»

Slovenci podirajo rekorde

Računalniške novice - Slovenska navijalca zbogi in Shark-357 sta v preteklosti pod okriljem ekipe Funtech OC team že dosegala zelo uspešne overclockerske rezultate, tokrat pa jima je uspelo nekaj nadvse izjemnega. S procesorjem Intel Core 2 Duo E6700 sta milijon decimalk števila pi izračunala v samo 9.906 sekunde, s čemer sta postavila svetovni rekord. Procesor sta ohlajala s tekočim dušikom, northbridge s suhim ledom, prebila pa sta se do zavidljivo visoke frekvence 5,15 GHz. Ponosni smo, da se v svetovnem merilu izkaže še kak naše gore list, tako da jima iskreno čestitamo, bralci pa lahko več podrobnosti najdete v izvorni novici.



Link do novice je posredoval steev.

46 komentarjev

SiSovi rezultati

X-Bit Labs - Računalniški gigant SiS je končno le objavil svoje prodajne rezultate preteklega leta. Ni sicer znano zakaj smo nanje morali čakati tako dolgo, a bistveno je, da so tu. V primerjavi z lanskim letom so svoje dohodke povečali za kar 50 %, pri čemer imata zagotovo pomemben vpliv tudi licenca za Quad Pumped Bus ter dobra prodaja grafičnih rešitev. Najbolje, da si pogledate preglednico SiS-ovih dohodkov.

SiS-ovi dohodki lani v milijonih USD
mesec 2002 letna rast
januar 35 +143 %
februar 31 +29 %
marec 37 +23 %
april 35 +11 %
maj 31 +28 %
junij 30 +65 %
julij 33 +74 %
avgust 38 +61 %
september 49 +84 %
oktober 52 +79 %
november 52 +109 %
december 37 +53 %
skupno ~450-460 ~+58 %


Izvirna novica.

0 komentarjev

Še več SIS-ovih novosti

Ace's Hardware - Poleg grafičnega čipa, ki obeta veliko, so SIS-ovci na CeBitu predstavili tudi njihov dolgo napovedovani procesor SIS550, ki naj bi zadovoljil predvsem potrošnike, ki jih ne zanima hitrost, ampak cena. Da je SIS550 manj zmogljiv primerek, ki se niti v sanjah ne bo kosal s težkokategorniki a la Athlon XP in Pentium4, lahko vidimo že iz samih specifikacij. Čip je zasnovan na arhitekturi x86 in je zgrajen na podlagi Risovega čipa mP6 (kot zanimivost naj povem, da je Rise dolgo časa nazaj napovedoval, da s svojimi procesorji namerava vstopiti v boj z Intelovimi Celeroni in AMD-jevimi K6-kami, vendar dlje od napovedi niso prišli). V procesorju bo še PC133 SDRAM krmilnik, ki bo lahko podprl do 1 GB pomnilnika, DirectX 8.0 kompatibilna grafična kartica, spodobna zvočna kartica in še nekaj manjših dodatkov, ki jih lahko pričakujemo od visokointegriranega čipa.
Poleg procesorja SIS550 je zanimiv tudi nov nabor SiS655, ki bo namenjen procesorjem Pentium4. Čip bo kar precejšen tekmec...

0 komentarjev

SIS razvija SOC čipe

X-Bit Labs - SIS si je svojimi nedavnimi nabori za procesorje Athlon in Pentium4 ustvarilo kar dobro ime med uporabniki, ki zahtevajo zmogljive rešitve, vendar pa jih, vsaj po tej novici sodeč, še vedno daje nostalgija po starih časih, ko so se ukvarjali še z nekakšnimi ultraintegirranimi rešitvami. Zato so se odločili, da bodo začeli izdelovati t.i. System-on-a-Chip (SOC) čipe, ki so najverjetneje visokointegrirane rešitve, za ultra low-cost računalnike in za neračunalniške naprave. SIS je za potrebe System-on-a-Chip projekta kupil licenco podjetja Rise, ki izdeluje procesorje na arhitekturi x86. Glede na to, da so na trgu prisotne samo rešitve podjetja National, ki skrbi za družino Geode in nekaj RISC rešitev, ima SIS kar dobre možnosti za uspeh. SiSove SOC čipe bomo videli v novembru. Mogoče jih bomo kdaj videli v kakšnih računalnikih, ki bodo namenjeni poganjanju Worda ali kakšnega drugega urejevalnika besedil, vendar pa jih zagotovo ne bomo videli v računalnikih, ki so namenjeni zahtevnim...

0 komentarjev

DDR in P4

X-Bit Labs - Kot že napovedano pred par dnevi, je SiS danes objavil prvo DDR čipovje za Pentium 4 procesorje. S tem je (z objavo vsaj) prehitel Vio in njeno P4X266 čipovje.
Čipovju je ime SiS645/SiS961 in se bo začelo razpošiljati že prihodnji mesec! Že zdaj so na voljo poskusni premerki (t.i. sample). Čipovje bo podpiralo 3 DIMM reže za 333 DDR SDRAM ali 266 DDR SDRAM ali PC 133 SDRAM. Pomnilnika bo lahko do 3 GB. Podprte bodo tehnologije in standardi: AGP4x, Fast Write, 5.1-kanalni 3D audio, high-speed data prenos, vgrajen 56K Modem, 10/100Mb Fast Ethernet, 1M/10M Home PNA in IDE ATA100/66/33. SiS961 je kot Southbridge imenovan MuTIOL Media I/O. MuTIOL Media I/O podpira prenos podatkov med SiS645 (Northbridge) in SiS961 (Southbridge) s hitrostjo 533MB na sekundo.
S tem nenadnim preobratom si je SiS zagotovil relativno velik kos tržišča na račun Vie. Če bo njegovo DDR čipovje za AMD procesorje (SiS735) tako uspešno kot obeta in bo SiS645/SiS961 izšel pravočasno, se nam obeta nova zveda na...

3 komentarji

Pogumne izjave

X-Bit Labs - Samuel Liu, predsednik SiS-a, je na investitorski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja SiS-a. Njegov načrt sestoji iz večih točk. Najpomembnejše bom opisal.
SiS bo začel za akresivno kampanijo oglaševanja svojega SiS635 čipovja za Pentium 3 procesorje in SiS735 čipovja za Athlon procesorje. Predvsem bo povdarjal, da so ta čipovja idealna za low-end sisteme in prodajalce že sestavljenih računalnikov (Compaq, IBM,...).
SiS veliko stavi na svoj SiS315 grafični čip. Stal bo pribljžno toliko kot Nvidia GeForce 2MX200, a njegove performanse bodo (tako vsaj načrtujejo) enake MX400. Torej idealna stvar za integrirano grafiko. (Mimogrede; SiS je očitno pozabil, da bo takrat izšel tudi Nvidiin Nforce).
Nekaj pozornosti gre tudi SiS645 čipovju za Pentium 4 procesorje s podporo DDR pomnilniku. Na (SiS-ovo) žalost pa je tukaj narobe načrtoval proizvodnjo. Sicer je masovno produkcijo čipa prestavil s novembra na september, a vseeno ne bo ujel Intela (Brookdale) in Vie (P4X266).
V tretji...

1 komentar

Več podatkov o SiS-ovih P4 chipsetih

X-Bit Labs - Medtem, ko je usoda Viinega P4X266 še vedno precej negotova, SIS s svojim izdelkom ne bo imel teh težav, saj se je odločil, da se Intelu ne bo upiral in mu bo rade volje plačeval licenčnino. Trenutno ima SiS v akciji dva chipseta, ki sta namenjena Athlonom in Pentiumom 3 (SiS 635/SiS 735), tretji, ki bo namenjen Pentiumom 4, pa se bo imenoval SiS645. Že o prejšnjih dveh chipsetih se je veliko govorilo, o SiS645, pa bo govora še toliko več. Zakaj? Nekateri poznavalci ga zaradi nekaterih posebnosti postavljajo na sam prestol bodočih P4 DDR chipsetov. Zakaj? SiS645 bo edini chipset, ki ne bo podpiral samo PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, ampak tudi hitrejši PC2700 DDR SDRAM, ki deluje s frekvenco 333 MHz (2.7GB/s pasovne širine). Tukaj pa se posebnosti ne končajo:
  • SiS645 bo cenejši od Intelovega Brookdale SDRAM čipovja

  • Uporabljal bo nov SiS961A South Bridge, ki bo z North Bridgom povezan z novim ZipLink vodilom (prenos 533MB/s) in HyperTransport protokolom

  • Chipset bo združljiv s PC133...

0 komentarjev

Dobre novice

X-Bit Labs - Še pred izidom je SiS-ovo DDR čipovje SiS735 postalo zanimivo za računalničarje. Kaj bo šele, ko izide?
No, ne bo nam treba čakati dolgo, da bi ugotovili. SiS je namreč danes oznanil, da bo začel z masovno proizvodnjo čipovja. Kar je še lepše, že v avgustu ga bo začel razpošiljati proizvajalcem matičnih plošč. Ker pa še to ni dovolj, bodo prve SiS735 matične plošče dobavljive že istega meseca! To je na Japonskem in v Ameriki, seveda. Do nas bodo prišle verjetno proti koncu septembra, oziroma v sredini oktobra. Prve matične plošče na SiS735 bodo prišle iz Elitegroup-a, ASUS-a in Gigabyta.
SiS je zelo optimističen pri napovedih za prihodnost. Načrtuje namreč, da bo do konca leta s SiS735 (DDR) in SiS733 (PC133) osvojil 25% trga čipovij za AMD procesorje. Trenutno 90% trga nadzoruje VIA.

1 komentar

SiS635/ SiS735

The Tech Zone - SiS je svojo slavo dosegel v času 486 procesorjev, ko je imel kar zavidljiv tržni delež. S prihodom Pentium procesorjev pa se je vse spremenilo. Na trgu chipsetov je začel dominirati Intel, SiS pa se je v upanju na boljše čase umaknil na low-end trg. SiS je do nedavnega proizvajal visokointegrirane rešitve, ki pa niso naletele na kak večji odziv. Problem je bila predvsem hitrost SiS-ovih chipsetov (do 30% padec zmogljivosti v primerjavi z nakaterimi Intelovimi chipseti). Izgleda, da so boljši časi tukaj, saj se SiS usmerja tudi na malce bolj zahtevne trge s svojima novima chipsetoma 635 in 735. Oba chipseta sta še vedno visokointegrirana - ATA/100 IDE kontorler, AC97 zvočna kartica, 2 USB kontrolerja, Ethernet in HomePNA in Firewire vmesnik. SiS v čip ni integriral grafike, kar lahko samo pozdravimo, saj je bila integrirana grafika ena izmed najpočasnejših. Kljub visoki integriranosti pa to ni vse, kar nam SiS ponuja novega. Odločili so se namreč, da v 1 čip združijo tako...

0 komentarjev

VIini Southbridgei

VIA Hardware - Na Viahardwareu sem zasledil specifikacije prihajajočih nVidinih Southbridgeov.
  • VT8233 - AC'97 zvok, 6 USB 1.1 priključkov, HomePNA, 10/100 Base-T priključek, 2 ATA 100 kanala in IO APIC. Masovna produkcija se je že začela.
  • VT8233C - Specifikacije so enake zgornjemu (VT8233), vključuje pa 3Comov komunikacijski del. Inžinirski primerki naj bi se pojavili v tej četrtini, masovna produkcija pa se bo začela v drugi četrtini tega leta.
  • VT8235 - 8/16bitni V-link, 6 USB 2.0 priključkov in integriran DSL ali brezžični vmesnik. Inžinirski primerki se bodo pojavili v tretji četrtini tega leta.
  • VT8237 - LDT-PCI vodilo (LDT pomeni Lighting Data Transport in je hitro AMDjevo podatkovno vodilo), 6 USB 2.0 priključkov, integrirani DSL ali brezžični vmesnik, ostale specifikacije pa so enake kot pri VT8233. Prvi inžinirski primerki bodo luč sveto ugledali koncem leta 2001.

3 komentarji