinko polnega obsega; na enem je...

21 komentarjev