»

Sedem najboljših potegavščin

vir: BBC
New Scientist - V tekoči številki New Scientist obuja spomine na sedem najboljših znanstvenih potegavščin, ki so jim bralci nasedli. Leta 1912 je amaterski paleontolog Charles Dawson objavil, da je v gramozni jami v Piltdownu v Sussexu odkril lobanjo in čeljustnico polčloveka-polopice, ki naj bi bil manjkajoči evolucijski člen. Potegavščina je zdržala 40 let.

Leta 1869 so v Cardiffu v ZDA "našli" okamenelega velikana, ki naj bi bil visok dobre tri metre. Še v osemnajstem stoletju, leta 1725, so kolegi speljali na limanice Johanna Beringerja in mu nastavili cel kup fosilov, ki so ga tako prevzeli, da je o njih celo napisal knjigo, preden je ugotovil ukano. Modernejši trik si je leta 1996 privoščil Alan...

29 komentarjev

Lepše pisave za Linux

Kiberpipa - Izgleda, da bomo tudi v prostem delu računalniškega sveta končno lahko ugledali malce bolj očem prijazne pisave. Fundacija GNOME in razvijalci pisav Bitstream inc. so namreč podpisali namero o dolgoročnem sodelovanju.

Prvi neposredni efekt tega sodelovanja bo ta, da bodo Bitstreamovci pod odprto licenco skupnosti odprtega programja podarili 10 svojih pisav. Čeprav je res, da ko se enkrat navadiš na neke pisave, se je težko privaditi na druge. Tako je za oko navajeno grobih pisav vklop antialiasinga kar precej hud šok ...

Sicer pa moram vsaj zase reči, da se mi zdijo vsaj za brskanje po spletu pisave v Linuxu precej v redu, medtem ko so mi recimo tiste na iMacih naporne, ker so preprosto preveč razmazane... (ok naj se zdaj usuje nadme gruča Mac-loverjev in me popljuva zaradi tega stavka :)

Predvsem pa je pod linuxom zoprno, da včasih enaka pisava v različih kodnih naborih izgleda drugače. A tudi to bo minilo....

6 komentarjev

Zanimiv hladilnik

Frosty Tech - Morda bo kdo protestiral, da sem danes objavil preveč novic o takem in drugačnem hlajenju, toda enostavno sem moral spisati še eno, v kateri nameravan predstaviti hladilnik, ki je, vsaj za moje pojme, eden izmed najbolj nenavadnih primerkov, kar sem jih kdaj videl. Uporablja tehnologijo heat pipe, preko katere prenaša toploto na hladilna rebra in je dvodelen. Test tega čuda so opravili na tej strani, vendar ne verjamem, da si boste lahko z njo kaj bolj pomagali, saj je napisana v korejščini, kakih drugih testov pa nisem našel. No ja, še dobro, da pravilo "slika pove več kot tisoč besed" še vedno velja kot pribito [:D]:

4 komentarji

E3

The Tech Zone - Kot vsi vemo, je E3 eden izmed najbolj pričakovanih sejmov, kjer si lahko obiskovalci ogledajo (in preizkusijo) kar nekaj najnovejših iger. Da pa ne bi ves čas strmeli le v monitorje in ostale ekrane, vam podajam tale naslov, na katerem naj bi se nahajalo kar 180 slik z omenjenega sejma. In o kakih slikah govorim? Upam, da vam bo tale, ki jo bom prilepil, povedala dovolj.

Saj veste, slika pove več kot tisoč besed [;)]. Le spočijte si oči.

9 komentarjev

GeForce 3 "superhlajenje"

Overclockers Australia - Avstralce imamo že tako ali tako za malo čez les, vendar to ne pomeni, da nimajo dobrih idej. Ledino spet orje Overclockers Australia, ki nam je ponudil nekaj nasvetov, za tako imenovano GeForce 3 superhlajenje. No, naj vam povem, da je to kao superhlajenje sestavljeno iz peltierja in vodnega bloka. Testov tako modificiranega GeForca 3 in vodiča žal ni, si pa lahko ogledate slike, ki vam bodo dale marsikatero novo idejo. Sicer pa slike včasih povejo več, kot tisoč besed.

0 komentarjev

X-bit labsi na obisku v AOpen

X-Bit Labs - Pretorijanec je poročal o Creativovi tovarnici, jaz pa bom pod drobnogled vzel AOpen-ovo tovarno.
Fantje (in morda še kakšna punca) pri X-bitih so bili zadnje čase kar zaposleni. Poleg pisanja novic in testov so se odpravili v na Tajvan v AOpen-ovo tovarno, kjer so si ogledali izdelavo nekaterih AOpen-ovih izdelkov. Zakaj ravno AOpen-ovo tovarno? Od podjetja so dobili posebno povabilo, pa tudi podjetje samo postaja vse bolj pomembno in zanimivo (spomnite se njihovih "otročjih" matičnih plošč). AOpen pa ne izdeluje samo matičnih plošč. Že dalj časa izdelujejo tudi grafične kartice, CD/DVD enote, modeme, itd. Skratka preberite si X-bitov res podroben članek, da boste znali ceniti trud, ki ga ljudje vložijo, da zadovoljijo računalniške razvajence.

Še zanimivost (ko smo že ravno pri daljnnjevzhodnih deželah): kot gotovo že veste, ima večina računalniških podjetij proizvodnje zmogljivosti ravno na Tajvanu ali kaki drugi daljnjevzhodni državi. Vendar zakaj ravno na daljnem vzhodu?...

0 komentarjev

Slike desktop PS 2

vir: Akiba
Akiba - Pred časom sem na veliko pisal o tem, kako bi lahko PlayStation 2 uporabili kot nadomestek za osebni računalnik. Da ne boste mislili, da je šlo za kako potegavščino, si lahko tukaj ogledate slike tega čuda. Celotna stran je v krokodilici (moj izraz za pisavo na daljnem vzhodu), zato si s tekstom ne boste mogli pomagati. Sicer pa gotovo poznate rek: slika pove več kot tisoč besed. Držite se ga, pa bo vse v redu.

2 komentarja