»

Google izgubil spor s Trkuljo

Google imena hitro poveže s slikami, ter drugimi povezanimi osebami. Te asociacije niso vedno zaželene.

Australian IT - Vrhovno sodišče avstralske zvezne države Viktorija je dokončno potrdilo, da je Google deloval kot izdajatelj, ne zgolj posrednik, ko je v rezultatih iskanja za imenom Milorada "Michaela" Trkulje, avstralskega državljana srbskega porekla, prikazal očitne asociacije z melbournskim kriminalnim podzemljem. Posledično bo Google za prikazano odgovarjal kot bi vsak avtor, torej bo moral Trkulji plačati 200.000 avstralskih dolarjev odškodnine zaradi žaljive obdolžitve, ter še vse pravne stroške.

Trkulja je bil l. 2004 po spletu nesrečnih okoliščin kot nedolžni opazovalec poškodovan med streljanjem v restavraciji St. Albans v Melbournu. Lokalna (zdaj že propadla) spletna...

18 komentarjev

Google oglobljen v Franciji

Avtomobil za Google Street View

Heise - Francoski CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertés), ki skrbi za varovanje osebnih podatkov, je Googlu izrekel globo v višini 100.000 evrov. CNIL je namreč odločil, da je bilo zbiranje podatkov o brezžičnih omrežjih, ki so jih domnevno nevede prestrezala in zbirala Googlova vozila za snemanje okolice za storitev Google Street View, kaznivo dejanje.

Ko se je škandal razkril, so nekatere države sprožile preiskavo, med njimi tudi Francija. CNIL je od Googla zahteval in tudi dobil zbrane podatke. Analiza je pokazal, da Google ni zbiral le imen omrežij (SSID) in MAC-naslovov, marveč tudi vsebinske podatke o prometu.

Google ima dva meseca časa, da se na globo pritoži. Ko...

9 komentarjev

Britanski informacijski pooblaščenec: Google ni kriv

Avtomobil Google Street Viewa

BBC - Pisarna angleškega informacijskega pooblaščenca (ICO) je oznanila odločitev, da Google s prestrezanjem prometa po brezžičnih omrežjih, ki je maja dvignilo toliko prahu po svetu, ni ravnal napak. Spomnimo, da se je Google tedaj zagovarjal, da je šlo za napako, a so na koncu pristali na posredovanje zbranih podatkov Španiji, Franciji in Nemčiji. Primer so poleg teh držav intenzivno preiskovali še v Avstraliji, Hongkongu in Veliki Britaniji. Slednji so prvi dvignili roke.

V izjavi za javnost je ICO zapisala, da "na podlagi videnih primerkov lahko trdijo, da ni verjetno, da bi Google zbral pomembne količine osebnih podatkov". Dodajajo, da ni dokazov, da bi zbrani podatki mogli povzročiti ali...

1 komentar

Objavljeni rezultati zunanje revizije Googlovega prisluškovanja

Shema delovanja

vir: PC Magazine
PC Magazine - Zgodbo poznamo. Google so maja zalotili, da so vozila iz njegova programa Street View zbirala podatke o nezaščitenih brezžičnih omrežjih in podatke, ki so se pretakali po njih. Google se je opravičil in po krajšem pregovarjanju Nemčiji, Španiji in Franciji obljubil zbrane podatke, da bodo lahko ocenili, kaj točno je Google zbral. Google preiskuje tudi avstralska zvezna policija, v podjetju pa so uvedli zunanjo in notranjo revizijo. Izsledki prve so že znani in tudi objavljeni na spletu.

Revizijo je izvedlo podjetje Stroz Friedberg LLC, ki se ukvarja z računalniško forenziko. Pregledali so izvorno kodo v jeziku C++, konfiguracijske datoteke in skripte. Poročilo v formatu PDF je dostopno na...

10 komentarjev

Google bo posredoval podatke omrežij Wi-Fi

Financial Times - Pred slabim mesecem je splet presenetilo razkritje, da je Googlov vozni park za storitev Street View snemal tudi podatke in promet z nezaščitenih brezžičnih omrežij ob cestah. Google je po odkritju takoj nehal zbirati te podatke in se opravičil, a je Nemčija kljub temu od Googla zahtevala, da jim posredujejo vse zbrane podatke. Na ta način so želeli preveriti, kaj točno je Google zbral, a se v podjetju za zahteve iz Hamburga sprva niso menili. Naposled se je Google le vdal in obljubil sodelovanje.

Prihodnji teden bodo Nemčiji, Franciji in Španiji posredovali vse zahtevane podatke, je zagotovil izvršni direktor Eric Schmidt. Prav tako bodo javno objavili izsledke zunanjega pregleda prakse, zaradi katere so vozila sploh zbirala podatke v prvi vrsti. Schmidt je še dejal, da ne morejo izključiti možnosti, da so zbrali tudi finančne in bančne osebne podatke ljudi. "Zamočili smo. O tem bodimo zelo jasni. Če si odkrit o svojih napakah, je to najboljša obramba pred njihovo ponovitvijo,"...

24 komentarjev

Google ignorira nemške zahteve

The New York Times - Spomnimo, da je Google priznal, da so njihovi avtomobili za Street View zbirali razpoložljive podatke iz zasebnih brezžičnih omrežij (SSID, MAC in celo promet). Ob odkritju napake je Google zatrdil, da je šlo za napako v programiranju in da bodo s prakso takoj prekinili. Nemčija je kljub temu prejšnji teden od Googla zahtevala izročitev podatkov, ki so jih zbrali, da bi lahko ocenili, kaj točno je Google našel. Rok je Johannes Caspar, nadzornik za varovanje podatkov v zvezni državi Hamburg, kjer ima sedež Googlova nemška divizija, postavil do srede tega tedna. Google ga je ignoriral.

Google je Nemčiji poslal pisno obrazložitev, kako je do zbiranja podatkov prišlo, niso pa jih želeli posredovati. Kot poroča The...

12 komentarjev

Google Street View zbiral podatke o brezžičnih omrežjih

Avtomobil za Google Street View

Google - Pod pritiskom nemških oblasti je Google priznal, da njihovi avtomobili za Google Street View, ki krožijo po javnih cestah in snemajo zasebne objekte in posameznike, med drugim zbirajo tudi razpoložljive podatke z omrežij Wi-Fi. Na začetku so priznali samo zbiranje SSID in MAC, po nekaj neposredno zastavljenih vprašanjih pa so priznali še zbiranje payloada.

Google trdi, da je namen zbiranja osnovnih informacij o razpoložljivih omrežjih Wi-Fi izboljšava njihovih lokacijskih storitev (uporabnik brez GPS-sprejemnika naj bi poslal Googlu seznam MAC-naslovov, ki jih vidi, in Google bi vrnil uporabniku njegovo lokacijo) in da je zbiranje podatkovnega prometa posledica programerske napake iz...

8 komentarjev

Konec TorrentSpya

Gizmodo - Ena od največjih strani s ponudbo najrazličnejših nelegalnih datotek torrent je klonila pod pritiskom. V začetku tega meseca je sodišče odločilo, da mora TorrentSpy zbirati podatke o aktivnosti svojih uporabnikov in jih posredovati združenju MPAA. Vodilni so se zato odločili, da bodo raje prenehali z delovanjem strani oz. omejili njeno vsebino, kot pa izdali svoje uporabnike.

Uvedli so avtomatiziran sistem FileRights, ki bo analiziral objavljeno vsebino in dovolil zgolj objavo legalne, kar v končni fazi pomeni, da bo TorrentSpy počasi umrl. Zaenkrat ni indikatorjev, da bi se želeli zgledovati po švedskih gusarjih in se upirati oblastem, tako da bodo uporabniki najbrž morali najti alternativo.

Izvorna novica.

58 komentarjev