»

Dočakali smo Zalman Fatal1ty

Zalman - Skoraj vsi računalniški poznavalci poznamo korejsko podjetje Zalman, ki slovi po svojih elegantnih in tihih rešitvah hlajenja prevročih računalniških komponent.

Serija njihovih procesorskih hladilnikov je tako dobila še enega novega člana - Fatal1ty FS-C77. Gre za naslednika že tako velikega in uspešnega hladilnika CNPS 7700-cu.

Hladilnik je v celoti narejen iz bakra in ima nekoliko močnejši, prosojen ventilator premera 120 mm, v katerem se nahaja rdeča LED. Cel hladilnik tehta 918 g, kar je precej več od priporočil proizvajalcev procesorjev, pritrdilni mehanizmi pa so na voljo za podnožja 754/939/940 in 478/775. Podpora za podnožje A je...

16 komentarjev

Boljša hladilna telesa

The inquirer - Pri Furukawa Electric so naredili hladilnik iz aluminija in bakra, ki pa naj bi v primerjavi z običajnimi tovrstnimi izdelki hladil kar 80% bolje. Sestavljen naj bi bil iz bakrenega dna in aluminijastih na tenko "zvitih" reber, ki bodo vstavljena v jedro v 1,9mm velike luknjice. Izdelovali jih bodo na Kitajskem in sicer jih bo do septembra leta 2003 že dva miliona. Sam ne razumem popolnoma, kaj mislijo naresti, tako da se na lov za znanjem odpravite kar sami.

7 komentarjev

Hladilno rebro za pomnilnik

System Cooling - Veliko Slo-Techerjev kar naprej išče vedno nove in nove rešitve kako ohladiti njihov/naš overclockan sistem. Na System Cooling so stestirali Nexus Memory HeatSpreader ali po domače komplet za hlajenje SDR/DDR pomnilniških modulov. Kaj naredi ta hladilnik tako poseben? Za začetek je celoten hladilnik narejen iz bakra, za katerega vsi vemo da je drugi najboljši prevodnik toplote poleg srebra. Prilagaja se tako SDR kot DDR pomnilnikom in je prvi hladilnik za pomnilnik, ki naj bi se uradno prilagodil vsem vrstam matičnih plošč. Nad rezultati so bili več kot zadovoljni zato vam predlagam da si preberete njihov test.

1 komentar

Thermaltake GeForce 4 Copper Cooler

Viper's Lair - O tem hladilniku se je že veliko govorilo, sedaj pa so govorice poizkušali potrditi, oziroma zanikati na strani Viperlair, kjer so hladilnik dobili v roke in ga poizkušali kar najbolje testirati. Za test so uporabili kartico Visiontek Xtasy Ti4600. In katere so odlike hladilnika? Narejen je večinoma iz bakra in namesto hladilnih reber uporablja hladilne palčke (pins), vsebuje ventilator, ki zmore 5500 RPM in 10.6 CFM ter je namenjen izključno overclockerjem, saj s svojo zasnovo obenem hladi tudi pomnilnik. Pa se ga splača imeti? Če ste strasten navijalec, potem je odgovor samoumeven - da. Zakaj, pa si preberite tukaj.

4 komentarji

GlobalWin TAK68

Overclocked Cafe - Očitno so "ležeči" hladilniki še vedno v modi, saj sem naletel na test GlobalWinovega posebneža z imenom TAK68, ki spada ravno v to skupino. Ker zgleda rahlo kičast nekateri pravijo, da spada ravno v petdeseta leta preteklega stoletja. Drugače pa je hladilnik že sam po sebi nekakšna posebnost, ki ima kar nekaj lepih lastnosti. Kot prvo je to lep pritrdilni mehanizem, ki je prijazen do krhkih procesorjev, saj uporablja poseben vijak, druga pomembna lastnost pa sta dva ventilatorja, ki sta namenjena boljšemu pretoku zraka čez hladilna rebra.

0 komentarjev

Test dveh bakrenih hladilnikov

BSOD - Na BSOD so se odpravili testirat dva bakrena hladilnika. Izbranca sta bila Zalman CNPS 5000-Plus in Globalwin CAK 38. Zalmanov hladilnik je znan po svojem "rožnatem" dizajnu, drugače pa spada med najbolj tihe primerke. To mu omogoča CNPS (Computer Noise Prevention System) tehnologija. Zalmanov predstavnik pa ima tudi eno precej opazno negativno lastnost - sistem pritrjevanja. Hladilnik bo uporaben samo na tistih matičnih ploščah, ki imajo okoli socketa 4 luknje, na ostalih ploščah pa bo neuporaben (razen če se boste odločili za modifikacijo ). O Globalwinovem hladilniku ne gre izgubljati besed, saj spada med najboljše. Ker je precej učinkovit pri hlajenju ni ravno tih.
Kako se hladilnika obneseta v praksi? Globalwinov primerek je dokazal, da ni od muh, saj je Zalmana ponekod prehitel kar za 7 stopinj C. Torej, če iščete predvsem tih hladilnik in ne navijate, potem bo Zalmanov hladilnik kar pravšnji za vas. Če pa ste strasten navijalec in vas hrup ne moti, potem posezite po...

0 komentarjev

Global Win CAK 38 hladilnik

Tweakpc.de - Do sedaj ste že vsi, ki ste razmišljali o nakupu dobrih hladilnikov, slišali za GlobalWin proizvajalca. Sicer se teh hladilnikov ne da dobiti v Sloveniji, a po krivici. Kot je večina proizvajalcev odkrila, da bi bilo dobro, če bi se naredil hladilnik iz bakra, se je tudi GW odločil za to potezo. Rezultat je njihov CAK38 hladilnik. Kot vsak hladilnik iz bakra je tudi CAK38 zelo težak (seveda v primerjavi z aluminijastimi hladilniki). Kar je predvsem za pohvaliti, je to, da je hladilnik narejen iz enega samega bloka bakra, kar vodi k zelo dragi izdelavi in izjemni kvaliteti. Nekateri bakreni hladilniki imajo pine na bazo lotane, kar ni tako učinkovito, kot če je hladilnik narejen iz enega kosa. Vendar pa je cena tega hladilnika le 140 DEM. Videl sem hladilnike, ki so bili narejeni na isti način in so stali 350-450 DEM, kar si lahko privoščijo samo tisti z debelo denarnico. Na sebi ima hladilnik Delta ventilator, ki zmore kar 7000 rpm. Seveda pa je to povezano z glasnostjo, ki znaša...

0 komentarjev

Testi hladilnikov

Trainwrecker - Pred nekaj časa ste si lahko ogledali Trainwreckerjev testirni sistem hladilnikov, ki je še vedno nekaj zares posebnega. Toliko truda, inovacije in idej le redko vidimo skupaj na enem mestu. No, fantje so se sedaj celo spravili testirat hladilnike z njim in njihove izsledke lahko vidite tukaj. Testirali so vse aktualne hladilnike, od Golden Orba preko Alph do Hedgehoga, zal pa nikjer niso objavili primerjalne tabele. Rezultati za vsak hladilnik posebej so objavljeni na svoji strani, poleg tega pa so rezultati malce preveč komplicirani in se morate prav poglobiti v njihove metode, da bi jih razumeli. No ja...

0 komentarjev