»

Izšel Slackware 14

Slackware - Po malo več kot treh letih je sinoči izšla štirinajsta inačica ene najstarejših GNU/Linux distribucij, Slackware.

Slack je dobro znan po svoji preprostosti, minimalnemu spreminjanju paketkov oz. sistema (sploh v primerjavi z Ubuntum), ter stabilnosti. Privzeto jedro je sicer (prvič) različice 3.x, vendar zgolj 3.2.29, ki ji je obljubljeno še vsaj 2 leti podpore, medtem ko je na kernel.org trenutna različica že 3.6-rc7, stabilna pa 3.5.4. Za novejša jedra so sicer na voljo paketi, če si že želite tvegati. Podobno je z grafičnim okoljem: paketki za KDE in Xfce so sicer na voljo, seveda pa...

13 komentarjev

Carrier IQ je zlata jama za FBI

Napredne analize in dostop do podatkov v realnem času zelo privlačita policiste.

vir: Information Week
Information Week - Na prelomu meseca je precej odmevala varnostna analiza Trevorja Eckharta, ki si je podrobneje pogledal "diagnostični" program Carrier IQ na svojem HTC mobilnem telefonu. Kot danes vemo, je Carrier IQ prednameščen na ~150 milijonih droidih, robidah (oboje predvsem ameriških modelov) ter iPhonih. Uradno je namenjen mobilnim operaterjem, ki naj bi s prejemom periodične diagnostike in podatkov o uporabi, npr. statistike prekinjenih klicev, porabe baterije, sesutih aplikacij, lahko dosegli boljšo kvaliteto storitve za svoje stranke. Neuradno pa program, kot se izkaže, zbira vse živo -- od klicanih številk in vsebine SMSov, pa do GPS in celičnih koordinat telefona, celo pritiske po tipkovnici (glej video). Vse to brez uporabnikove...

8 komentarjev

Zelo resna varnostna ranljivost v HTC-jevih telefonih

Android Police - Artem Russakovskii, Justin Case in Trevor Eckhart so odkrili, da je nova posodobitev, ki jo je HTC pretekli mesec izdal za svoje telefone, v njih odprla veliko varnostno luknjo, ki omogoča nepooblaščeno zbiranje osebnih podatkov v telefonu. O ranljivosti so HTC obvestili 24. septembra, a ker se v podjetju niso odzvali, so jo sedaj javno razkrili.

Problem je v vrsti orodij za zbiranje dnevniških podatkov (logging tools), ki jih je HTC z novo posodobitvijo namestil na telefone. Namenjeni so zbiranju kopice informacij in podatkov s telefona, ki bi v primeru težav omogočili lažjo identifikacijo in odpravo. Problem je, da zbranih podatkov niso primerno zaščitili.

Izkazalo se je, da lahko vsaka aplikacija, nameščena na HTC-jevem telefonu, z enostavnim zahtevkom...

10 komentarjev

HTC je prevzel proizvajalca grafičnih čipov S3 Graphics

X-Bit Labs - Pred leti je bilo podjetje S3 uporabnikom osebnih računalnikov mnogo bolj poznano, kot danes, ko kraljujeta praktično le še nVidia in AMD, seveda pod nadzorom pravega kralja z vidika tržnega deleža grafičnih čipov, Intela. Dolgih 10 let nazaj je S3 prevzela VIA, ki je njihove grafične čipe v zadnjem času uporabljala skorajda izključno v svojih majhnih, varčnih platformah do velikosti Mini-ITX. Podjetje S3 Graphics je z včerajšnjim dnem dobilo novega lastnika, to pa je nekoliko presenetljivo postal HTC, dobro znani proizvajalce mobilnih telefonov. Prodaja je vredna 300 milijonov dolarjev, od česar bo slabo polovico, 147 milijonov dolarjev, prejela VIA, preostanek pa drugi lastnik podjetja S3, WTI Investment International, s pomočjo katerega je VIA dokapitalizirala S3 leta 2005.

Razlog za HTC-jev nakup se najverjetneje skriva predvsem v naboru patentov, ki jih ima v lasti...

11 komentarjev

Zasluži Microsoft več z Androidom kot z WP7?

Pregled patentnih tožb, povezanih z Androidom

Slo-Tech - Vsakih par tednov slišimo o novih in novih patentnih tožbah proti Googlu in njihovemu mobilnemu operacijskemu sistemu Android. Apple, Oracle, Microsoft in druga podjetja z dosti patenti na področju pametnih telefonov jih uperjajo tudi proti samim proizvajalcem aparatov. Tako smo pred mesecem dni poročali o poravnavi med Microsoftom in HTC-jem, v okviru katere se je HTC zavezal, da bo od vsakega prodanega telefona poslal nekaj denarja v Redmond, tamkajšnji odvetniki pa ga bodo v zameno pustili pri miru.

Citijev finančni analitik Walter Pritchard je včeraj izdal poročilo, v katerem navaja, da Microsoft zaradi posledic poravnave od Tajvancev prejme po 5 dolarjev na mobilnik. Znesek, ki do sedaj ni bil razkrit, je bistveno večji od prvotnih ugibanj in s sabo prinaša tudi zanimive posledice. Ker se samo HTC-jevih telefonov z Androidom proda več kot vseh...

17 komentarjev

HTC prevzel Abaixo

Slo-Tech - HTC je včeraj objavil, da prevzemajo francosko podjetje Abaixa, ki se specializira za ustvarjanje programske opreme po meri za operaterje in izdelovalce mobilnih telefonov. Abaixa trenutno ponuja kopico začetnih zaslonov (angl. home screen) za pakete uporabniških vmesnikov, ki imajo integrirane logotipe, identiteto in storitve operaterjev vanje. Abaixa deluje na vseh platformah, ki jih HTC-jevi telefoni uporabljajo, torej na Androidu, Windows Mobile in Javi (iPhone OS in webOS). HTC je za podjetje odštel 13,2 milijona dolarjev, prevzem pa naj bi bil dokončan do konca tega meseca.

1 komentar

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev

Android na vrhu v ZDA

Gibanje svetovnega deleža operacijskih sistemov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Najnovejši podatki podjetja AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih telefonih, kažejo, da je po količini prenesenih podatkov, če se omejimo le na ZDA, od koder pride 45% vseh zahtevkov, Android v marcu prehitel iPhone ter tako postal mobilni operacijski sistem z največjim deležem serviranih oglasov. Iz grafov, ki so jih pripravili pri Ars Technici, vidimo, da je v preteklih letih daleč največ izgubil Symbian. Jeseni 2008 je namreč prejel kar 60% vseh (svetovnih) oglasov na mobilnih telefonih, ta delež pa je v letošnjem marcu padel na le 21%, kar ga umešča na 3. mesto na lestvici. Na svetovni lestvici je Android tik pred njim (25%, Symbian je prehitel v lanskem decembru), medtem...

14 komentarjev

HP kupil Palm

vir: engadget
engadget - Čeprav sta bila dolgo glavna potencialna kupca Palma HTC in Lenovo (medtem ko je prvi nakup že zanikal), nobeden izmed njiju ne bo prevzel legendarnega podjetja na področju mobilnih naprav, saj je kot strela iz jasnega nakup napovedal največji proizvajalec osebnih računalnikov, Hewlett-Packard. Za Palm bodo (v gotovini) plačali 1,2 milijardi dolarjev (zelo blizu napovedim cene iz novice, da HTC ne namerava izvesti prevzema), kar nanese $5,70 na eno delnico, prevzem pa naj bi zaključili do 31. julija, ko se konča 3. četrtletje HP-jevega letošnjega fiskalnega leta. Trenutni CEO Palma, Jon Rubenstein, naj bi še naprej ostal vodja Palmove ekipe, ki bo priključena pod HP, a ne pomešana med ostale oddelke.

Da je bil HTC kot kupec precej...

30 komentarjev

HTC razkril izvorno kodo telefona Hero

Slo-Tech - Po tem, ko so razvijalci od podjetja HTC več tednov zahtevali kopijo Android izvorne kode, ki teče na telefonu HTC Hero, HTC pa si je izmišljeval številne izgovore, zakaj je ne more objaviti, so se včeraj pri HTC končno vdali.

Izvorno kodo so sedaj objavili na posebnem razvijalskem portalu. Glede na to, da je izvorna koda izdana pod GPL licenco, o nerazkritju seveda ni moglo biti govora, zaradi HTCjeve "počasnosti", pa so nekateri razvijalci zagrozili tudi s pravnimi posledicami, če kode HTC ne bi želel razkriti.

In odslej ne bo nič več tako, kot je bilo...

11 komentarjev

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev