»

Posodobljen slovenski paket slovarjev za OpenOffice.org

Slo-Tech - Kot poročajo pri slovenskem delu OpenOffice.org ekipe, je bil te dni posodobljen slovenski paket slovarjev za OpenOffice.org.

Nova izdaja vsebuje ponovno pretvorjene vzorce za deljenje besed ter posodobljen slovenski slovar sopomenk iz projekta OdprtiTezaver.

Uporabniki OpenOffice.org posodobljene razširitve namestijo tako, da v meniju Orodja izberejo Upravitelj razširitev ter nato kliknejo na gumb Preveri stanje posodobitev.

14 komentarjev

Analiza nastavitev pomnilnika

Techware Labs - Vsi, ki svoje mlinčke navijamo, smo se pri nastavitvah RAM-a že srečali z izrazi, kot so CAS, RAS in podobni; a njihov pomen in vpliv na prepustnost pomnilnika pa sta za povprečnega računalničarja uganka.

Tako bo vsem, ki se želijo podučiti, kaj pomenijo razne kratice in predvsem, kako vplivajo na prepustnost pomnilnika, v pomoč tale članek na Techware Labs. Fantje so preizkusili veliko različnih nastavitev in pri vsaki s programom SiSoft Sandra Professional izmerili prepustnost pomnilnika. Tabelo rezultatov si lahko pogledate tukaj, na tej strani pa si lahko pogledate še razlago pojmov in njihov vpliv na pomnilnik.

2 komentarja

HyperThreading na drugih P4

The inquirer - Intelov paradni konj, P4 3.06 GHZ HT, je trenutno edini, ki podpira HyperThreading. Vsi zagotovo poznate HyperThreading, Intelovo tehnologijo, ki procesorju omogoča t.i. "dvojno delovanje". No, na Theinquirer poročajo, da je nekdo s P4, ki, pozor, ni bil 3.06 GHz, uspel nekako vključiti Hyperthreading. Nihče sicer ne ve, kako naj bi to storil. A že sam razmislek nas pripelje do zaključka, da je to teoretično mogoče. Že sama misel, da bi imel Intel proizvodnjo P4 3.06GHZ in ostalih P4 ločeno, je malo nenavadna. Zakaj ne bi Intel enostavno iznašel načina, kako to onemogočiti in s tem mogoče celo znižati frekvenco pocesorju? Za zdaj se bitka nadaljuje, kdo bo prvi ugotovil, kaj je ključ do uporabe HT na ostalih P4 procesorjih. Klik do celotne zgodbe.

Dodatek by Sergio: Zanesljivost virov novic, ki se znajdejo na The Inquirerju, se velikokrat izkaže za bolj jalovo, tako da članek jemljite z rezervo.

6 komentarjev

Microsoftova podpora strežniškim produktom

ComputerWorld - Redmondčani trenutno podpirajo tri svoje strežniške sisteme: Windows 3.5x, Windows NT 4.0 in Windows 2000. Da bodo podporo verziji 3.5x ukinili konec tega leta, se je vedelo, so pa oznanili 'deadline' za leta 96 izšlo verzijo 4.

Zastonjska podpora bo na voljo do začetka leta 2003, od takrat pa do začetka 2004 bo na voljo zgolj še plačniška podpora. Microsoft je na to temo odprl tudi novo FAQ sekcijo.

0 komentarjev

Test SOYO matične plošče

vir: Hexus
Hexus - SOYO je kar poznano ime med proizvajalci matičnih plošč, saj so že zelo zgodaj začeli v svoje izdelke vključevati tudi razne overclockerske zmogljivosti. In ljudje so bili srečni, da so lahko navijali svoje procesorje. Toda kmalu so ugotovili, da plošča ne sme biti samo zmogljiva ampak tudi lepa. SOYO-v odgovor na nove zahteve je bila Soyo SY-K7V Dragon, ki danes ni sicer zmogljivostni prvak, saj bazira na naboru KT266, vendar ponuja kar nekaj lepotnih dodatkov. Prvo, kar bodo opazili številni je lepa črna...

2 komentarja

CPU besednjak

Overclockers Australia - Računalniško področje je že tako ali tako preveč natrpano z raznimi kraticami in izrazi, tako da človek kar hitro ne ve več, kaj pomeni določeni izraz ali kratica. Pred kratkim smo videli, kako se na Anandtechu trudijo s svojo FAQ sekcijo, vendar so si fantje projekt zastavili preveč na splošno. Tako smo bili prisiljeni, da poiščemo posebne leksikone, ki se ukvarjajo samo z določenim področjem. Če vas je že od nekaj zanimalo področje centralnih procesorjev (CPU-jev), pa ste se izgubili v toni izrazov, potem je danes vaš dan. Na tej strani lahko najdete na tone razlag različnih pojmov. Seveda pa stran ni primerna samo za zelence, ampak tudi za znalce, ki si lahko na hitro osvežijo svoje znanje.

0 komentarjev

Anandtech FAQ sekcija

AnandTech - SSE, 3D Now!, ATX, AT, BX, CPU, GPU, GTS, lip, heatsink, peltier ... kratice in razne overclockerske izraze bi lahko našteval v neskončnost. Takih in podobnih kratic/izrazov v svetu računalništva kar mrgoli, zato je kar čudno, da se ljudem ne zmeša . Čeprav vsak malce bolj izobražen računalničar že ob pogledu na razne kratice ve v čemu je štos, se marsikdaj najde kak izraz, ki ni razumljiv. Angleško-slovenski slovar se velikokrat izkaže za neuporabnega (verjemite -> izkušnje), saj v njem enostavno ni iskane besede, ali pa je narobe razložena. Ravno zato so zlata vredne razne FAQ sekcije. Ena izmed takih je Anandtechova FAQ sekcija, kjer lahko najdete razlage nekaterih izrazov. Čeprav FAQ sekcija še zdaleč ni popolna, vam utegne v kritičnih trenutkih celo pomagati (pred kratkim so jo malce posodobili).

0 komentarjev