»

Bo v Nokii N9 Intelov Atom?

Odrešitelj v obliki spodobnega deleža mobilnega trga za Intel, Nokio in MeeGo skupaj?

vir: engadget
engadget - Mobilni telefoni danes skorajda izključno uporabljajo procesorje z arhitekturo ARM, a si Intel to močno želi spremeniti. Z združitvijo svojega mobilnega Linuxa (Moblin) v skupen projekt z Nokio (ta je donirala Maemo), iz česar je nastal MeeGo, so dobili potencialnega močnega partnerja. Pred združitvijo so bili pri Nokii sicer prepričani, da bodo tudi v mobilnikih z Maemom uporabljali na ARM-u osnovane procesorje Texas Instruments iz serije OMAP, a bi se to znalo spremeniti s predstavitvijo pravzaprav prvega mobilnika z operacijskim sistemom MeeGo.

Že dolgo vemo, da bo pri Nokii to vlogo nosil N9. Sprva naj bi bil splavljen še lani, a je prišlo do zamude v prvo letošnje četrtletje. Finski tehnološki časnik Prosessori...

28 komentarjev

Intel izdal dvojedrni Atom

Atom N550

ComputerWorld - Kot je bilo napovedano, je Intel izdal prvi dvojedrni procesor Atom, ki je namenjen posebej za netbooke, in po pričakovanjih je to model N550. Zgrajen je v 45-nanometrski tehnologiji in podpira pomnilnik DDR3. Uradna splavitev je bila včeraj, v trgovinah pa ga pričakujemo v naslednjih dneh. Novinec tiktaka z 1,50 GHz, kar je nekoliko počasneje od najhitrejših Atomov, a se je Intel oddolžil z dodatnim jedrom in megabajtom dodatnega predpomnilnika.

Posledica dodatnega jedra v netbooku bodo pričakovane. Čip je nekoliko dražji, a bo hitrejši, tako da bodo uporabniki na primer lahko predvajali video ločljivosti 720p. Intel obljublja, da avtonomija ne bo trpela in bo enaka kot v enojedrnih modelih. Acer, Asus, Lenovo, Samsung...

19 komentarjev

Konec Celeronov prihodnje leto

Slo-Tech - Intel je svoje partnerje obvestil, da bo prihodnje leto počasi ukinil svoje procesorje iz družine Celeron. Zamenjali jih bodo Pentiumi in dvojedrni Atomi-N. Trenutno Intel trži naslednje Celerone: P4500, T3300, T3100 in 900 za prenosne računalnike ter dvojedrni Celeron SU2300 in enojedrni 743 za ultratanke prenosnike. Zanimivo je, da še septembra pričakujemo Celeron P4600, T3500 in U3400. Prvi dvojedrni Atom bo N550 z 1,5 GHz, ki bo stal 86 dolarjev, torej prav toliko kot P4500, le da je slednji zmogljivejši. Nič kaj dobre novice, torej.

23 komentarjev

Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del

Phoronix - Tokratni članek Phoronixa, drugi del v veliki primerjavi najboljšega, kar lahko ponudita Microsoft in Linuxova skupnost, je bolj kratke narave in žal še ne prinaša primerjave v delu bolj primernih aplikacijah. Fantje pri Phoronixu so se namreč na kratko posvetili porabi računalnika v primeru uporabe enega ali drugega sistema. Rezultati, bolj ali manj nepresenetljivo, govorijo v prid izdelku iz Redmonda, saj so se tokrat omejili le na 2 računalniška sistema, netbook in običajen prenosnik.

Ni skrivnost, da Linux še nima tako naprednega sistema za delo z baterijo prenosnika, vsaj ne v primeru tovarniških nastavitev. Vseeno pa je Windows 7 strojno bolj zahteven, zaradi česar v primerjavi z Windows XP praktično vedno doživi udarec pri avtonomiji. Prenosnika sta bila Asusov Eee PC 1201N z dvojedrnim Atomom 330 in platformo ION ter Lenovov Thinkpad T61 s procesorjem Core 2 Duo T9300 in nVidiino grafično kartico Quadro NVS 140M.

Prva primerjava je potekala, kot rečeno, s popolnoma...

87 komentarjev

Asus Eee keyboard

Tech Report - Velika večina naših bralcev se spominja starih dobrih ZX Spectrumov, Commodore 64, Amig, Atarijev. Koncept izdelave je bil preprost. Pod tipkovnico so spravili računalnik, vse skupaj si priklopil na televizijo, in pričel z zabavo ali delom. Vse-v-enem-kosu.

IBM je verjetno najzaslužnejši, da je dandanes koncept namiznih računalnikov še vedno podoben tistemu iz leta 1981. Na mizah ždijo škatle, v kateri so matične plošče in razširitvene naprave.

Kot kaže, pa se Asus vrača h koreninam. V vse prisotni vročici netbook/top koncepta, ki temelji na poceni rešitvi, ravno prav zmogljivi za brskanje po mreži vseh mrež in predvajanju multimedijskih vsebin, bodo v juniju predstavili Eee Keyboard.



Vsak računalnik (še vedno) potrebuje nek vmesnik za vnos podatkov. Zakaj torej ne bi spravili komponente Atom platforme pod lično oblikovano aluminijasto tipkovnico (in odkrili toplo vodo)?

Gre za precej običajno zmogljiv računalnik, zgrajen okoli eno ali...

29 komentarjev

Zotac z Ion miniITX ploščo

plošča

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Predogled prve Ion miniITX plošče so pripravili pri bit-techu, prinaša pa zanimivo presenečenje. Na Zotacovi plošči ždi dvojedrni Atom 330, trije SATA (in en eSATA) porti, miniPCI slot, v katerem je WLAN kartica ter dve reži za dvokanalni pomnilnik. Cena je še daleč od znane, a Zotacovci so govorili o, roko na srce, norih 160 funtih (skoraj 180 €), a le dokler ne veste za prej omenjeno presenečenje. Pri dotičnem modelu v paketu namreč pride še 90 W opeka, saj ima plošča že vgrajeno pretvarjanje z 12 na 5 V, trdi disk in optične pogone pa se napaja iz molex priključka, ki se nahaja na plošči.

Plošča je opremljena z masivnim aluminijastim hladilnikom, ki pokriva tako...

10 komentarjev

Zotac z miniITX Ion ploščami

bit-tech.net - Ledino z Ion sistemi je zaoral Acerjev AspireRevo, drugi sistem na vroči platformi pa prihaja izpod rok inženirjev pri Zotacu, ki je znan po nVidiinih grafičnih karticah. Njihova rešitev bo všeč samostojnim sestavljalcem računalnikov, saj pride le v obliki miniITX matične plošče, medtem ko je AspireRevo celoten sistem.

Matična plošča bo prišla v dveh, sicer zelo podobnih, okusih. Obe bosta imeli DVI, HDMI, VGA in LAN priključke, vgrajen WLAN, 3 notranje SATA in en eSATA port, opremljeni bosta še s 6 USB vtiči, dvema DDR2 pomnilniškima...

29 komentarjev

Dvojedrni Celeroni?

X-Bit Labs - Kot vse kaže se bodo dvojedrni procesorji pojavili tudi v najnižjem cenovnem in zmogljivostnem razredu. Intel naj bi namreč v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil dvojedrnega Celerona z oznako E1200. Njegova frekvenca bo znašala 1,6 GHz, obe jedri pa bosta imeli na razpolago skupen drugonivojski predpomnilnik v velikosti 512 kB. Kasneje namerava Intel kupcem ponuditi še več različic dvojedrnih Celeronov, kar ob upoštevanju njihove dosedanje cene, ki se giblje med 35 in 50 ameriškimi dolarji, pomeni, da si bomo kupci lahko dvojedrnike privoščili za precej majhne denarce. Vsekakor bo Intelova poteza vplivala tudi na konkurenčno podjetje AMD, ki bo prisiljeno v drastično znižanje cen svojih Sempronov in Athlonov LE oziroma predstavitev primernih dvojedrnikov.

Izvorna novica.

26 komentarjev