»

Intelovo prihodnje strežniško podnožje bo LGA7529

Slo-Tech - Na internet so pricurljali posnetki prihodnjega Intelovega podnožja za strežnike procesorje, ki ga bomo videli pri procesorjih Sierra Forest. Gre za nove Xeone iz proizvodnega procesa Xeon 3, ki uporabljajo zgolj jedra E, in bodo na voljo leta 2024. Novo ležišče se imenuje LGA7529, saj ima toliko kontaktov. Spomnimo, da ima trenutni LGA4677 za procesorje Sapphire Rapids toliko kontaktov.

Leta 2024 bo Intel procesorje razdelil na generacijo Sierra Forest, ki bo imela veliko učinkovitih jeder E, in Granite Rapids, ki bodo imeli manj, a zelo zmogljivih jeder P, vse na platformi Birch Stream. Oboji bodo sedli na LGA7529, katerega prve slike so se pojavile na kitajskih straneh. Ker bo imela nova platforma lahko bistveno več jeder, ki pa bodo varčnejša, bo novo ležišče nujno. Hkrati bodo podpirali 12 pomnilniških kanalov, kar bo za 50 odstotkov povečalo prepustnost.

Intel seveda posnetkov uradno ne komentira, prav tako še ni posnetkov nobenih procesorjev.

9 komentarjev

Intel želi Atome v strežnikih

vir: AnandTech
AnandTech - Pri Intelu menijo, da je prihodnost strežniškega trga v velikem številu majhnih in izredno varčnih strežnikov, ki bi se lahko obnesli od manjšega števila bolj zmogljivih strežnikov. Uporabljeni naj bi bili predvsem za oblačne storitve, področje, ki po mnenju analitikov pri Intelu edino v prihodnjih letih kaže na znatne pridobitve v tržnem deležu na trgu strežnikov (z lanskih 10 na 17 % v letu 2014). Zahteve po varčnih strežnikih bodo pri Intelu zadostili s t.i. mikro-strežniki, ki so široki za le pol 1U reže in debeli za polovico rezine iz t.i. blade strežnikov. Posledično bi v enak prostor lahko stlačili štirikrat več sistemov, morda celo s skupnim hlajenjem, kar pa seveda zahteva varčne procesorje.

V izdelavi so že varčni procesorji Xeon, osnovani na arhitekturi Sandy Bridge, kjer...

11 komentarjev

MacBook Air s procesorji Sandy Bridge junija

CNet - Applovi prenosni računalniki uporabljajo že razmeroma stare Intelove procesorje Core 2 Duo, a to se kani kmalu spremeniti. CNET namreč poroča, da bodo prenosniki MacBook Air že junija doživeli prenovo, v sklopu katere bodo dobili tudi nove procesorje Sandy Bridge. To bi novim računalnikom prineslo večjo zmogljivost, še zlasti na grafičnem področju, in daljšo avtonomijo baterije. Apple zamenjave uradno ni želel potrditi.

Prenova pa se obeta tudi računalnikom MacBook Pro, ki bodo v novi izdaji na voljo že prihodnji mesec. Sprva se je omenjal datum 9. februar, a se takrat ni zgodilo nič. Ali bodo imeli tudi ti že vgrajene procesorje Sandy Bridge, še ni jasno, je pa to povsem mogoče. Prav tako so tudi težave s čipovjem za Sandy Bridge možen razlog za zamik predstavitve.

2 komentarja

Intel nadaljuje prodajo defektnih čipovij serije 6 za Sandy Bridge

bit-tech.net - Intel je kmalu po izdaji platforme za nove procesorje Sandy Bridge odkril napako v zasnovi krmilnika za SATA v čipovjih serije 6 (izšla sta P67 in H76) za Sandy Bridge, ki jo povzroča en neprimeren tranzistor. Ker ima tranzistor na enih vratih pretanko plast oksida, je delovna napetost previsoka in sčasoma se reč pokvari. Prizadeto je le vodilo SATA II (propustnost 3 Gbps), medtem ko SATA 6 Gbps nima težav. Čeprav so se kmalu začeli postopki za zamenjavo že prodanih plošč s to napako, je Intel mnenja, da vseh ne bo potrebno zamenjati.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, so se po pogovorih s proizvajalci računalnikov odločili, da bodo nadaljevali...

43 komentarjev

Intelove procesorje Sandy Bridge bo moč oddaljeno onesposobiti

Delovanje Anti-Thefta

Slo-Tech - Intel je potrdil, da bodo imeli njihovi novi procesorji Sandy Bridge vgrajeno možnost, da se jih oddaljeno onesposobi (remote kill switch). Tehnologija, ki jo Intel imenuje Anti-Theft 3.0, omogoča onesposobiti procesor, četudi računalnik ni priključen na internet ali če sploh ni vključen, saj se poseg lahko izvede prek mobilnega omrežja 3G s šifriranim SMS-om, prek omrežja ali ob prekomernem številu neuspelih prijav v sistem. Procesor je moč povrniti v prejšnje, delujoče stanje, s pravilnim signalom prek 3G ali z vpisom pravilnega predhodno nastavljenega gesla. Z novo funkcionalnostjo želi Intel uporabnikom ponuditi možnost zaščititi se za primer kraje.

26 komentarjev

Intel z rekordnim četrtletjem

Bo s Sandy Bridge-em Intel še uspešnejši?

vir: CNet
CNet - Tretje četrtletje letošnjega leta, od julija do konca septembra, je bilo za Intel odlično, saj so imeli za kar $11,1 milijarde prihodkov in $3 milijarde čistega dobička. S tem so na delnico zaslužili 52 centov, kar je 2 centa več od napovedi in znatno več od 33 centov na delnico, $9,4 milijarde prihodkov in $1,9 milijarde zaslužka v enakem obdobju lani. Zaslužek je v drugem letošnjem četrtletju znašal 2,9 milijarde ameriških dolarjev. S temi rezultati je to zlahka novo rekordno četrtletje za Intel, tik po prejšnem prav tako rekordnem, za kar se imajo po besedah...

13 komentarjev

Predstavljen Sandy Bridge

vir: PC Pro
PC Pro - Po pričakovanjih je Intel na IDF-u predstavil tehnične podrobnosti nove arhitekture Sandy Bridge, ki bo še vedno sestavljena v 32-nanometrski tehnologiji (kakor Westmere, medtem ko bo naslednik Ivy Bridge v 22 nm). Sandy Bridge bo imel na istem kosu silicija integrirana CPU in GPU (za razliko od Westmera, kjer sta jedri ločeni, a pakirani skupaj), tako da si bosta lahko delila predpomnilnik na čipu. S tem bo odpadla potreba po prekladanju podatkov za grafiko v RAM in nazaj; Intel pravi, da bo pohitritev štirikratna (povezava CPU in GPU ima propustnost 384 GB/s). GPU bo naprednejši od tistega iz Westmera, saj bo imel več posebnih (dedicated) enot za razne operacije.

Na Sandy Bridgeu...

7 komentarjev

Sandy Bridge brez navijanja?

Intelov Tick-Tock

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Glede na novico na bit-tech.net prihajajoča osvežitev Intelovih procesorjev, poznana pod kodnim imenom Sandy Bridge, ne bo omogočala navijanja. Sandy Bridge bo Intelov Tock, nova arhitektura na starem (32 nm) proizvodnem procesu ter bo na trg prinesel novo podnožje (LGA-1155) in nova vezna čipovja (Intelova serija 6, torej P67 in podobni).

V preteklosti smo že nekajkrat slišali novice, da navijanje ne bo več mogoče. Do sedaj so se vse izkazale za neresnične, tudi npr. AMD-jevo onemogočanje odklepanje jeder procesorja. Tokrat je situacija bolj resna, saj se skrivnost pravzaprav ne skriva v samem onemogočanju navijanja, temveč v združevanju posameznih komponent v eno. Da procesorji vedo,...

47 komentarjev

Nove informacije o prihajajočih procesorjih Sandy Bridge

Slo-Tech - Bliža se izid Intelovih mikroprocesorjev z arhitekturo Sandy Bridge, ki je napovedan za zadnji kvartal letošnjega leta. Medtem ko čakamo nanje, pa se na spletu pojavlja vedno več informacij o teh procesorjev. Imeli bodo oznake Intel Core iX, a ne bodo združljivi z obstoječimi matičnimi ploščami LGA1156, saj bo potrebno novo ležišče LGA1155. Znane so podrobnosti o petih procesorjih z oznakami i3 2100 (3,1 GHz, dve jedri), i3 2120 (3,3 GHz, dve jedri), i5 2400 (3,1 GHz, štiri jedra), i5 2500 (3,3 GHz, štiri jedra), i7 2600 (3,4 GHZ, štiri jedra).

16 komentarjev

PCI se poslavlja z novimi Intelovimi čipovji

Jih boste pogrešali?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - V letu 2011 bo Intel predstavil novo arhitekturo, Sandy Bridge, za katero za namizne uporabnike pripravljajo tudi novo podnožje, LGA-1155. Skupaj z novim podnožjem in novimi procesorji bomo dobili še nova vezna čipovja, t.i. serijo 6. V nekaterih izmed njih ne bo več podprto dobro staro vodilo PCI, ki ga bo tako popolnoma zamenjal PCI-Express. Brez PCI rež bodo tako matične plošče z veznimi čipovji P67, H67 in H61, medtem ko bo PCI reže še vedno moč najti na poslovnim uporabnikom namenjenih matičnih ploščah z veznimi čipovji Q67, Q65 in B65. Posledično bodo morali lastniki starejših zvočnih in mrežnih kartic, če seveda...

44 komentarjev

Potrjeno odklepanje AMD-jevih šestjedrnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Predvidevanja, da bodo novi AMD-jevi štirijedrniki, ki uporabljajo jedro s kodnim imenom Zosma, pravzaprav pod zaščitnim pokrovom skrivali šestjedrnike, so se uresničila. Procesorje boste enostavno prepoznali po črki T, ki bo sledila modelni oznaki, prvi primerek pa bo Phenom II X4 960T. Poleg modelne oznake se bo med modela Phenom II X4 955 in 965 uvrstil tudi po frekvenci, saj bo ta znašala 3,3 GHz.

Primerek, ki se je uspešno odklenil, sicer teče pri 3 GHz, za odklep pa je bila uporabljena matična plošča ASRock z veznim čipovjem 980GX. To pomeni, da tudi ASRock razvija svoj sistem za odklepanje jeder, saj je bila, kot smo poročali, ta funkcionalnost odstranjena iz veznih čipovij serije 800. O podobnem dosežku poročajo tudi na Hexus.net, kjer so preizkusili Asusovo tehnologijo Core Unlocker. Tudi oni poročajo o uspešnem odklepu...

29 komentarjev

V letu 2011 novo Intelovo podnožje?

Core i7-920 - kdo bi si mislil, da bo tako dober nakup...

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Intelovo podnožje LGA-1366, zanj namenjeno vezno čipovje X58 in procesorji Core i7-9x0 so še vedno najhitrejši sistem, ki je relativno dostopen običajnim uporabnikom. Po najavi drugega podnožja za cenejše procesorje, LGA-1156, so se nekateri spraševali o smiselnosti in cenovni ugodnosti dražjega LGA-1366. A dejstvo je, da so t.i. early-adopterji, prvi kupci sistemov in npr. procesorjev Core i7-920, za svoj denar dobili veliko. V enem letu bodo na tržišče morda prišli tudi hitrejši procesorji, a bo za to najverjetneje potrebno več kot dve leti, od kar so izšli prvi procesorji Core i7.

Zgodba se bo namreč v začetku druge polovice leta 2011 za podnožje LGA-1366 očitno zaključila, saj...

58 komentarjev

Intel Core i7-930 zadnji med dostopnejšimi procesorji LGA-1366

Expreview.com - Izmed prve trojice Intelovih procesorjev, ki so se ponašali z vgrajenim krmilnikom za pomnilnik, je na prodajnih policah nespremenjen ostal le še najcenejši primerek, Core i7-920. Core i7-940 so pri Intelu nadgradili že dvakrat, v i7-950 in i7-960 s 3200 MHz, ekstremneža, i7-965 Extreme Edition pa v i7-975 EE, ki ima namesto 3,2 GHz 3,33 GHz. Pri Intelu so se končno odločili pohitriti tudi najcenejšega predstavnika, ki bo z osvežitvijo prav tako dobil za 133 MHz povišano frekvenco (na 2,8 GHz). A Core i7-930 bo zadnji predstavnik podnožja LGA-1366, ki bo cenovno bolj dostopen tudi za množice, saj ga bo v začetku leta 2011 zamenjal procesor, narejen za podnožje LGA-1156. Takrat lahko namreč pričakujemo 32 nm osvežitev v obliki arhitekture...

37 komentarjev

AMD osvežil nabor procesorjev, pridobiva tržni delež

Peterica novincev

vir: engadget
engadget - AMD je kot odgovor na Intelove dvojedrnike nekoliko osvežil svoje Athlon II in Phenom II procesorje. Dodali so 5 novih modelov, dva Phenoma II, dvojedrnika X2 555 in varčnega štirijedrnika X4 910e, ter 3 Athlone II, dvojedrnega X2 255, trojedrnika X3 440 in štirijedrnika X4 635. Znotraj svoje družine vsi predstavljajo nov frekvenčni vrh ponudbe (Phenom II X4 910e seveda med varčneži), medtem ko so ostali podatki že znani iz nekoliko počasnejših primerkov. Phenom II X2 555, s frekvenco 3,2 GHz in največjo porabo do 80 W, bo stal $99. 1 MB drugonivojskega in 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika poznamo že z X2 550, kakor tudi odklenjen množilnik. Daleč najdražji izmed peterice je varčni Phenom II X4 910e, ki bo stal kar $169 in bo tekel pri le 2,6 GHz. Z le nekoliko nižjo ceno od Phenom II X4 965, a 800 MHz nižjo...

25 komentarjev