»

Odkrit prvi rootkit za UEFI

Slo-Tech - Na konferenci 35C3 (Chaos Communication Congress), ki je konec leta potekala v Leipzigu, smo videli predstavitve številnih varnostnih lukenj, med katerimi velja posebej omeniti prvi odkriti rootkit za UEFI (današnji naslednik BIOS-a). Domnevno ruska hekerska skupina Sednit, ki jo poznamo še pod številnimi drugimi vzdevki, denimo Fancy Bear in APT28, je uporablja zlonamerno programsko opremo, ki se skrije v UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), je razkril Frédéric Vachon iz ESET-a. Vachon je pojasnjeval podrobnosti Lojaxa, kakor se prvi rootkit za UEFI imenuje. O LoJaxu so prvikrat poročali jeseni, sedaj pa je znanega več.

O rootkitih za UEFI se je v preteklosti že mnogo govorilo in špekuliralo, a konkretnega primera ni našel nihče. LoJax, ki je napisan...

18 komentarjev

Nam bosta UEFI varnostni zagon in Microsoft preprečila poganjanje alternativnih operacijskih sistemov?

Sliko sem ukradel iz googla.

vir: OMG! UBUNTU!
OMG! UBUNTU! - Davnega leta 2005 nas je Andraž Tori na NESTu strašil s predavanjem o kraticah, kot so DRM (digital rights management), TPM (trusted platform module), TC (trusted computing). Predavanje smo v skupni debati zaključili z ugotovitvijo, da nam bodo v neki ne tako daljni prihodnosti proizvajalci programske in strojne opreme (ali pa kakšna druga organizacija na višji ravni) določali kaj bomo poganjali na svojih računalnikih in kako bomo te programe poganjali. Kontrolo pa smo raztegnili tudi na prikaz in predvajanje vsebin. Večina slušateljev je zamahnila z roko, češ tega pa tako ali tako ne bo nihče dovolil.

V letu 2011 je večina računalnikov že opremljena s TPM čipom in večina računalnikov...

202 komentarja

MSI želi odpisati BIOS, prihaja UEFI

Slashdot - Ena izmed komponent računalnikov, ki se od začetka osebnih računalnik do danes ni bistveno spremenila, je BIOS. Prvi koraki tekstovne zagonske sekvence z obveznim piskom zvočnika na matični plošči bi utegnili postati zgodovina v naslednjih treh letih, če se bo prijela ideja o UEFI (angl. universal extensible firmware interface). MSI-jeve matične plošče ga bodo imele s koncem tega leta.

MSI bo konec letošnjega leta začel prodajati matične plošče, ki bodo imeli vgrajen UEFI. Prve bodo imele Intelov vezni nabor Sandy Bridge, ki obsega izdelke od začetnih plošč za nezahtevne uporabnike do najzmogljivejših. Njihov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da UEFI ne bo elitna komponenta...

77 komentarjev

Vista brez podpore za EFI

apcmag.com - Kot poroča apcmag, so iz Redmonda sporočili, da prihajajoča Windows Vista, kljub drugačnim poprejšnjim napovedim ne bo podpirala zagona iz EFI. EFI - Extensible Firmware Interface je naslednik prastarega BIOS-a, ki ponuja mnogo več, tudi na področju varnosti. Še več, podpore za EFI naj za 32 bitna Okna sploh nikoli ne bi bilo. Novica je šokirala predvsem ljubitelje "jabolčnikov", ki so upali, da bodo iz novih strojčkov z Intelom pod pokrovom poleg Mac OS X lahko poganjali tudi Visto.

S to odločitvijo je postalo tudi jasno, da bo anahronističnemu BIOS-u podaljšana življenjska doba za še kar nekaj let. Obenem se lahko vprašamo po motivu za to odločitev, saj EFI Microsoftu konec koncev ni tuj, celo pisec teh vrstic je že namestil Windows 2003 za IA64 na stroj z EFI-jem. Predstavnik Microsofta je sicer povedal, da bodo EFI podporo vgradili šele za Longhorn Server, razlog za takšno odločitev pa naj bi bilo pomanjkanje namiznih računalnikov z EFI podporo, poleg tega pa naj bi se...

132 komentarjev

Konec BIOS?

News.com -

BIOS je eden redkih sestavnih delov računalnikov, ki ostaja bolj ali manj nespremenjen že od časa prvih IBM osebnih računalnikov. Celih dvajset let, da. No, toda kot vse kaže, se tudi BIOS pišejo črni časi. Intelov vodilni inženir, Mark Doran, je namreč na IDF del, da Intel razvija tehnologijo Extensible Firmware Interface (EFI), ki bo zamenjala že preživete BIOS.

Po njegovih besedah velika večina računalniških uporabnikov ne ve, kaj je BIOS. Z EFI naj bi to spremenili. EFI je v bistvu zelo okrnjen operacijski sistem. Prvo razliko naj bi uporabniki opazili že ob zagonu, saj bo EFI podpiral visoke ločljivosti in celo grafični način grafične kartice.

Druga bistvene razlika bo v zapisu podatkov. BIOS je trenutno po Doranovih besedah eden izmed zadnjih prostorov v naših računalikih, kjer podatke še vedno zapisujemo v nizkonivojski zbirniški kodi. EFI bo v celoti uporabljal zapis v jeziku C. Klik!

25 komentarjev

Kvantiteta

X-Bit Labs - The Inquirer se je dokopal do informacij o tem, koliko matičnih plošč je 8 največjih tajvanskih proizvajalcev izdelalo.
  • ASUS=6.76 miljonov
  • Elitegroup=6.72 miljonov
  • MSI=4.91 miljonov
  • Gigabyte=4.625 miljonov
  • ABIT=1.265 miljonov
  • DFI=1.027 miljonov
  • Chaintech=0.793 miljonov
  • BIOSTAR=0.557 miljonov
Kot vidite je razlika med ASUS-om in Elitegroup-om minimalna. Ti dve podjetji se bosta v prihodnosti še zelo borili za prevlado na tržišču. Enako minimalna razlika je med zdej že večnima tekmecema MSI in Gigabyte, katerih boj za tretje mesto je postal že konstanta. Prihonji meseci bodo odličilni, saj se bodo podjetja lahko izkazala (ali pa popolnoma pogorela) z izdelavo matičnih plošč na Brookdale in VIA P4X266 čipovjih. Tisti, ki bodo trenutek ugodno izkoristili in naredili dobre matične plošče, ki bodo kupcu všeč, se jim obeta svetla prihodnost. No ja, vsaj do naslednjega čipovja.

0 komentarjev

Intel bo uporabil chipsete drugih proizvajalcev

The inquirer - Intelov oddelek za matične plošče je bil priča že marsikateremu zanimivemu dogodku. Pred kratkim, ko je AMD tolkel po Intelu s svojimi Athloni, je Intel že resno razmišljal o zaprtju le-tega, vendar se je premislil. Izgleda, da bo Intelov oddelek za matične plošče doletela še ena zanimiva zgodba, vendar tokrat nič tragičnega. Po podatkih na The Inquirerju namerava Intel prvič v zgodovini na svojih ploščah uporabiti chipsete tujih proizvajalcev. Chipsetov tujih proizvjalcev bodo deležne samo plošče, ki bodo podpirale najnovejše Pentium III-S (server) procesorje. Kaj je Intela pripeljalo do tega lahko samo ugibamo.

1 komentar