»

Uporaba mobilnih telefonov morda povzroča raka - v podganjih samcih

Slo-Tech - Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje (NIH) je objavil končne rezultate desetletje trajajoče raziskave, v kateri so preverjali, ali elektromagnetni valovi mobilnih telefonov povzročajo raka. Več kot 30 milijonov dolarjev vredna študija, v kateri so analizirali vpliv na miši in podgane, je pokazala nekaj dokazov, da mobilni telefoni v podganah lahko povzročajo raka. Rezultati niso neposredno prenosljivi na ljudi.

Študija sega še v čas Clintonovo administracije. Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) je tedaj naročila raziskavi, ki so ju na NIH izvedli v okviru nacionalnega toksikološkega programa (NTP). Sedaj imamo pred seboj agregirane...

32 komentarjev

Kdor dlje sedi, prej umre

Slo-Tech - Znano je, da daljše sedenje negativno vpliva na zdravje in da moderni življenjski slog, ki od nas terja veliko ur sedenja, ni zdrav. Skupina ameriških raziskovalcev je objavila rezultate sedemletne študije skoraj osem tisoč posameznikov, ki to tezo še potrjujejo in dodajajo nekaj novih aspektov. Najpomembnejša ugotovitev je, da ni bistven le čas, ki ga dnevno presedimo, temveč tudi razporeditev. Če sedenje prekinemo vsake pol ure, s tem občutno zmanjšamo tveganja, ki jih prinaša.

V eni največjih študij doslej so opazovali 7985 Američanov, ki so bili stari 45 let ali več. Njihove sedalne navade so merili s posebnimi senzorji, ki so jih nosili vsaj štiri dni v tednu. V času študije je umrlo 340 udeležencev, kar je že dovolj, da lahko postavijo...

35 komentarjev

Študija: mobilni telefoni ne povečujejo tveganja za razvoj tumorjev

Penetracija mobilne telefonije.

The New York Times - Maja je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) objavila rezultate metaraziskave, ki je izsledkom lanske raziskave navkljub zaključila, da mobilni telefoni lahko povzročajo raka. Takrat so odkrili, da obstojijo omejeni dokazi, da mobilni telefoni povzročajo gliom in akustični nevrom, in nezadostni dokazi, da bi podali zaključke o ostalih vrstah raka. Včeraj pa so objavili rezultate obsežne študije na Danskem, v kateri je sodelovalo skoraj 360 tisoč uporabnikov mobilnih telefonov. Povečanega tveganja za nastanek tumorjev zaradi spektra EMV, ki ga sevajo mobilni telefoni, niso odkrili. Rezultati so dosegljivi v British Medical Journal (PDF do celotnega članka).

V raziskavi so sodelovali 358.403 Danci, ki so imeli med leti 1982 in 1995 mobilne telefone. To časovno obdobje je zelo pomembno, saj je dovolj dolgo,...

45 komentarjev

WHO: Mobilni telefoni lahko potencialno povzročajo raka

Penetracija mobilne telefonije.

Slo-Tech - Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) je lanski raziskavi navkljub označila elektromagnetno valovanje, ki ga povzročajo mobilni telefoni, kot potencialno karcinogeno v ljudeh za povzročitev glioma. Našli so omejene dokaze, da povzročajo gliom in akustični nevrom, in nezadostne dokaze za ostale vrste raka.

Tako je odločilo 31 znanstvenikov iz štirinajstih držav, ki je sestavljalo delovno skupino na srečanju v Lyonu, ki je potekalo od 24. do 31. maja letos. IARC ni izvedel nobenih novih raziskav, ampak so zgolj pregledani in ovrednotili rezultate že obstoječih raziskav in literaturne podatke.

Omejeni dokazi v govorici Svetovne zdravstvene organizacije pomenijo, da je bila opažena pozitivna korelacija med izpostavitvijo in boleznijo, za katero pa vpliv...

74 komentarjev

Razvili nov test za odkrivanje raka prostate

Slika Adenokarcinom (najpogostejši tip raka na prostati) pod mikroskopom

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kot poročajo na britanski spletni strani CancerResearch, so britanski znanstveniki razvili nov test raka prostate, ki je bistveno bolj natančen kot obstoječi krvni PSA test ter zmanjšuje potrebo po nepotrebnih (in bolečih) biopsijah.

Težava z obstoječim PSA testom je v tem, da ni dovolj zanesljiv, saj nivo PSA antigena ne poraste samo v primeru raka prostate, pač pa tudi v primeru povečane prostate ali pod vplivom hormonskih sprememb. Poleg tega v nekaterih primerih bolniki z rakom prostate nimajo povečanega PSA antigena. Zato PSA test zgolj kaže na verjetnost raka na prostati, za dokočno diagnozo pa je potrebna še ultrazvočna preiskava in biopsija.

Raziskovalci iz Cambridge Research Institute ter Institute of Cancer...

14 komentarjev

Zaznavanje raka s pomočjo detektorja izdihanega zraka

Graf rezultatov z analizo metode glavnih komponent

Slo-Tech - V British Journal of Cancer je bil pred kratkim objavljen članek z naslovom Detection of lung, breast, colorectal, and prostate cancers from exhaled breath using a single array of nanosensors.

Kot je bilo namreč že predhodno znano, različne vrste raka oddajajo različne "vonje" oz. hlapne organske spojine. Izraelski raziskovalci Peng, Hakim, Broza1, Billan, Abdah-Bortnyak, Kuten, Tisch in Haick pa so sedaj razvili posebne nanosenzorje, s pomočjo katerih je mogoče v izdihani sapi pacienta zaznati ustrezne hlapne...

81 komentarjev

Mobilni telefoni (verjetno) ne povzročajo raka

Število uporabnikov mobilnih telefonov po državah, rdeče je več

Reuters - Te dni se je končala desetletna študija Mednarodne zdravstvene organizacije (WHO), ki je skušala dognati, ali intenzivna uporaba mobilnega telefona resnično poveča tveganje za nastanek raka, kakor so nas želeli prepričati nasprotniki rabe mobilnikov. Raziskovalci so spremljali skoraj 13.000 uporabnikov v obdobju desetih let in ugotovili, da so izsledki študije neodločilni. Christopher Wild, direktor Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), ki je del WHO, povzema: Iz rezultatov ne moremo zaključiti, da uporaba mobilnih telefonov predstavlja dejavnik tveganja ... a je tudi prezgodaj, da bi ga izključili.

Študija je stala 19,2 milijona evrov, od katerih so 5,5 milijona evrov primaknili proizvajalci mobilnih telefonov. Analizirali so podatke 2708 ljudi z gliomom, 2409 z meningiomom in okrog 7500 zdravih posameznikov iz...

52 komentarjev

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

vir: Delo
Delo - Revija Occupational Environmental Medicine je objavila novo študijo švedskih znanstvenikov, Lennarta Hardella, Kjella Hanssona Milda ter ostalih sodelavcev, ki kaže, da več kot desetletna uporaba mobilnega telefona poveča tveganje za nastanek tumorjev.

Gre za več analizo dosedanjih študij, ki kaže, da daljša uporaba mobilnega telefona za 20 odstotkov poveča možnost obolelosti za akustičnim nevrinomom, benigno tvorbo, ki prizadene ušesni živec, za 30 odstotkov pa se poveča možnost za pojav malignega tumorja - glioma.


Vir slike:

70 komentarjev

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Slashdot - Britanski National Radiological Protection Board (NRPB) je opravil poročilo rezultatov štirih študij o vplivu mobilnih telefonov na zdravje z naslovom Mobile Phones and Health. Po besedah Sira Williama Stewarta, vodje NRPB, štiri študije povzročajo precejšnjo zaskrbljenost.

Desetletna študija na Švedskem je namreč pokazala, da so uporabniki mobilnih telefonov bolj nagnjeni k nastanku nemalignih tumorjev v ušesih in možganih, nizozemska študija pa je pri uporabnikih mobilnih telefonov pokazala spremembe v kognitivni funkciji. Študija izvedena v Nemčiji je pokazala povečanje rakavih obolenj v okolici baznih postaj, raziskovalni projekt EU pa je pokazal, da elektromagnetno sevanje, kakršnega oddajajo mobilni telefoni, lahko povzroči poškodbe celic.

Študije sicer še niso dale dokončnega dokaza o dejanski škodljivosti mobilnih telefonov, vendar pa njihovi rezultati vzbujajo zaskrbljenost in terjajo nadaljnje raziskovanje tega področja. Stewart zato preventivno priporoča da naj bi...

33 komentarjev

Mobilni telefoni niso nevarni bencinskim črpalkam

The inquirer - Če ste se le poglobili v navodila za uporabo mobilnega telefona (včasih imam sicer močan občutek, da se marsikdo ni), ste gotovo prebrali opozorilo, da je uporaba mobilnega telefona prepovedana v medicinskih ustanovah, na letalih in bencinskih črpalkah. Seveda, iskre, ki množično švigajo iz telefona, bi lahko pognale črpalko v zrak. Vsaj takšno je bilo prepričanje, podkrepljeno z videoposnetkom ene od nesreč na črpalki nekje v Angliji.

Da je nevednosti dovolj in da je potrebno poiskati odgovor dilemi, ali mobilniki res lahko povzročijo vžig gorivo, so si rekli pri britanski oddaji Brainiacs. Star dostavni avto so napolnili z gorivom in hlapi, vanj vstavili šest delujočih mobilnikov in vse hkrati poklicali. Zgodilo se, po pričakovanjih, ni seveda nič.

Zanimivo je, da je bilo za vžig dovolj, če se je bakrene žice, ki je segala v notranjost vozila, dotaknil prostovoljec, oblečen v nylonska oblačila. Še klik.

Se bo ekipa na podoben način lotila tudi uporabe mobilnikov v letalih?

18 komentarjev