»

Mobilni telefoni so danes vse prej kot to

Primerjava deležev iz lanske in letošnje pomladi

vir: engadget
engadget - V komentarjih novic, povezanih s pametnimi mobilnimi telefoni (predvsem njihovo avtonomijo), na Slo-Techu pogosto opazimo, da nekateri uporabniki še vedno prisegajo na manj zmogljive mobilne telefone, ki jih uporabljajo zgolj za klicanje in pošiljanje kratkih sporočil SMS, kar seveda lahko z enim polnjenjem počnejo več kot en teden. V odgovor so sicer skorajda vedno dobili trditev, da so pripadniki vedno manjše skupine, kar potrjuje tudi raziskava, ki so jo v ZDA opravili pri Pew Research Center.

Primerjali so načine uporabe...

5 komentarjev

Mobitel bo podražil in spremenil naročniške pakete

Stare količine in cene za paket Itak Džabest

vir: Mobitel
Mobitel - Že včeraj se je na forumu razvnela debata, da Mobitel z današnjim dnem namerava objaviti spremembe v ceni in zakupljenih količinah mladostnikom do 30. leta starosti namenjenega paketa Itak Džabest. Napovedi so se uresničile, a podražitve in spremembe, ki stopijo v veljavo s prvim avgustom, ne bodo doletele le Džabesta, temveč tudi običajnim uporabnikom nad 30. letom starosti namenjene pakete Povezani. Glavni spremembi v primeru Džabesta sta dvig cene s 15 na 19 € na mesec ter zmanjšanje količine zakupljenega prenosa podatkov z enega gigabajta na le 100 MB.

Prav to se zdi, da je povzročilo največ hudovanja, saj dandanes pametni mobilni telefoni zlahka presežejo to omejitev. Stanje s prenosom podatkov se je sicer poslabšalo tudi v paketih...

224 komentarjev

Android pridobiva, Windows Mobile izgublja

Mali zeleni robotek, ki je ljubljenec vedno večje populacije

vir: Wikipedia
HotHardware - Večjih sprememb na trgu pametnih mobilnih telefonov med lanskim oktobrom in letošnjim januarjem ni bilo, če izvzamemo Microsoftov Windows Mobile in Googlov Android. Obema se je tržni delež spremenil za 4 odstotne točke, z veliko razliko v smeri. Android je namreč pridobil, celo 4,3 točke, medtem ko je Windows Mobile 4 odstotne točke izgubil. Tržni delež je izgubil še Palm, ki je s 7,8% tržnega deleža padel na 5,7%, a so vsi ostali nekaj malega pridobili. RIM je z dodatne 1,7 odstotne točke pristal na 43% tržnega deleža, Apple pa je pridobil le 3...

19 komentarjev

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev

Braille bralnik SMSov za slepe

engadget - Kratka besedilna sporočila, SMSi, so za slepe in slabovidne bolj ali manj neuporabni, saj vsebine enostavno ne morejo prebrati. Ena izmed rešitev je branje teh sporočil, kar podpirajo nekateri telefoni, a se pogosto zmedejo že pri kraticah, da ne-angleških, tujih jezikov ne omenjamo. Pri Nokii so se zato odločili pomagati ljudem s težavami z vidom in so v sodelovanju z Finsko Federacijo Slepih in Slabovidnih ter Univerziteto v Tampereju razvili Nokia Braille Reader, ki slepim in slabovidnim sporočila posreduje v poznani obliki Braillove pisave.

Aplikacijo se po zagonu skrije v ozadje, od prejetem sporočilu pa samodejno reagira ter se aktivira. SMS Sporočilo nato prebere s pritiskom na zaslon, črko za črko. V primeru polne pike telefon...

25 komentarjev

Storitev sledenja mobilnim telefonom v Britaniji

Schneier.com - Po tem, ko je pred časom podjetje Flexispy ponudilo poseben program, ki mobilni telefon "spremeni" v prisluškovalno napravo (program omogoča, da naročnik storitve prestreza vse prometne podatke nadzorovanega telefona, prestreza SMS sporočila, itd)., se je pojavila podobna storitev, ki pa omogoča sledenje gibanju uporabnika mobilnega telefona.

Tako je pred kratkim podjetje World-tracker za britanske naročnike mobilnih storitev operaterjev O2, Orange in Vodafone pričelo ponujati sledenje njihovim mobilnim telefonom.

Po prijavi na storitev (prijava je mogoča preko spleta) lastnik mobilnega telefona dobi (eno) SMS sporočilo, storitev sledenja pa nato potrdi (z eno samo potrditvijo).

Dostop do podatkov je mogoč preko spletne strani, naročnikom storitve pa so na voljo podatki o lokaciji telefona za vsako minuto (podatki so povezani z Google maps). Sledenje je seveda popolnoma neopazno, saj World-Tracker uporablja podatke o lokacijah z omrežja mobilnega operaterja.

Podjetje se na...

16 komentarjev