»

Izdan Google+ API

vir: Heise
Heise - Tri mesece po splavitvi družabnega omrežja Google+ se lahko začne tudi razvoj aplikacij zanj, saj je Google predstavil prvo izmed knjižic API za dostop do Google+. Ta za zdaj omogoča le dostop za branje, a lahko z njo razvijalci z Google+ enostavno snamejo vse podatke, ki so jih uporabniki javno objavili.

Google želi s tem API-jem razvijalcem omogočiti enostaven dostop, tako da lahko ti začnejo razvijati nove storitve za integracijo v Google+. Za uporabo API-ja je sicer nujna lastna registracija v Google+. API uporablja HTTP-zahtevke prek REST (Representational State Transfer), odgovore pa vrača v JSON (JavaScript Object Notification). Za...

7 komentarjev

Blogi na WordPressu pogost vektor napada

Google sproti označuje prepoznane zlonamerne strani.

Slashdot - V zadnjem času med Googlovimi zadetki pri iskanju slik beležimo porast t. i. zastrupljenih rezultatov. Google se trudi in te strani sproti označuje, da uporabnikom odsvetuje njihov obisk, a še vedno je veliko na pogled običajnih slik, ki v resnici uporabne preusmerijo na škodljive strani. Način napada je preprost - zlikovci kompromitirajo legitimne strani, kjer je WordPress vodilna žrtev, na katere postavijo svoje PHP-skripte. Ko stran preiščejo Googlovi pajki, skripte to zaznajo in vračajo vsebino, ki se nato znajde v Googlovi bazi. Ko pa stran obišče končni uporabnik, ga s klikom na pomanjšano sličico (thumbnail) preusmeri na stran, od koder se naloži lažni antivirus (scareware).

...

10 komentarjev

Wordpress 3.2 Gershwin na voljo, prejšnjo različico preneslo kar 15 mio uporanikov

TechCrunch - Wodpress je pravkar izdal najnovejšo različico popularne blogging platforme, Wordpress 3.2 Gershwin. Izdelek nosi ime po mladem ameriškem skladatelju z začetka 20. stoletja, Georgu Gershwinu. Novosti niso revolucionarne, so pa znatno pohitrili in počistili uporabniški vmesnik, dodali celozaslonski način za pisanje novih blog postov (ti. zen mode, kjer so gumbi za oblikovanje in ostala šara skriti), poenostavili administracijo in črtali podporo za IE 6.



Istočasno so objavili nekaj zanimivih statistik. Prejšnjo različico Wordpressa, 3.1, ki je izšla februarja, je na svoje strežnike preneslo kar 15 milijonov ljudi, sodeč po anketi na wordpress.com pa od pisanja wordpress bloga živi vsaj 20.000 ljudi. Dalje, na zadnji različici je delalo...

5 komentarjev

Hud napad DDoS na WordPress.com

CNet - Včeraj je bila stran WordPress.com tarča najobsežnejšega napada DDoS doslej. Zaradi tega je bilo včeraj ogromno blogov, ki gostujejo na WordPressu, nedosegljivih. Gre tudi za zelo ugledna imena, kot so Financial Post, National Post, TechCrunch. WordPress pravi, da naj bi se stanje do danes normaliziralo.

Obseg napada ocenjujejo na več gigabitov na sekundo ter več milijonov zahtevkov na sekundo, zaradi česar ga je bilo težko ustaviti. Matt Mullenweg iz WordPresa je povedal, da je bil napad usmerjen na vse tri njihove strežnike (Chicago, San Antonio, Dallas) in da je šlo za najobsežnejši napad nanje v šestih letih, kar WordPress obstaja. Špekulirajo, da naj bi bile povod...

8 komentarjev

Izšel WordPress 3.0

TechCrunch - Včeraj je izšla nova različica najbolj priljubljenega odprtokodnega orodja za pisanja bloga WodPress 3.0. S kodnim imenom Thelonious je to že trinajsta stabilna verzija tega paketa. Nove možnosti v tej inačici so nova privzeta tema Twenty Ten, ter knjižice API za enostavno uporabo poljubnih ozadij, glav, povezav, menijev in taksonomij. MU in WordPress sta se končno združila, tako da je z isto namestitvijo moč poganjati en ali na tisoče blogov. Popravljenih je 1.217 hroščev oziroma drugih izboljšav.

10 komentarjev

Google letos ponovno prireja Summer of Code

Slo-Tech - Kot že nekaj let zapored, Google letos ponovno prireja svoj program Summer of Code, v okviru katerega Google sprejme različne odprtokodne organizacije za katere potem študentje opravljajo različne projekte. Da ne bi vse ostalo le pri pro bono opravilih, Google za vsakega študenta nameni 5500 dolarjev, od česar jih 5000 prejme študent sam, preostalih 500 pa gre mentorski organizaciji.

Za zainteresirane kandidate je daleč najbolj pomembno dobro poznavanje urnika:

  1. 8. februar - Google je prvič najavil program
  2. 8. marec - Google je začel sprejemati mentorske organizacije
  3. 12. marec - zaprtje sprejemanja vlog mentorskih organizacij
  4. 18. marec - objava seznama sprejetih mentorskih organizacij
  5. od 18. do 29. marca - študentje se pogovorijo z mentorskimi organizacijami o svojih/predlaganih idejah
  6. 29. marec - začetek sprejemanja vlog študentov
  7. 9. april - zaključek sprejemanja vlog študentov
  8. 26. april - objava sprejetih študentskih predlogov
  9. Spoznavanje z mentorji, branje dokumentacije,...

6 komentarjev

V Kiberpipi od 1. do 5.12.

Fotografija z broąure SICAD, ISKRADATA

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Veseli december prihaja in temu primerno pester program bo tudi v Kiberpipi. Kiberpipin računalniški muzej med 1.12.2008 in 23.1.2009 predstavlja razstavo na temo grafična računalniška oprema v 80-ih ter 70-ih letih pri nas, kjer bo predstavljenih nekaj izmed grafičnih terminalov ter računalnikov, ki so postavili temelje današnjemu pojmovanju CAD (Computer-aided design) programske opreme. Del razstave, v veliki meri v obliki slikovnega gradiva, bo...

2 komentarja

Flock, znanilec nove generacije spletnih brskalnikov

Slo-Tech - S spletne strani www.flock.com lahko dolpotegnemo in preizkusimo nov spletni brskalnik.

Njegov namen je pokazati, kaj vse lahko pričakujemo na sceni v prihodnje. Flock vključuje kar nekaj novosti, kot recimo integrirane RSS vsebine, blogi, izmenjava fotografij, vgrajen pa ima tudi odprtokodni iskalnik Clucene.

Ko obiskujemo spletne strani, brskalnik indeksira podatke, tako da do njih lahko dostopamo tudi pozneje, Lahko pa ga nastavimo tudi tako, da po uporabi za sabo počisti indeksirane strani. Še ena od novosti je tudi lasten blog urejevalnik, ki podpira štiri najpopularnejše tipe žnevnikov (WordPress, Movable Type, Typepad in Blogger). Vanj je vgrajen tudi RSS čitalec, tako da lahko naše najljubše bloge prebiramo zbrane na enem mestu.

Zadeva je zaenkrat dosegla različico 0.5.

45 komentarjev

Mozilla Firebird 0.6!

Mozillazine - Dolgo smo čakali in naposled tudi dočakali. Izšel je Mozilla Firebird 0.6 -- brskalnik, ki temelji na Mozillini kodni osnovi in bo od Mozille 1.5 naprej osrednji element tega programa. Prejšnja različica je izšla decembra, zato je spisek novosti resnično dolg. Najbolj opazna sprememba je nova privzeta tema, ki temelji na Qute. Pogovorno okno z nastavitvami je povsem prenovljeno in omogoča tudi preprosto brisanje zgodovine, piškotov ... Številnih izboljšav je bil deležen tudi upravitelj zaznamkov, nova različica pa je opremljena z orodjem, ki v primeru odkritja hrošča samodejno pošlje sporočilo razvijalcem (Quality Feedback Agent). Opombe k izdaji in Dolpoteg.

19 komentarjev