»

Unicode triki v imenih email priponk

Prikaz znakov od desne proti levi podpirajo vsi modernejši operacijski sistemi - Windows od Viste naprej (XP-ji rabijo posebni dodatek), Ubuntu in MacOS X. Isto velja za moderne e-poštne odjemalci.

vir: Heise
Heise - Norman antivirus je izdal opozorilo o pojavu več trojancev, ki se širijo z email priponkami z zamaskiranimi imeni. V imenu priponke, npr. "doc.importantdocument.exe", je vstavljen poseben unicode znak Right-To-Left Override (RTL), ki obrne smer branja besedila v od desne proti levi, tako da dobimo "exe.importantdocument.doc". S tem se ustvari vtis, da gre za nedolžno word / jpg / avi / .. datoteko in ne izvršljivko.



Operacijski sistemi, e-poštni odjemalci in protivirusni programi datoteko še vedno prepoznajo kot EXE in ponudijo običajna opozorila pred izvršitvijo. To v dobršni meri zmanjšuje učinkovitost prevare, je pa res, da mnogi uporabniki preprosto ignorirajo opozorilo, tudi zato, ker vsebini priponke zaupajo zaradi navidezno nenevarne končnice.

Branje z desne proti levi je sicer običajno za uporabnike hebrejske, arabske in...

22 komentarjev

Registracija domen .si z lokalnimi znaki

Arnes - Od danes dalje lahko pri ARNES-u vsi, ki so upravičeni do njegovih storitev, brezplačno registrirajo do dve domeni .si po IDN, ki lahko vsebujeta znake iz razširjene angleške abecede. Med drugim lahko domene vsebujejo znake č, š, ž, ü in druge. Novost je tudi omejitev dolžine domene, ki je morala biti doslej daljša od treh znakov, sedaj pa bosta za zadoščala tudi že dva. Vsi ostali lahko te iste domene registrirajo pri komercialnih registrarjih. V skladu z novimi splošnimi pogoji sedaj vsakdo lahko registrira katerokoli domeno, zato pri Financah že opozarjajo na možnost preprodaj in izsiljevanja. Pozor velja pri zaščitenih blagovnih znamkah, ki vam jih bo ARNES-ovo razsodišče v primeru prilastitve odvzelo.

7 komentarjev

Iran dobil vrhnjo domeno v perzijščini

Slo-Tech - Iran se je pridružil skupini držav z uradnim jezikom, ki se ne zapisuje v latinici, ki so dobile svoje vrhnjo domeno tudi v lokalni pisavi. ICANN je ta teden objavil, da je Iran dobil vrhnjo domeno ایران, pod katero bo moč registrirati strani z domenami v perzijski pisavi. Ime domene pomeni Iran v perzijščini, ki je uradni jezik v Iranu. Poleg nove domene ostaja v rabi tudi latinična .IR, ki bo dovoljevala le registracijo latiničnih domen. ICANN je še povedal, da so prejeli 33 zahtevkov po dodelitvi nelatiničnih domen, izmed katerih so jih odobrili že 18.

10 komentarjev

Večji nadzor blackberryjev na Bližnjem vzhodu

Slo-Tech - Pisali smo, da na Bližnjem vzhodu vlade omejujejo rabo blackberryjev, ker jim ti z načinom hrambe in šifriranega prenosa podatkov prek tujih strežnikov onemogočajo prisluškovanje. Najbolj grobo bodo v uporabo blackberryjev zarezali v Združeni arabskih emiratih, kjer bo od sredine oktobra prepovedano in blokirano brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporaba hipnih sporočil. Podobne zamisli imajo tudi v Saudovi Arabiji, kjer so problematična le hipna sporočila, ki naj bi bila blokirana že od začetka avgusta, a so našli skupni jezik s proizvajalcem blackberryjev RIM-om.

Po dogovoru, ki so ga sklenili v teh dneh, bodo v Saudovi Arabiji postavili BlackBerryjev strežnik, ki bo oblastem omogočal nadzorovanje hipnih...

1 komentar

Prihajajo še nove nelatinične domene

ComputerWorld - Pred dobrim mesecem dni smo dobili prve nelatinične vrhnje domene, ki so si jih pridobile države z arabsko pisavo - Saudova Arabija, Združeni arabski emirati in Egipt. ICANN je sedaj potrdil še vrhnje domene v kitajski logografski pisavi, ki bodo omogočile registracijo domen v celoti v pismenkah. Doslej je namreč vsaj na koncu moral stati latinični .cn, čeprav je bila lahko domena v kitajščini. Nove vrhnje domene bodo uvedli China Internet Network Information Center, Hong Kong Internet Registration Corporation in Taiwan Network Information Center.

Prve domene v kitajskih znakih pričakujemo v naslednjih treh mesecih. ICANN-ov izvršni direktor je dejal, da bo z novostjo pridobil eden izmed petih ljudi na planetu. Pomeni pa novost gotovo veliko dela za razvijalce spletnih aplikacij in upravljavce raznih filtrov, saj bo treba nadgraditi bele in črne liste domen. Domene se bodo kljub predstavitvi v različnih pisavah sicer še vedno shranjevale v latiničnih znakih z uporabo punycode. Če...

3 komentarji

Rusija dobila cirilsko vrhovno domeno

The Register - Prvim trem nelatiničnim vrhovnim domenam, ki so bile zapisane v arabski pisavi, se je pridružila še prva, ki je zapisana v cirilici. Gre za domeno .рф (punycode xn--p1ai), ki je last Ruske federacije (Российская Федерация, od tod tudi kratica). Prva registrirana domena je президент.рф, ki pripada ruskemu predsedniku Dimitriju Medvedjevu. V prihodnjih dneh bodo svoje domene registrirala še ostala ministrstva, komercialni uporabniki pa bodo morali še malce počakati. Za naslednjo nelatinično domeno .中国 se borijo Kitajci. Njihov lokalni registrar CINIC že omogoča registracijo ustreznih poddomen, čeprav te vrhovne domene ICANN še ne priznava. V Grčiji kakšnih posebnih teženj po domeni v lokalni abecedi ni videti.

29 komentarjev

Imamo prve nelatinične vrhnje domene

vir: BBC
BBC - ICANN je včeraj vključil prve nelatinične vrhnje domene. Novinke pripadajo Egiptu (مصر), Saudovi Arabiji (السعودية) in Združenim arabskim Emiratom (امارات). Vse tri so zapisane v arabski pisavi in tečejo od desne proti levi. Domene je bilo že sedaj moč registrirati v nelatinični pisavi, le vrhnje domene so bile omejene na latinico. Z današnjim dnem je tega konec, saj ima ICANN poleg treh že uvedenih domen na mizi še več kot 20 zahtev držav po nelatiničnih domenah, ki čakajo na pregled.

ICANN se je dlje časa obotavljal, saj so se bali, da bo uvedba novih domen v kitajski, arabski in tajski pisavi povzročila fragmentacijo interneta. Strah ji je bilo, da bi na primer Kitajci začeli pisati strani v...

39 komentarjev

ICANN obsoja preusmerjanje zatipkanih domen

The Register - Če se še spomnite, je VeriSign leta 2003 požel ogromno kritik, ko je uvedel storitev SiteFinder, ki je vse zahtevke po neobstoječih domenah (torej zatipkane naslove) preusmerila na svojo stran SiteFinder. Uporabniki so takrat zagnali vik in krik, češ da VeriSign ruši integriteto interneta in prakso, ki je veljala več deset let. Kasneje je moral VeriSign popustiti pritisku in stran umakniti.

Svetovni skrbnik domenskega prostora ICANN je v memorandumu (PDF), ki so ga spisali ta teden, obsodil opisano prakso, ki se imenuje tudi NXDOMAIN-zamenjava in DNS-preusmerjanje. V osnutku novih pravil, ki so v pripravi, je brati, da bodo registrarjem novih vrhnjih domen prepovedali uporabo podobnih tehnik, kakor bo veljalo tudi za skrbnike obstoječih domen. Kot pravijo, je potrebno za izkoriščanje domene le-to registrirati in plačati, medtem ko s preusmerjanjem z neobstoječih naslovov registrarji ekonomsko izkoriščajo celo množico domen, ki jih niso niti registrirali niti plačali. Več o tem.

2 komentarja

Nelatinski znaki prihajajo v vrhnje domene

Ars Technica - ICANN je včeraj izglasoval tako imenovani Fast Track Process, ki bo med drugim že prihodnje leto nabor znakov za registracijo vrhnjih domen razširil s kitajsko, korejsko, arabsko, hebrejsko abecedo in podobnimi. Začenši z novembrom bodo lahko države prijavile nove vrhnje domene (ccTLD) v svojih nacionalnih abecedah. Že sedaj je sicer moč registrirati nelatinske domene (npr. ), le vrhnja domena je morala biti v latinici. Sedaj se odpravlja tudi ta omejitev, tako da jih bomo namesto 26 znakov imeli na voljo več tisoč, iz katerih bodo države lahko sestavile svojo vrhnjo domeno.

ICANN-ov predsedujoči Peter Dengate Thrush je novost označil kot največjo tehnično spremembo interneta od njegovega nastanka pred štirimi desetletji. Izvršni direktor Rod Beckstrom dodaja, da bodo z novostmi pomagali internet razširiti tudi med ljudi, ki v svojem vsakdanjem življenju ne uporabljajo zahodnih abeced in ne govorijo angleščine.

Nova ureditev pa proži tudi nekatere pomisleke, predvsem z...

69 komentarjev

Leta 2010 še nekaj novih domen

ComputerWorld - ICANN nadaljuje s spornim načrtom, po katerem naj bi znatno povečali število vrhnjih domen na internetu, s čimer imajo največ problemov podjetja in lastniki blagovnih znamk, ki morajo pod vsako izmed novih domen registrirati svoje znamke, da preprečijo cybersquatting in ribarjenje. Ta teden poteka ICANN-ov simpozij v Sydneyju v Avstraliji, kjer so nove domene najbolj vroča tema.

ICANN vztraja, da bodo nove domene, ki bodo mimogrede lahko dolge od treh do 63 znakov in ne le v angleški latinici, temveč tudi razširjeni latinici, cirilici, kitajščini, arabščini itn., omogočile več inovacije. Načrtujejo, da bodo prve prijave začeli sprejemati v prvem kvartalu leta 2010.

Podjetja, ki domene uporabljajo, so mnogo manj entuziastična. Želijo si namreč preprečiti, da bi kar vsakdo lahko registriral na primer vrhnjo domeno .ibm in nato uporabnike zavajal z naslovom sale.ibm ali kaj podobnega. Raje kot registracijo vseh možnih domen bi imela namreč seznam zaščitenih domen, ki jih drugi pač...

12 komentarjev

Intervju z ICANN-ovim izvršnim direktorjem

Slashdot - ICANN je bil ustanovljen leta 1998 in od takrat skrbi za harmonijo na področju vrhnjih domen na spletu. Do danes je ostal pod ameriškim pokroviteljstvom, prejšnji teden pa je evropska komisarka Viviane Reding glasno pozvala ZDA, naj spustijo ICANN iz svojih krempljev. O supranacionalnosti nacionalnosti ICANN-a in uvajanju domen z neangleškimi črkami je tekla beseda v intervjuju s Paulom Twomeyjem, ki sedi za krmilom že šesto leto in bo letos ta položaj zapustil.

Kot pravi Twomey, uvedba G12 po zamislih Redingove ni potrebna, bi pa se moral ICANN osamosvojiti. Dejal je, da lahko že v prvi četrtini prihodnjega leta pričakujemo vrhnje domene v različnih jezikih in pisavah, tako da bomo dobili cel kup domen v kitajskih pismenkah, grških črkah, cirilici, korejskem hangulu itn. Beseda je tekla tudi o širitvi bazena vrhnjih domen, tako da se kmalu nadejamo .paris, .berlin in podobnih.

Twomey spremembe, ki se obetajo, primerja z gradnjo 15-nadstropne stolpnice, ki ima le rdeče opeke,...

6 komentarjev

Spremembe tudi pri domenah .si

Arnes - Kot smo že poročali, organizacija ICANN razmišlja o velikih spremembah vrhnjih domen, nekoliko manjše premike pa pripravlja tudi skrbnik domače vrhnje domene. Od 9. oktobra naprej bo namreč možna registracija domen pod vrhnjo domeno .si po novem sistemu, ki ga je kot predlog objavil Arnes.

Tako bi po novem sistemu imele možnost registracije tudi fizične osebe ter tuje pravne in fizične osebe, omejitev števila domen na nosilca bo odpravljena, domene bo moč registrirati/podaljšati za 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi številčne domene. Za vse zainteresirane so na voljo predlogi novih dokumentov.

28 komentarjev