»

Khan Academy na torrentih

Slo-Tech - O spletni strani Khan Academy smo na naši strani že pisali, nazadnje po zmagi na Googlovem natečaju, a dobre strani gre vsake toliko vnovič omeniti. To pot za omembo izkoriščamo novost na Khan Academy, ki odslej svoje izdelke nudi tudi prek torrenta.

Khan Academy je spletna stran, ki jo je v ZDA ustanovil Bangladeševec Salman Khan. Na njej najdemo kratke, največ petnajst minutne videoposnetke elektronske table in krede, kjer so razložene različne teme - od matematike, fizike in kemije do ekonomije in celo nekaj zgodovine. Odslej je na voljo aplikacija za BitTorrent in µTorrent, ki omogoča brezplačen prenos poljubnih videoposnetkov vsebin s Khan Academy prek omrežja torrent. Na ta način želi skrbnik strani doseči...

5 komentarjev

Poletna šola kvantne fizike na spletu

Slo-Tech - Nedavno smo predstavili izvrstno spletno stran s poljudnimi predavanji, a hkrati dovolj strokovnimi tudi za fakultetni nivo, Khan Academy. Na njej najdemo prispevke z več področij prirodoslovja, ki se dotaknejo praktično vseh pomembnih tem. Komur to ni zadosti in ga zanima kvantna fizika, pa si lahko med poletnim oddihom poteši radovednost na Bureau 42.

Na spletni strani so pripravili brezplačen PDF-tečaj kvantne fizike, ki obsega devet lekcij, vsak teden po eno. Kot pravijo ustvarjalci, se bodo posvetili vsem pomembnim temam, hkrati pa bodo to storili brez uporabe univerzitetne matematike. S tem je stran primerna za praktično vse slovenske študente, še posebej pa za tiste z...

11 komentarjev

Ministrstvo za šolstvo in šport želi prosto dostopne šolske učbenike

Slo-Tech - V medijih je bilo te dni zaslediti kritike na račun Ministrstva za šolstvo in šport, ki se je odločilo spremeniti prakso pri nakupu šolskih učbenikov. MŠŠ namreč po novem od založnikov želi avtorske pravice za e-gradiva in e-učbenike odkupiti enkrat za vselej in za vse primere. E-gradiva bi nato dali v brezplačno uporabo vsem, prav tako pa bi lahko učitelji (ali kdorkoli drug) ta gradiva tudi sami dopolnjevali.

To je seveda zelo zmotilo založnike. Po poročanju Financ se jim namreč "ne zdi normalno, da bi morali za e-gradiva ali e-učbenike prodati avtorske pravice državi enkrat za vselej in za vse primere".

Založniki so zato naročili raziskavo o tem, koliko učitelji sploh uporabljajo učna e-gradiva in koliko so le-ta stala. Kljub temu, da je MŠŠ doslej financiralo 139 učnih e-gradiv, je raziskava učitelje spraševala samo o uporabi 9 e-gradiv, pri čemer se je za pet izmed njih izkazalo, da jih ne uporablja nihče. Iz tega so sledile špekulacije, da učitelji e-gradiv večinoma sploh...

90 komentarjev

Khan Academy za brezplačno znanje na spletu

Slashdot - Vsake toliko časa na internetu najdemo kakšen biser, ki obstoji že nekaj časa, a ga ljudje nekako ne poznajo. Mednje sodi tudi Khan Academy, ki jo je konec lanskega leta ustanovil Salman Khan. V ZDA rojeni in živeči Bangladeševec ima diplomi iz matematike in elektrotehnike z računalništvom ter iz slednjega področja še magisterij z MIT-a. Dolga leta je inštruiral znance in prijatelje, sprva preko Yahoo Doodla, na koncu pa je svoje prispevke objavljal celo na YouTubu. Sedaj je ustanovil neprofitno organizacijo Khan Academy, ki ponuja predavanja iz različnih področij študija. Med več kot 1500 posnetki najdemo teme matematika, kemija, fizika, biologija in ekonomija.

Khan želi ponuditi znanje brezplačno vsem ljudem na svetu - nekaj, česar...

26 komentarjev

Predavanje o MySQL

Lugos - Jutri 17.4.2003 ob 20:00 bo v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana potekalo predavanje o MySQLu.

Predaval bo gospod Kaj Ärno, ki dela pri MySQL kot član ekipe vzdrževalcev, katerega glavna področja dela so učenje, svetovanje, certificiranje ter dokumentacija. Predaval naj bi o MySQLu, naziv predavanja pa je "The State of the Dolphin" (predavanje bo potekalo v angleškem jeziku). Opis predavanja najdete tule.

5 komentarjev