»

Lanska prodaja računalnikov katastrofalna, še zlasti v Evropi

Slo-Tech - Prodaja novih računalnikov je lani dosegla najnižjo raven po letu 2008, kar med proizvajalci in prodajalci povzroča nelagodje. V primerjavi z letom poprej je lani prodaja novih računalnikov upadla za 8-10 odstotkov (IDC in Gartner imata vsak svojo metodologijo), kar je največji upad v zgodovini. Prodanih je bilo okrog 276-288 milijonov računalnikov, kjer je imel najvišji tržni delež Lenovo (20-21 odstotkov), sledili pa so Hewlett-Packard (18-19 odstotkov) in Dell (14 odstotkov). Največji trije skupaj obvladujejo več kot polovico trga.

Podatki za regijo EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika) pa kažejo, da se je v Starem svetu prodaja nadpovprečno znižala. IDC ocenjuje, da je prodaja namiznih računalnikov in prenosnikov v letu 2015 v EMEA upadla za 18...

77 komentarjev

Po treh letih rast prodaje računalnikov

Slo-Tech - Medtem ko trg pametnih telefonov, tablic in drugih mobilnih naprav močno raste, je prodaja računalnikov v zadnjih letih kvečjemu stagnirala. Rezultati analitikov pri Gartnerju kažejo, da se je trend v zadnjem četrtletju vendarle obrnil, saj so zabeležili rast.

V zadnjem kvartalu minulega leta je bilo na svetu prodanih 83,7 milijona računalnikov, kar je odstotek več kot v enakem obdobju leto pred tem. Ocenjujejo, da je zamenjava računalnikov s tablicami svoj vrh dosegla leta 2013, sedaj pa se je trend umiril, je opažanja strnil glavni analitik Mikako Kitagawa. Regionalna razdelitev kaže, da je rast posebej izrazita v razvitih gospodarstvih v Severni Ameriki in Zahodni Evropi, medtem ko je na trgih v razvoju prodaja osebnih računalnikov še vedno šibka. V ZDA je prodaja zrasla za 13 odstotkov, v Evropi...

57 komentarjev

Prodanih procesorjev več, razmerje AMD/Intel skoraj nespremenjeno

X-Bit Labs - Znani so podatki o prodaji mikroprocesorjev v tretjem letošnjem četrtletju, ki kažejo na znatno okrevanje trga. V teh treh mesecih so proizvajalci prodali za 10,7 milijarde dolarjev procesorjev, kar je za 12,2 odstotka več kot četrtletje pred tem in 16,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so ocenili tržni analitiki v podjetju IDC. Merjeno v prodanih enotah je rast znašala 6,7 odstotkov (v primerjavi z drugim kvartalom) oziroma 5,2 odstotka glede na lani, kar kaže, da se je poleg števila prodanih enot povišala tudi njihova povprečna cena. Zvišanje je znašalo okrog pet odstotkov.

Zanimiv je prehod na kombinirane procesorje (APU), ki vključujejo tako funkcionalnost centralnega procesorja kot tudi grafični del....

9 komentarjev

Lenovo prehitel Dell, HP ostaja prvi

PC World - Tržni analitiki v IDC in Gartnerju ugotavljajo, da je po koncu letošnjega tretjega četrtletja Lenovo prehitel Dell in se zavihtel na drugo mesto med svetovnimi sestavljavci računalnikov. Na prvem mestu je še vedno z velikim naskokom Hewlett-Packard.

Lenovo si je zagotovil 13,5-odstotni tržni delež (lani 11,1 odstotka), medtem ko ima Dell 11,6-odstotnega (12,2 odstotka). HP je izgubil štiri desetinke odstotne točke in pristal pri 17,3 odstotka. Pod stopničkami sledijo Acer (10,6 odstotka), Asus (6,2 odstotka) in drugi.

Prodaja osebnih računalnikov je v zadnjem kvartalu zrasla za 3,6 odstotka, kar je manj od pričakovanj (4,5 odstotka), medtem ko je na letni ravni prirast 3,2-odstoten. V...

17 komentarjev

Sony Ericsson skromno, a dobičkonosno

Guardian - Sony Ericsson je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2011. V teh treh mesecih so s prihodki v višini 1,1 milijarde evrov ustvarili 15 milijonov evrov dobička. Prihodki so v primerjavi z enakim obdobje leto pred tem nižji za 18 odstotkov, medtem ko se je dobiček znižal celo za 48 odstotkov. V tem času so se zadolžili za 375 milijonov evrov, skupno pa ima skupina 604 milijone evrov nezapadlih posojil. Gotovine imajo 599 milijonov dolarjev.

Prodali so 8,1 milijona izdelkov, kar je 26 odstotkov manj kot leto poprej. Edini kazalnik, ki je zrasel, je povprečna cena prodanega aparat, ki se je povzpela za pet odstotkov na 141 evrov. Skupno tako Sony Ericssonov tržni delež na področju pametnih telefonov znaša pet odstotkov...

10 komentarjev

AMD izgublja tržni delež pri grafiki

X-Bit Labs - Podatki podjetja Jon Peddie Research o prodaji grafičnih procesorjev v tretjem letošnjem četrtletju kažejo, da se je prodaja nekoliko skrčila, največ pa je izgubil AMD, medtem ko sta Intel in Nvidia napredovala. Skupno se je prodaja grafike v primerjavi četrtletjem poprej znižala za eno odstotno točko. V tem času se je trg namiznih računalnikov povečal za 8,4 odstotka, prenosnikov pa skrčil za enak procent.

Največji tržni delež ima še vedno Intel, ki obvladuje 55,6 odstotkov trga, kar je za tri odstotke več kot lani. Drugi AMD je izgubil enajst odstotkov v primerjavi s četrtletjem poprej in pristal pri 22,3 odstotkih, medtem ko je Nvidia rahlo povečala svoj delež na 21,2 odstotka. Vsi ostali proizvajalci ne zberejo niti odstotka skupaj.

AMD znižanje pripisuje zmanjšanemu povpraševanju, saj sestavljavci računalnikov porabljajo...

17 komentarjev

Intel z rekordnim četrtletjem

Bo s Sandy Bridge-em Intel še uspešnejši?

vir: CNet
CNet - Tretje četrtletje letošnjega leta, od julija do konca septembra, je bilo za Intel odlično, saj so imeli za kar $11,1 milijarde prihodkov in $3 milijarde čistega dobička. S tem so na delnico zaslužili 52 centov, kar je 2 centa več od napovedi in znatno več od 33 centov na delnico, $9,4 milijarde prihodkov in $1,9 milijarde zaslužka v enakem obdobju lani. Zaslužek je v drugem letošnjem četrtletju znašal 2,9 milijarde ameriških dolarjev. S temi rezultati je to zlahka novo rekordno četrtletje za Intel, tik po prejšnem prav tako rekordnem, za kar se imajo po besedah...

13 komentarjev

Trg procesorjev okreva, Intel pridobiva

X-Bit Labs - Podatki o trgu procesorjev za prvo četrtletje tega leta, ki so jih zbrali analitiki pri International Data Corporation, kažejo, da trg še vedno okreva. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bilo prodanih 39 odstotkov več procesorjev, medtem ko je bila prodaja v primerjavi s predhodnim četrtletjem, tudi zavoljo božične nakupovalne sezone, za dobrih pet odstotkov nižja. Običajno je prvo četrtletje v primerjavi z božičnim skromnejše. Pridobival je Intel, AMD-jev je izgubljal.

Povprečna cena prodanega procesorja se je zvišala za 4,1 odstotka v primerjavi s kvartalom poprej, kar pripisujejo slabši prodaji Atomov in boljši prodaji dražjih enot. Tržni delež AMD-ja je za spoznanje upadel na 18,8 odstotka, medtem ko je Intel dobil pol odstotne točke in pristal pri 81 odstotkih.

IDC napoveduje, da bo letos trg procesorjev za računalnike zrasel za 15 odstotkov. Če se bodo zelo ugodni tokovi iz preteklega četrtletja nadaljevali, je pričakovati še nekoliko višjo rast.

20 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih procesorjev

Slo-Tech - JPR je objavil analizo trga grafičnih procesorjev v drugegem četrtletju letošnjega leta. V primerjavi s prvim četrtletjem je bilo v drugem prodanih za slabega pol odstotka manj grafičnih procesorjev. Največji tržni delež je pripadel Intelu, saj je bilo z njegovim logotipom opremljenih 47,3% grafičnih procesorjev. Sledita mu nVidia s 31,4%in AMD z 18,1%. VIA v navezi s S3 je izgubila 6,6 % delež napram tistemu v drugem četrtletju lanskega leta, oziroma kar 84 odstotkov svojega deleža in tako pristala na petem mestu, saj je z 1,9 % deleža pred njo še SiS.

Na trgu grafičnih procesorjev za prenosne računalnike je največji, 57,1 odstotni, delež pravtako pripadel Intelu, ki mu sledita nVidia in AMD s 23,6% oziroma 17,9% tržnim deležem.

Več o tem si preberite na Jon Peddie Reseach.

39 komentarjev

AMD pridobil tržni delež

Slo-Tech - Kljub slabim finančnim rezultatm v drugem četrtletju letošnjega leta je AMD pridobil nekaj več kot štiri odstoten tržni delež na trgu procesorjev. Tako je bilo 22,9 odstotkov prodanih procesorjev v drugem četrtletju letošnjega leta iz AMD-jevega hleva, medtem ko je največji, 76,3 odstotni delež pripadel Intelu. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta sta oba proizvajalca pridobila, sja je AMD-ju v omenjenem obdobju pripadel 21,6, Intelu pa 72,9 odstotni tržni delež.

Več o tem si preberite na eWeek.com.

4 komentarji

AMD v škripcih

TG Daily - AMD v ZDA hitro izgublja svoj tržni delež prodanih procesorjev v predpripravljenih računalniških sistemih, saj je le ta v prvem četrtletju letošnjega leta bil le še 43 odstoten, kar je v primerjavi s 77 odstotki v enakem obdobju lani precejšen padec. Poleg tega naj bi bili procesorji s kodnim imenom Barcelona kupcem na voljo kasneje, kot je bilo sprva predvideno, saj naj bi postali dobavljivi šele v četrtem četrtletju letošnjega leta, oziroma po najbolj črnem scenariju v začetku prihodnjega leta. S podobno situacijo se AMD sooča tudi na trgu grafičnih kartic, vendar naj bi nove grafične kartice serije Radeon HD 2x00 stanje nekoliko popravile, tako vsaj upajo v Sunnyvale-u.

Več o tem na TG Daily.

49 komentarjev

Deleži prodanih procesorjev

Tech Report - Po podatkih Mercury Research-a je AMD pridobil delež na trgu procesorjev za namizne in prenosne računalnike, Intel pa na trgu strežniških procesorjev. Tako je bil delež prodanih AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike v četrtem četrtletju lanskega leta 29,1 odstoten, medtem ko je bil delež prodanih AMD-jevih procesorjev za prenosne računalnike 19, 4 odstoten. V tretjem četrtletju lanskega leta sta bila omenjena deleža 26,6 oziroma 16,8 odstotna. Intel je med tem povečal svoj delež prodanih procesorjev za strežnike, ki je v četrtem četrtletju lanskega leta znašal 77,7 odstotkov, kar je za dober odstotek in pol več kot v tretjem četrtletju.

Več o tem na The Tech Report-u.

3 komentarji

Ambiciozni načrti AMD-ja

DigiTimes - Po virih iz tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč sodeč, načrtuje AMD v drugi polovici letošnjega leta prodajo 26 milijonov procesorjev, s čimer bi v letošnjem letu prodali 46 milijonov procesorjev. S tem bi svoj delež na trgu procesorjev povečal na kar 32 odstotkov. Kot je znano je v drugem četrtletju AMD dosegel največji delež na trgu procesorjev z dvaindvajsetimi odstotki. Dodatnih deset odstotkov naj bi pridobil s prodajo procesorjev za prenosnike in s pomočjo prej omenjenih proizvajalcev matičnih plošč.

Več o tem na DigiTimes-u

35 komentarjev