»

Ustvarjalna gmajna 2017: Ali govorite CC?

Slo-Tech - Jutri, v sredo, 6.12. ob 18h se lahko v novem prireditvenem prostoru OSMO/ZA na Slovenski 54 v Ljubljani (stolpnica Avtotehne na Bavarcu), kjer domuje tudi LJUDMILA, udeležite srečanja Ustvarjalne gmajne, skupnosti za prosto kulturo v Sloveniji.

Maja Bogataj Jančič bo opozorila na reformo avtorskega prava, ki trenutno poteka v Evropski Uniji. Ob njej si roke manejo kreativne industrije in kolektivne organizacije, prijatelji gmajne pa si pulimo lase. Spodbudila vas bo, da skupaj in naglas izrazimo svoje pomisleke. Luka Prinčič bo na kratko predstavil nekaj uvidov kot glasbenik, ki že od srede 90ih objavlja glasbo na spletu, predvsem pa kot vodja slovenske spletne (CC) založbe Kamizdat. Davor Orlič bo poročal s kongresa Unesco o odprtih izobraževalnih vsebinah v Ljubljani, Luka Frelih pa z letnega srečanja mreže Creative Commons v Torontu. Izvedeli boste lahko tudi, kaj so in kako uporabiti nabor licenc Creative Commons 4 ter orodja za licenciranje, dostopna tudi v slovenščini.

...

2 komentarja

POP TV in Kanal pod isto streho kot Telemach

Slo-Tech - United Group, ki je v lasti sklada KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) ter ki v Sloveniji obvladuje Telemach, prevzema medijski portfelj družbe CME v Sloveniji in na Hrvaškem. To z drugimi besedami pomeni, da bo imel Pro Plus, ki oddaja Kanal A in POP TV, istega lastnika kakor Telemach. Na Hrvaškem United Group s tem manevrom pridobiva Novo TV. Prevzem morajo odobriti še varuhi konkurence, ki bodo imeli v konkretnem primeru težko delo. CME bo v medijskem portfelju obdržal bolgarsko, češko, romunsko in slovaško televizijo, kjer ima skupno 36 kanalov in okrog 50 milijonov gledalcev.

CME je potrdil, da je posel težak 230 milijonov evrov, s prihodki pa bo CME poplačal 250 milijonov evrov posojila, ki zapade prihodnje leto. S tem se bo CME močno razdolžil, kar bo...

84 komentarjev

Piratstvo nekoliko drugače - nadaljevanje

Slo-Tech - Po tem, ko smo pred kratkim povzeli prispevek Domena Saviča na njegovem blogu o predvajanju avtorsko zaščitenih prispevkov na POP TV v oddaji TV TUBA (Piratstvo je v Sloveniji norma?), je na svojem blogu mnenje o tem zapisala še Maja Bogataj Jančič. Maja Bogataj Jančič je sicer ena najboljših strokovnjakinj za avtorsko pravo v Sloveniji in avtorica knjige Avtorsko pravo v digitalni dobi.

Maja Bogataj Jančič v svojem prispevku podaja še nekatera dodatna pojasnila k celotni zgodbi.

Po njenem mnenju je PRO PLUS na videz poskrbel za vse. Kanal A naj z oddajo TV TUBA ne bi kršil pravic avtorjev, saj le-ti na podlagi Splošnih pogojev dovoljujejo objavo svojih posnetkov v obravnavani oddaji. Glede posnetkov, ki jih uporabniki najdejo drugje in jih naložijo na portal pa PRO PLUS odgovornost za te posnetke prenese na uporabnike (11. in zlasti 13. točka pogojev).

Vendar pa je mnenje Maje Bogataj Jančič nekoliko drugačno:

Ni vse tako enostavno, kot se je zadeve lotil PRO PLUS. TV TUBA je...

39 komentarjev

Piratstvo nekoliko drugače

Slo-Tech - Domen Savič je na svojem blogu pred kratkim objavil zanimiv prispevek z naslovom Primer TV Tuba: Piratstvo je v Sloveniji norma?, v katerem opisuje zanimivo prakso POP TV. Gre za oddajo TV TUBA, ki vrti najatraktivnejše videoposnetke s spletnega portala Frendi in Flirt (v lasti 24ur.com), kjer uporabniki lahko objavljajo svoje slike, posnetke ali pišejo blog. Poudarek je seveda na svoje.

Splošni pogoji uporabe portala sicer prepovedujejo kakršnokoli nalaganje vsebin, za katere uporabnik nima ustreznih avtorskih pravic (po domače: ukradenih, piratskih posnetkov in slik), vendar tega nihče ne preverja. Hkrati pa POP TV te posnetke v svoji oddaji TV TUBA javno predvaja.

Domen Savič je zato POP TV prijavil Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije, ki se ukvarja tudi s kršitvami avtorskih pravic, ki pa je podal precej zanimiv odgovor. Po mnenju TIRS namreč za vsebine, ki niso označene z znakom © (torej copyright) POP TV domneva, da je avtor v resnici tisti, ki je vsebino objavil na...

118 komentarjev

Viacom izgubil tožbo zoper Google

CNet - Ameriški sodnik Louis Stanton je po dolgotrajnem pravdanju med YouTubom (Googlom) in Viacomom razglasil naglo sodbo (angl. summary judgement) v prid Googla. Viacom je lastnik Paramount Pictures in MTV-ja. Leta 2007 so proti Googlu vložili milijardno tožbo, ker da naj bi Google uporabnike vzpodbujal h kršenju avtorskih pravic. Še pred uvedbo filtra so namreč uporabniki pogosto nalagali posnetke TV-oddaj in filmov, za katere seveda niso imeli ustreznih pravic.

Google se je branil z DMCA-jem, saj so, dokler redno in aktivno sodelujejo z lastniki pri preganjanju ugotovljenih kršitev avtorskih pravic, varen pristan in zato zaščiteni pred sodnim pregonom. Sodnik je Googlu pritrdil. Viacom je že napovedal pritožbo na odločitev.

15 komentarjev

Pogovor z Majo Bogataj Jančič na Aktualno 2.0

Slo-Tech - Na blogu Aktualno 2.0 so pripravili pogovor z Majo Bogataj Jančič, ki je sicer znana strokovnjakinja za avtorsko pravo in avtorica knjige Avtorsko pravo v digitalni dobi (knjiga je izšla pod CC licenco).

V pogovoru z naslovom Intelektualna lastnina, eden ključnih vzvodov trajnostne rasti sodobnega sveta je Maja Bogataj Jančič spregovorila o začetkih avtorskih pravic (ste vedeli, da avtorsko pravo v ZDA v začetku kopiranja knjig iz Anglije ni prepovedovalo?), omejitvah, ki jih ustvarjalnosti in sodobnim poslovnim modelom povzroča trenutna avtorsko pravna zakonodaja, predlogih, kako prenoviti sistem avtorskega prava (z uvedbo dvotirnega avtorskega sistema, ki ga je predlagal prof. Marco Ricolfi), in še o marsičem drugem.

Pogovor se kritično dotakne tudi založb in ostalih imetnikov avtorskih pravic ter politike, ki bolj sledi ozkim interesom lobističnih skupin, kot pa rešitvam, ki bi zagotovile širok dostop do znanja vsem.

Vabljeni k branju.

3 komentarji

T-2 uvedel PVR

T-2 - Podjetje T-2 je za svoje IPTV naročnike uvedlo storitev Snemalnik. Gre za mrežno implementacijo (t.i. nPVR), pri čemer se posnetki shranjujejo na strani ponudnika in se kasneje uporabniku posredujejo po omrežju. Zaenkrat je možno snemati oba programa nacionalke ter Kanal A in POP TV, za posnetke pa se lahko zakupi do 100 GB prostora, pri čemer vsakih 10 GB stane 1 €. Podobno storitev že ponuja SiOL.

Uradna izjava za javnost.

69 komentarjev

24urInTV (24ur Internetna Televizija) na voljo že jeseni

24 ur - 24ur.com bo 1. septembra v prenovljenem formatu uporabnikom ponudila tudi dostop do nove internetne televizije Pro Plusa - 24urInTV.

Na internetni televiziji 24urInTV bo mogoče spremljat vse domače oddaje POP TV in Kanala A (24ur, Preverjeno, Trenja, E+, Ekstra magazin itd.) v živo ali prek arhiva. Internetna televizija bo tako prvič pri nas omogočala spremljanje tudi interaktivnega resničnostnega šova v živo in posebnih vsebin, ki bodo dostopne samo na internetni televiziji. "Live Video Streaming" pa bo omogočal tudi neposredni prenos vseh večjih medijskih spektaklov obeh programov.

Ob jesenski prenovi strani 24ur.com se bomo uporabniki lahko razveselili tudi osvežene podobe, ki obeta večjo uporabnost in preglednost, rumene vsebine, katerih je očitno mnogo, pa bodo dobile kar samostojen sklop.

22 komentarjev