»

Apple kupcu iz EU dovoli 14 dni za odstop od digitalnih nakupov

Digital Trends - Slabega pol leta po začetku veljave novelirane Direktive EU o pravicah potrošnikov je tudi Apple spremenil svoje pogoje uporabe trgovin iTunes, Mac App Store, App Store, in iBook store in zdaj kupcu iz EU dovoli 14 dni, da si iz katerega koli razloga premisli in vrne že kupljeno digitalno dobrino.

Pravica odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo (43.č člen Zakona o varstvu potrošnikov) je v EU že dlje časa uveljavljena in je tipična predvsem pri nakupu blaga preko interneta, pri nakupih digitalnih dobrin pa niti ne. Apple je denimo vračila dopuščal le v nekaterih primerih, tj. zlasti, če so otroci zapravili ogromne vsote v App store ali z in-app nakupi, na splošno pa ne.

Zahtevo za vračilo je treba oddati preko...

10 komentarjev

Ciljani ribarski napadi na Gmailove račune potencialnih nasprotnikov Kitajske

vir: Heise
Heise - Google je na svojem blogu izdal obvestilo o nedavnem valom phishing napadov na Gmail. Napadalci iz okolice vzhodnokitajskega mesta Jinan so skušali pridobiti Gmail gesla potencialnih nasprotnikov Kitajske, tj. visoko postavljenih ameriških politikov, novinarjev, kitajskih aktivistov v ZDA, ter vojaških častnikov in visokih državnih uradnikov v okoliških azijskih državah, zlasti Južni Koreji.

Napad naj ne bi bil usmerjen na splošno javnost, ampak samo na omenjene posameznike (čemur se žanrsko reče usmerjeni oz. spear phishing). Tarče so dobile e-pošto od domnevno legitimnega posameznika ali organizacije. Pošta je bila v HTML obliki, spodnji del pa je bil oblikovan kot Gmailova priponka:

Po kliku na povezavo za priponko je bil uporabnik preusmerjen na...

2 komentarja

Saga Sony PSN se nadaljuje

vir: CNet
CNet - Sonyjeva saga z vdorom in nedostopnostjo storitev PSN in SOE se je nadaljevala tudi čez celoten konec tedna, čeprav so bili napovedali vzpostavitev normalnega stanja do konca tedna. To se ni zgodilo.

CNET je konec tedna objavil nepreverjene informacije iz bojda zanesljivih virov, da naj bi se pripravljal še tretji napad na Sony. Napad so neimenovani hekerji načrtovali za konec tedna, prav tako pa naj bi objavili vse podatke, ki bi jih pridobili s Sonyjevih strežnikov. Kdo stoji za temi navedbami in ali gre za iste osebe, ki so izvedle prva napada, ni znano, Anonymous pa Sonyjevim obtožbam navkljub zanika vpletenost.

Informacij o resničnem tretjem napadu ni, je pa Sony požrl besedo in PSN je ostal nedosegljiv tudi konec tedna. Uradna razlaga...

19 komentarjev

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev

YouTube in App Store žrtvi napadov

Seznam popularnih aplikacij se je sumljivo spremenil

Slo-Tech - Google je potrdil, kar so konec tedna opazili na različnih spletni straneh. Njihova spletna stran YouTube je bila žrtev napada na ranljivost XSS. Neznanci so napadli videoposnetke Justina Bieberja tako, da so v komentarje na njegove videe vstavili kodo, ki je uporabnikom prikazala pojavna okna z neokusnimi komentarji in jih preusmerili na pornografske strani. Razen teh nevšečnosti napad ni vključeval druge zlobne kode, prav tako pa hekerji niso dobili dostopa do Gmaila in drugih storitev za Googlove uporabnike. Kmalu po odkritju napake je Google za nekaj časa preventivno...

8 komentarjev

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

App Store se bliža milijardi

CNet - V še eni premetni marketinški potezi je Apple na splet postavil števec prodanih aplikacij prek spletne trgovine App Store, ki se počasi bliža številki milijarda. Srečnemu kupcu aplikacije s serijsko številko ena milijarda bo Apple primaknil MacBook Pro, 32 GB iPod Touch, Time Capsule in bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko zapravil na iTunes. V App Storu je trenutno naprodaj 30.000 aplikacij. Apple je svojo spletno trgovino usposobil 11. julija lani, do 100 milijonov pa je potrebovala dva meseca. S pol milijarde prodanih aplikacij so se pohvalili letos januarja, ko so napovedali, da bodo do cele milijarde potrebovali še tri mesece. Kot kaže, so imeli prav.

1 komentar

YouTube z novim odjemalcem za mobilne naprave

The Register - Izložba video posnetkov YouTube je izdala nov mobilni klient, ki bo omogočal spremljanje njihovih vsebin tudi na Nokia Symbian Series 60 in Windows Mobilu. Doslej je bil dostop do spletne strani YouTube sicer mogoč tudi z mobilnih naprav te vrste, le da je deloval malo pokvarjeno. Nov pripomoček je navoljo na podstraneh, od koder ga lahko uporabniki prenesejo in namestijo. V uradni izjavi so razvijalci obljubili, da nova aplikacija ponuja do 90 odstotkov hitrejše zaganjanje, iskanje in nalaganje. Program je dovolj pameten, da sam zazna hitrost povezave do interneta in temu primerno izbere kvaliteto posnetka. Google ob tem ponosno izjavlja, da je bil YouTube že doslej dosegljiv z mnogo mobilnih naprav, a da so sedaj naredili zares velik korak proti njihovem cilju, ki je ponuditi dostop do strani od koderkoli - z računalnika, mobilnega telefona ali TV-sprejemnika.

14 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev