»

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev

RedHat naj bi letos prodal za milijardo dolarjev odprtokodnih rešitev

Dobro znani logitip

vir: Wikipedia
Slo-Tech -

RedHat je leta 1993 začel kot ponudnik Linuxa za poslovne uporabnike in treba je reči, da so v teh skoraj dvajset letih dosegli res veliko. Hitro rastoče podjetje se je leta 1999 uspešno uvrstilo na borzo (8. najbolj uspešna prva javna ponudba v ZDA), nato pa s serijo pametnih nakupov razširilo svojo ponudbo. Njihovi izdelki - Red Hat Enterprise Linux, virtualizacija, JBoss in SOA platforma so vsi skoraj v celoti odprtokodni, prihodke pa ustvarjajo z dodatnimi storitvami, zlasti podporo in svetovanjem. V zadnjem fiskalnem letu, ki se je zaključilo tega februarja, so zabeležili 909 milijonov dolarjev prihodkov, zato so optimistični, da bodo še v tem letu uspešno presegli milijardo dolarjev prihodkov. To bo prvi tovrstni dosežek za podjetje, osnovano na odprti kodi.

V zameno na veliko vlagajo nazaj v skupnost, saj sponzorirajo odprtokodne pobude (npr. distribucijo...

44 komentarjev

Facebook letos zbral dve milijardi dolarjev

Oseba leta 2010

Bloomberg - Facebook je lani zbral 800 milijonov dolarjev prihodkov in nekaj deset milijonov dolarjev dobička (točnih podatkov ni, ker Facebook ne kotira na borzi), letos pa se je stran še naprej razvijala s silovitim tempom. Ima že več kot pol milijarde uporabnikov (več jih imata le Google in Microsoft), pridelala pa bo dve milijardi dolarjev prihodkov. Časi, ko smo se spraševali, ali so dokapitalizacije podjetja po astronomskih vrednotenjih spričo slabe kapitalizacije svoje...

24 komentarjev

Več nadzora nad oglaševalskim sledenjem in ciljanimi oglasi

Magični trikotnik

vir: Ars Technica
Ars Technica - Več oglaševalskih združenj (med njimi Association of National Advertisers, Direct Marketing Association, the Better Business Bureau, Interactive Advertising Bureau in Network Advertising Initiative, ki skupno predstavljajo 5000 podjetij) se je povezalo in naznanilo program z imenom Advertising Option Icon, ki bo deskarjem po spletu omogočil enostavno odjavo od sledenja prek oglasov in natančno analizo podatkov, ki jih strani zbirajo. K shemi pridružene strani bodo dobile majhno modrozeleno ikono v obliki prerezanega trikotnika, ob kliku na...

11 komentarjev

Facebook lani z 800 milijonov dolarjev prihodkov

Reuters - Reuters je izbrskal poslovne rezultate Facebooka za preteklo leto, iz katerih je videti, da so leta 2009 zbrali kar 800 milijonov dolarjev prihodkov. Dobiček je bil konkreten in je znašal nekaj deset milijonov dolarjev. Točnih številk ni, ker je Faceook v zasebni lasti. Visoki dobički že zbujajo apetite investitorjev, ki že lep čas čakajo na javno ponudbo delnic (IPO), a vodstvo vztraja, da to ni prioriteta.

Še lanskega julija so v podjetju ocenjevali, da bodo prihodki za leto 2009 znašali 500 milijonov dolarjev. Skokovita rast števila uporabnikov in priljubljenosti storitve je te številke povečala za 60 odstotkov. Viri blizu podjetja pa celo pravijo, da so tudi letos objavili nekoliko nižje številke od resničnih, da ne bi v ljudeh vzbudili prevelikih pričakovanj.

40 komentarjev

Red Hat imun na gospodarsko krizo

vir: CNet
CNet - Recesija, ki je v preteklih letih povzročila velika odpuščanja in izgube, tudi pri največjih podjetjih, ni prizadela Red Hata, ponudnika ene izmed najbolj razširjenih distribucij Linuxa v strežniških vodah. Včeraj so namreč predstavili rezultate zadnjega četrtletja iz fiskalnega leta 2010, ki so bili ponovno odlični.

Prihodki so znašali 195,9 milijona dolarjev, kar je 18% več, kot v enakem obdobju leto poprej. Podobna je zgodba tudi s prihodki od naročnin za tehnično podporo, ki so s 169,2 milijona dolarjev za 21% višji, kot leto poprej. Sklenili so...

16 komentarjev

Palmu kaže slabo

The Wall Street Journal - Palm je že več kot dve leti v rdečih številkah, iz katerih se niso uspeli izviti niti z izdajo novega telefona Palm Pre, ki je sicer požel veliko zanimanja in se solidno prodaja. Kot so v podjetju priznali ta teden, se Palm Pre ne prodaja tako dobro, kot so optimistično pričakovali, zaradi česar bo tudi poslovni rezultat za fiskalno leto, ki se končuje maja, slabši od projekcij. The Wall Street Journal se je dokopal do elektronskega obvestila, ki ga je izvršni direktor Jon...

3 komentarji

Intel z izgubo

TG Daily - Intel je že drugo četrtino zapored končal z izgubo. Tokrat so bili prihodki za 398 milijonov dolarjev manjši od odhodkov, kar je še posebej boleče v primerjavi z drugo četrtino lanskega leta, ko so imeli kar 1,6 milijarde dolarjev dobička. A razlog za izgubo je zelo preprost - Evropska Unija. Pred dvema mesecoma je EU zaradi zlorabe monopolnega položaja kaznovala Intel z rekordno kaznijo v višini 1,06 milijarde evrov oz. 1,45 milijarde dolarjev. Sprva se je Intel sicer branil, da jih kazen ni prizadela.

Slednje je sicer res, saj je ta izguba verjetno le manjša praskica v proračunu, a jim je vseeno skazila sicer uspešno četrtino. Brez kazni bi namreč zaslužili več kot milijardo dolarjev, zaradi česar se bodo tudi pritožili na razsodbo. Kljub dobrim poslovnim rezultatom Intel pravi, da je prodaja izdelkov na vseh pomembnejših trgih v zadnjem letu upadla.

Prodajo manj, zaslužijo pa več. Eh?!

16 komentarjev

EA z milijardno izgubo

ComputerBase - Electronic Arts je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je končalo 31. marca letos, in je bilo hkrati konec njihovega fiskalnega leta 2009. V zadnjem kvartalu so njihovi prihodki znašali 860 milijonov dolarjev, kar je za 24 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavne uspešnice, ki so poganjale prodajo, so bile Skate 2, Rock Band 2, The Lord of the Rings: Conquest, Left 4 Dead in Need for Speed Undercover, a to ni zadoščalo za pozitiven izid. Skupno je izguba v tem delu leta znašala 42 milijonov dolarjev. Še slabši so celoletni rezultati. Nabrali so 4,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sicer 15 odstotkov več kot leto poprej, a s kar 1,09 milijarde dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot predlani. Klik!

19 komentarjev

Poslovni rezultati Seagata nad pričakovanji

The Register - Poslovni rezultati Seagata za tretje fiskalno četrtletje v letu 2009 so nekoliko slabši od četrtletja poprej, a vseeno ne tako slabi, kot so se bali, da bodo. Prihodki od prodaje so znašali 2,1 milijarde dolarjev, kar je za 170 milijonov dolarjev manj kot v prejšnjem četrtletju, a še vedno bolje od načrtovanih 1,6 do 2 milijard. Preliminarni izidi kažejo, da skupni rezultat negativen, tako da dividend ne bo. V predpreteklem četrtletju so izplačali tri cente na delnico, kar jih je stalo 60 milijonov dolarjev (kljub izgubi skoraj pol milijarde dolarjev). Prav tako bodo nadaljevali s prestrukturiranjem z namenom zniževanja stroškov in doseganja dobička v letu 2010.

0 komentarjev