»

Kanada: nasveti chatbotov na lastnih straneh so za podjetja zavezujoči

Slo-Tech - Številna podjetja so na svoje spletne strani vgradila robote za pomoč uporabnikom (chatbot), ki jih poganja umetna inteligenca, zato so njihovi odgovori včasih tudi pomanjkljivi ali zavajajoči. Enega prvih sodnih epilogov smo videli v Kanadi, kjer je potnik tožil letalsko družbo, ker mu je umetna inteligenca zagotovila, da bo lahko dobil del cene vozovnice povrnjene.

Jake Moffatt je leta 2022 letel iz Vancouvra v Toronto zaradi smrti svoje babice. Air Canada ponuja popuste na letalske vozovnice, ki jih v zadnjem hipu kupimo zaradi smrti v družini. Moffatt je pomočnika izrecno vprašal, ali je upravičen do tega popusta in dobil odgovor, da to drži. V odgovoru je pisalo, da lahko v 90 dneh od izdaje vozovnice priloži dokazila, da prejme povračilo v višini popusta. Nato je poklical tudi pomoč uporabnikom, kjer mu je človeški sogovornik izračunal, da bo dobil vrnjenih približno 440 kanadskih dolarjev za vsak let. Moffatt je nato rezerviral vozovnice.

A ko je po potovanju vložil...

11 komentarjev

Kamnik dobil turistične table s kodo QR

Slo-Tech - Koda QR (quick response) je dvodimenzionalna črtna koda, ki podobno kot običajne kodira podatke, ki jih lahko ustrezni bralniki odčitajo. Medtem ko črtne kode zapisujejo številke, lahko v dvodimenzionalni kodi zapišemo tudi besedilo, na primer spletni naslov. Kamnik je postal prvo slovensko mesto, ki je tovrstne kode uporabilo v turizmu.

Informativne table v mestu in okolici so opremili s kodami QR, tako da jih lahko turisti s telefoni posnamejo in odčitajo. Pametni telefoni kodo avtomatsko odšifrirajo in poiščejo spletni naslov, od koder prenesejo podatke o znamenitosti in dogajanju v mestu. Postaviti nameravajo deset tabel, za kar bodo skupaj z vzdrževanjem elektronskega sistema...

64 komentarjev

Google dodal iskanje po letalskih prevozih

Iskalnik najde večino evropskih letališč in je na voljo v 10 jezikih

Google - S poletjem pred vrati je Google v svoj iskalnik vdelal hitro iskanje po letalskih prevozih. Z vnosom poizvedbe "flight from X to Y", npr flight from Ljubljana to London, je mogoče dobiti informacijo o odhodu in prihodu rednih letalskih linij na tej relaciji.

Podatka o ceni še ni, vendar prihaja. Prav tako bo možno iskati po tipih destinacije ("flight to somewhere sunny") in ceni (".. under €300").

Storitev je Google integriral po lanskem nakupu ameriškega podjetja ITA software, ki se ukvarja prav z zbiranjem in katalogiziranjem podatkov o letalskih prevozih. Ameriško Ministrstvo za pravosodje je prevzem odobrilo šele sredi aprila letos, zaradi pomislekov konkurenčnih strani (Expedia, Priceline, Travelocity, ..). Google je vmes na svojem Public Policy Youtube profilu celo izdal posnetek, s katerim je poudaril svojo zavezanost potrošnikom...

6 komentarjev

Google sme prevzeti ITA Software

vir: CNet
CNet - Google je lani poleti napovedal prevzem podjetja ITA Software, ki se ukvarja s posredovanjem informacij za popotnike različnim spletnim stranem, za katero bodo odšteli 700 milijonov dolarjev. S prevzemom podjetja, s katerimi sodelujejo praktično vse večje letalske družbe, želi Google ponuditi možnost nakupa letalskih vozovnic. Google se je zaradi tega znašel pod lupo protimonopolnih inštitucij. Ameriško pravosodno ministrstvo je prevzem pod nekaterimi pogoji odobrilo.

Google sme prevzeti ITA Software, če bo še naprej licenciral tehnologijo za iskanje prostih letov QPX prevzetega podjetja konkurenci pod...

0 komentarjev

Google prevzel BlindType

CNet - Google je te dni prevzel mlado podjetje BlindType, s katerega dosežki namerava izboljšati tipkanje oziroma vnos besedil na napravah z Androidom. Kot so zapisali na blogu, so v BlindTypu navdušeni, da postanejo del koncerna Google, a kaj drugega tako ali tako ne morejo dejati. Podjetje je še tako zelo sveže (start-up), da pravzaprav niso izdali še nobenega kosa kode kot končni izdelek. Julija so beta verzijo premotrili na Singularity Hubu in ji dali pozitivno oceno.

BlindTypova rešitev po njihovih lastnih besedah omogoča enostavno tipkanje na pametnih mobilnih napravah brez naprezanja. Kot so dejali, se navidezna tipkovnica na zaslonu ves čas prilagaja uporabniku, tako da je mogoče slepo tipkanje brez tipkarskih napak. To ji uspeva z...

8 komentarjev

Google prevzel ITA Software

CNet - Google je objavil vest, da bodo prevzeli podjetje ITA Software, ki se ukvarja s posredovanjem informacij za popotnike različnim spletnim stranem. Za podjetje bodo v Mountain Viewu odšteli 700 milijonov dolarjev, pridobitev pa bodo uporabili za prikaz podatkov o letalskih letih in rezervacijah kart iz Googlovega iskalnika.

ITA, ki ima 500 zaposlenih, uporablja posebne algoritme in tehnologijo, s katerimi so spremenili način rezervacij vozovnic in iskanja ugodnih letih. Z njimi sodelujejo skoraj vse večje letalske družbe, storitve pa ponujajo tudi turističnim agencijam in spletnim iskalnikom. ITA vsrka vse informacije o letalskih voznih redih, cenah, zasedenosti, jih prežveči in posreduje partnerjem. Vsi ti se lahko znajdejo v težavah, če bo Google po prevzemu sodelovanje prekinil.

Google, ki želi ponuditi nakup vozovnic neposredno s svojih strani, se bo najverjetneje znašel pod drobnogledom protimonopolnih inštitucij. Zvezna trgovinska komisija je podobno dolgo preiskovala...

9 komentarjev

Google prevzel Plink

CNet - Naslednje podjetje, ki se je znašlo v Googlovi nakupovalni košarici, je britanski Plink. Podjetje je postalo znano z razvojem Androidne aplikacije PlinkArt, ki omogoča uporabniku fotografirati in v telefon naložiti posnetek umetniške slike, nato pa aplikacija na spletu poišče podrobnosti o delu in avtorju. Aplikacijo so uporabniki dobro sprejeli, saj je doživela več kot 50.000 prenosov v prvem mesecu po objavi.



PlinkArt bo še naprej na voljo, a ga ekipa Plinka odslej ne bo več dopolnjevala,...

20 komentarjev

Google prevzel Episodic

Google - Google je prevzel podjetje Episodic iz San Francisca, ki se ukvarja z gostovanjem videa. Na svojih straneh ponujajo video vsebino v živo in na zahtevo, za kar omogočajo tudi vstavljanje oglasnih sporočil in transakcije s kreditnimi karticami. Za zdaj je mobilna verzija strani na voljo le za iPhone, a obljubljajo tudi podporo za Android, Blackberry in Symbian.

Google bo z novo pridobitvijo oplemenitil svoj YouTube. Z novimi možnostmi prevzetega podjetja bi lahko iz YouTuba v obliki verzije Pro iztisnili tudi kakšen dolar. Ker je Google znan predvsem po obratni poti (plačljiv Urchin je postal brezplačen Google Analytics), je verjetnejša kakšna druga smer. Google bi lahko Episodic izrabil...

4 komentarji

Google prevzel On2

ComputerWorld - Google je dokončal prevzem podjetja On2, ki so ga napovedali lanskega avgusta. Takrat so zapisali, da bodo za podjetje odšteli 106,5 milijona dolarjev, končna vsota pa je znašala 124,6 milijona dolarjev. Spomnimo, da se On2 ukvarja s kompresijo za video, embedded naprave, Adobe Flash Player in VoIP. Od prevzema si Google obeta koristi na trgu spletnega videa, kjer so z YouTubom že pomemben igralec. Na izredni skupščini ta teden so delničarji On2 potrdili prevzem. Za vsako delnico On2, ki trenutno kotirajo pri 0,70 dolarja, bodo prejeli 0,15 dolarja in tisočinko Googlove delnice (trenutno vredne 540 dolarjev).

3 komentarji

Google nadaljuje z nakupi oglaševalcev

CNet - Pred kratkim smo pisali, da Google prevzema AdMob, ki je poznan oglaševalec na mobilnih napravah. Nakupovanje v tej branži se nadaljuje, saj je Google napovedal prevzem podjetja Teracent, ki je prav tako ponudnik oglaševanja. Podjetje se namreč ukvarja s prilagajanjem slik, izdelkov, sporočil, barv v oglasih na podlagi lokacije, jezika, obiskovanih vsebin, lokalnega časa in preteklih preferenc uporabnika. Poenostavljeno rečeno, gredo se popolno personalizacijo oglasov. Google je v blogu, koder so prevzem najavili, zapisal, da bodo z novo tehnologijo dobili boljše rezultate pri oglaševalskih kampanjah, s čimer bodo v končni fazi tudi založniki več zaslužili, uporabniki pa bodo deležni relevantnejših reklam. Nobeno izmed podjetij ni želelo razkriti, koliko bo posel vreden.

0 komentarjev

Google gre po nakupih

CNet - Google je šel včeraj spet malo nakupovat. To pot so pogled vrgli na AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih napravah. Uporabnikom je podjetje bržkone najbolj poznano kot dobavitelj reklam na iPhonih in Androidih, zaradi česar je seveda zamikalo Google. AdMob, ki je bil ustanovljen leta 2006, vodi svoj Mobile Advertising Network po več tisoč straneh in trži oglase za velikane, kot sta Ford in Coca-Cola. Google je zanj odštel 750 milijonov dolarjev v delnicah, s čimer je to tretji najdražji Googlov prevzem - prekašata ga zgolj DoubleClick (3,1 milijarde dolarjev) in YouTube (1,6 milijarde dolarjev). Googlova delnica je pridobila 1,8 odstotka, medtem ko AdMob ne kotira.

3 komentarji