»

Wikipedija pripravlja knjige

HotHardware - Wikipedija je dandanes nedvomno eno izmed pomembnejših spletnih mest, saj je prava zakladnica znanja in informacij, tudi če le-te niso popolnoma pravilne. K popularnosti nedvomno veliko pripomore tudi enostavno iskanje po zbirki informacij in znotraj članka, kar seveda ne velja za papirnate enciklopedije z njihovimi kazali.

A če je spletna Wikipedija dodobra konkurirala (in premagala) papirnate izdaje, se jim zdaj pridružuje. Hčerinsko podjetje, PediaPress, bo namreč prodajalo knjige, v katerih bodo natisnjeni članki z angleške Wikipedije, ki vsebuje prek 3 milijone člankov. Možnost naročila se nahaja v levem meniju ob članku, skupaj z opcijo prenosa datoteke PDF oz. možnostjo tiskanja članka. Sprva bodo ponujali le knjige z mehko...

0 komentarjev

Google Wikipediji poklonil dva milijona dolarjev

Guardian - Spletna skupnost Wikimedia Foundation, ki skrbi tudi za priljubljeno enciklopedijo Wikipedijo, je zaradi svoje neprofitne narave odvisna od donacij. Vsako leto tako organizirajo veliko akcijo, ko obiskovalce na pasicah na vrhu strani prosijo za kakršnekoli donacije. Poleg podpore uporabnikov jim na pomoč z večjimi zneski priskočijo tudi druge organizacije in podjetja. Google je ta teden prvikrat v zgodovini pomagal Wikipediji, in sicer ji je namenil velikodušna dva milijona dolarjev.

Googlov ustanovitelj Sergey Brin je ob tem dejal, da je Wikipedija eden izmed največjih triumfov interneta. S svojo ogromno zbirko informacij je nepogrešljiv vir za vsakega deskarja na spletu.

Kljub temu še vedno večino prispevkov darujejo navadni uporabniki. Ti so v zadnji akciji, ki se je zaključila januarja, skupno zbrali kar osem milijonov dolarjev, kar je tri četrtine načrtovanih prihodkov za to fiskalno leto.

Gre za lepo gesto in ne nepričakovano, saj Google redno podpira projekte, ki pomagajo...

4 komentarji

Nemška Wikipedija z milijonom člankov

Število novih člankov po dnevih

vir: Wikipedia
Slashdot - Nemška verzija Wikipedije, ki je za angleško takoj na drugem mestu po obsegu, je dosegla mejo milijona člankov. Mejo pol milijona člankov so dosegli pred točno dvema letoma. Milijonti članek govori o ameriškem botaniku Ernieju Wassonu. Angleška sestra ima 3,1 milijona člankov, slovenska 83 tisoč, skupno število pa je še z ostalimi članki v 240 drugih jezikih 14 milijonov.

Kakšno pot je Wikipedija prehodila v osmih letih, pa lepo kaže tudi prvi članek na nemški Wikipediji. Prvi članek (o reakciji s PCR) se je v tem času razvil iz prevoda navodil za izvedbo reakcije v pregleden enciklopedični prispevek.

Nemška Wikipedija je, tudi zaradi strožje politike, po mnenju ustanovitelja celo boljša od angleške. Nemci so tudi prvi uvedli...

0 komentarjev

Wikimedia Foundation prehaja na novo licenco

Slashdot - Wikimedia Foundation je od svojega nastanka stremela za idealom prosto dostopnega znanja in informacij, kar je lahko udejanjila le s primerno licenco, ki je veljala za objavljena besedila. Ob nastanku je bila najprikladnejša GNU Free Documentation License (GFDL), ki pa je sestavljena predvsem z mislijo na programsko dokumentacijo, ne pa članek v Wikipediji, navedke v Wikinavedku ipd. Problemov z obstoječo GFDL je kar nekaj; predvsem pri člankih z ogromno avtorji, kar so v Wikipediji praktično vsi. GFDL tako na primer terja, da je vsakemu navedku besedila, ki je pokrito z GFDL, dodana celotna licenca, kar je moč realizirati v knjigah in na spletu, nemogoče pa v video ali avdio posnetkih ter krajših povzetkih.

Ob nastanku Wikipedije boljše licence še ni bilo, sedaj pa jo imamo, zato bodo počasi migrirali nanjo. Z glasovanjem so namreč odločili, da bo vsa prihodnja vsebina objavljena z dvema licencama: obstoječo GFDL in odslej tudi s Creative Commons Attribution-ShareAlike...

0 komentarjev

Angleška Wikipedia z več kot milijon članki!

Slashdot - Urejevalci angleškega dela največje enciklopedije Wikipedija so sporočili, da jim je predvčerajšnjim uspelo ustvariti članek, ki je pomenil pomembno prelomnico -- bil je namreč milijonti v bazi. Članek govori o železniški postaji Jordanhill v Glasgowu na Škotskem, zanimivo pa je tudi dejstvo, da je nekemu madžarskemu uporabniku uspelo že davnega novembra 2004 napovedati, da bo ta prelomnica nastopila 1. marca letos. V celoti obsega Wikipedija 3,38 milijona člankov, od tega je slovenskih približno 24 tisoč. Novico smo našli na Slashdotu.

9 komentarjev

Milijon člankov v Wikipedii

Slashdot -

The Wikimedia Foundation, ki poleg odprte in brezplačne enciklopedije Wikipedia skrbi za še nekaj podobnih projektov, naprimer večjezični slovar Wiktionary, zbirko brezplačnih knjig Wikibooks, zbirko znanih citatov Wikiquote in Wikisource, je objavila, da je Wikipedia presegla milijon člankov.

Wikipedia, ki je začela delovati januarja 2001, je trenutno največja in najhitreje rastoča enciklopedija na svetu s članki v več kot 100 jezikih. Dnevno je dodanih 2.500 člankov, vsaj desetkrat toliko pa jih je dopolnjenih. S takšnim tempom se bo število člankov podvojilo že spomladi. Slashdot.

Ste vedeli, da je transsibirska železnica dolga 9.288,2 km in prečka osem časovnih pasov?

22 komentarjev