»

Seagate pokazal klasični disk za PCIe/NVMe

Slo-Tech - Doslej smo moderne diske priklapljali prek vmesnika SATA, kar za najhitrejše SSD-je ni bilo več dovolj, zato so uporabljali PCIe in protokol NVMe. Seagate je sedaj izdelal prvi klasični disk (HDD), ki se priključuje prek PCIe/NVMe. Uporablja Seagatov krmilnik, ki podpira protokole SAS, SATA in NVMe prek priključka NVMe.

Predstavili so ga na Open Compute Project Summit v San Joseju. Za zdaj je novi disk še v fazi prototipa, zato ga ni možno kupiti in niti ne poznamo njegove kapacitete -- na fotografijah so uporabili 18-TB Exos X18 -- a naj bi ga prvi kupci dobili prihodnjo jesen. Široka prodaja pa je napovedana za leto 2024.

Diski seveda niso tako hitro, da bi SATA predstavljal ozko grlo. Razlogi so drugje. Podobno kot tudi današnje tipkovnice priključujemo prek USB-ja, čeprav so tudi stari vmesniki zagotavljali več kot dovolj pasovne širine, želimo tudi pri komponentah za shranjevanje podatkov standardizirati priklope. Seagate meni, da bo sčasoma NVMe prevladal in da je zato...

1 komentar

Standard PCI Express 3.0 dorečen

Yahoo News - Organizacija PCI Special Interest Group, ki je pristojna za standardizacijo PCI Expressa, je včeraj objavila, da je končan in za člane dostopen standard PCI Express 3.0 (PCIe 3). Glavni novosti sta večja hitrost in večja učinkovitost, medtem ko je standard nazaj združljiv s PCIe 2. PCIe 3 ponuja 128- ali 130-bitno kodiranje in prenosno hitrost do osem gigaprenosov na sekundo; tako lahko eno PCIe 3 x16 ležišče zmore 32 GB/s. Prve naprave, ki bodo izkoriščale PCIe 3, bodo usmerjevalniki in stikala za 40-gigabitno omrežje. Testiranje se bo pričelo prihodnje leto, prvi izdelki pa naj bi bili na voljo že v prvem četrtletju.

7 komentarjev

Zaključil se je Computex 2010

Heise - Včeraj se je na Tajvanu zaključil že 30. računalniški sejem Computex 2010, katerega majcen del smo vam predstavili tudi na naših staneh, dočim obširnejše fotoreportaže in članke najdete na tujem spletu. Moses Yen je včeraj uradno sklenil dogodek, pri čemer natančnih številk še ni dal. Čez palec so število obiskovalec ocenili na 120.000, od katerih naj bi bila približno četrtina tujcev, kar je dober odstotek več kot lani. Ker so bile vstopnice opremljene s čipi RFID, ki so jih brali na vhodu in izhodu vsake hale ter celo na tekočih stopnic v halah, imamo letos na voljo kopico zanimivih statistik. Med drugim so ugotovili, da se je povprečen obiskovalec na sejmišču zadržal dlje kot lani.

Med najbolj zastopanimi deželami na...

0 komentarjev

Computex 2010: zunanje grafične kartice za prenosnike

Heise - Danes je zadnji dan tajvanskega sejma Computex in še zadnja priložnost, da si pogledamo nekaj novosti. Videti je, da so vnovič oživele ideje o zunanjih grafičnih karticah za prenosnike, s čimer je leta 2007 poizkusil MSI. To pot so poizkusili še enkrat.

Predstavili so tako imenovan vmesnik Graphics Upgrade Solution, ki se z računalnikom poveže prek priključka ExpressCard/34, zunanja kartica pa sede v ležišče PCI-Express-x16 (ki sicer prepusti zgolj PCIe-x1). Omejitev porabe električne energije vgrajene kartice znaša 90 W, kar je za povprečne kartice dovolj, za najpožrešnejše zverine pa niti ne, ki pa spričo bornega PCIe-x1 tako ali tako ne bi zaživele v polnem...

19 komentarjev

MSI vrača Turbo

Daily Tech - Verjetno se večina izmed vas spominja gumba "Turbo" na starih x86 računalnikih. Omenjen Turbo se je tekom razvoja računalnikov opustil, vendar je MSI na letošnjem Computexu predstavil prenosnik GX600, na katerem poleg gumba za vklop računalnika najdemo tudi omenjeni Turbo. S pritiskom na gumb se poveča FSB procesorja in dvigne frekvenco procesorja za dvajset odstotkov, vendar pod pogojem, da je prenosnik priključen v električno omrežje. Srce prenosnika predstavlja Intelov Core 2 Duo procesor, za prikaz slike na zaslonu pa skrbi grafična kartica GeForce 8600M GT s 512 MB pomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

47 komentarjev

Mobilna zunanja grafična kartica

Daily Tech - Podjetje Asus je predstavilo prvo zunanjo grafično kartico za prenosne računalnike, imenovano XG Station. Na prenosni računalnik jo je mogoče povezati preko ExpressCard priključka, vsebuje pa PCI Express x16 režo za grafične kartice, kar pomeni, da je omogočeno menjavanje slednjih (standardni paket vsebuje Nvidia 7900GS). Izdelek ima vgrajen tudi LCD zaslon, ki prikazuje informacije o hitrosti ventilatorja in podobne podatke, za napajanje grafične kartice pa skrbi zunanji napajalnik. Cena zaenkrat še ni znana. Več lahko preberete v izvorni novici.

39 komentarjev

Nvidia in nova vezna čipovja

The inquirer - Nvidia pripravlja nova vezna čipovja, ki pa za razliko od slavnega Nforce 4 ne bodo na voljo v obliki enega čipa, ampak bo tokrat rešitev bolj klasična - torej severni in južni mostiček. Nov izdelek bo slišal na ime Tforce, na voljo bo pa v dveh izvedbah.

Severna mosta bosta dva - in sicer bosta oba imela integriran grafični krmilnik, kar v tem primeru pomeni okleščen GF6200 TC, ki bo imel na voljo le dva cevovoda in bi naj konkuriral ATI-jevemu Radeon Xpress 200. Bo pa boljša izvedba, Tforce 6150 za razliko od Tforce 6100 podpirala še Pure Video in PCIe režo za zunanjo grafično kartico.

Prav tako bosta na voljo dva južna mostička, poimenovana Nforce 420 in Nforce 410. Nforce 420 bo vseboval podporo za štiri S-ATA priključke, Gigabit LAN in RAID, medtem ko bo Nforce 410 podpiral dva S-ATA priključka, RAID in 10/100 Mbit LAN vmesnik.

12 komentarjev

ATi z 0,11 mikronih in X300

DigiTimes - Na DigiTimes so sporočili novico o verjetnem ATi-jevem prehodu na 0,11 mikronsko tehnologijo. Njihov prvi grafični procesor, ki naj bi bil izdelan v "pomanjšani obliki", naj bi bil Radeon X300 (RV370). Prvič naj bi ga predstavili na Computex Taipei -- med prvim in petim junijem. Dotični izdelek bo ciljal na nižji cenovni razred s cenami pod 100 ameriških zelencev.

Iz tabora ATi-ja je prišla tudi vest, da naj bi tretjega junija predstavili X800 in X600 v PCI-Express izvedbi. Ta grafični gigant pričakuje tudi razvoj njihove nove generacije grafikulj, ki naj bi uporabljale 90 nm, v prodajo pa naj bi prišli na začetku 2005. leta. Izvirna novica

0 komentarjev

Gigabyte in Computex

The inquirer - Podjetje Gigabyte se je odločilo, da letos ne bo prišlo na Computex -- enega največjih računalniških sejmov na svetu -- zaradi bojazni pred virusom SARS. Namesto tega bodo imeli lastno predstavitev kar preko interneta, kjer bodo predstavili celo vrsto novih izdelkov, od grafičnih kartic pa do prenosnikov. Ker je bil Computex načrtovan od 2. do 6. junija, bo Gigabyte najverjetneje priredil svojo predstavitev nekje istih dni, ni pa še znano komu vse bo namenjen. Na tem naslovu si preberite več.

0 komentarjev