»

Apple predstavil nove macbooke pro z močnejšimi čipi družine M1

vir: Apple
Apple - Po tem, ko so v Applu prejšnji mesec pokazali nove iphone in tablice, so bili tokrat na vrsti prenosniki - in to zmogljivi macbooki pro, z novima sistemskima čipoma M1 Pro in M1 Max.

V Applu prve jesenske prezentacije z iphoni 13 niso želeli motiti še s prenosniki in razlog je precej očiten, ko pogledamo, na čem sveže najavljeni inačici linije macbookov pro - MacBook Pro 14 in 16, stojita. To sta prva nova člana družine sistemskih čipov M1 po uvodnem izpred leta, ki je razburkal področje računalniških procesorjev za domačo rabo. M1 Pro in M1 Max sta bistveno močnejša od svojega predhodnika, tako v procesorskem kot še posebno v grafičnem smislu. Njun procesorski del sestavlja osem hitrejših in dve počasnejši jedri, medtem ko ima M1 konfiguracijo 4/4. Pro in Max se najbolj razlikujeta v grafičnem in pomnilniškem oziru; prvi ima 16-jedrni GPU in 32 GB Rama s prepustnostjo 200 GB/s, drugi pa vsega naštetega natanko dvakrat toliko. Oba sta napravljena v TSMCjevem 5-nanometrskem...

112 komentarjev

Bliža se desetmilijardti nakup na App Storu in nagrada

vir: Apple
Apple - Apple ob okroglih številkah nakupov aplikacij prek App Stora navadno srečnemu kupcu podeli kakšen bon. Milijardto aplikacijo je kupil 13-letni Connor Mulcahey iz Connecticuta in si za to prislužil bon v vrednosti 10.000 dolarjev, iPod Touch, Time Capsule in prenosnik MacBook Pro, sedaj pa je čas za novo priložnost.

Bližamo se številki 10 milijard in Apple je vnovič obljubil, da bo kupec desetmilijardte aplikacije prejel bon v vrednosti 10.000 dolarjev za iTunes. Sodeč po Applovem števcu, bo aplikacija z okroglo zaporedno številko prenesena v noči z 22. na 23. januar. Sodelovati je mogoče tudi brez nakupa, zgolj s prijavo. Omenimo še, da Apple to pot nudi samo bon in nobene...

10 komentarjev

Intelov Sandy Bridge je tu!

Slo-Tech - Intel bo novo platformo Sandy Bridge uradno sicer predstavil na Consumer Electronic Showu, ki se bo v Las Vegasu začel v četrtek in sklenil v nedeljo, a včeraj pozno ponoči smo dočakali praktično splavitev, saj so se na internetu pojavile recenzije in testi. Računalniki pa naj bi se prodajali še kak dan prej.

Gre za drugo generacijo dvojedrni in štirijedrnih procesorjev Core, ki imajo 32 nm-dizajn, Turbo Boost 2.0, izboljšano podporo za grafiko (nov Intel HD), tehnologijo Wireless Display, in boljše razmerje med porabo energijo in zmogljivostjo. Čeprav ga za novo arhitekturo, bo poimenovanje ostalo staro, kot smo ga navajeni od lanskih modelov, kar lahko povzroči zmedo ob nepazljivosti.

Novi modeli so iz...

51 komentarjev

MacBook Pro uporaben za kuhanje kave

PC Authority - Apple je po nekoliko daljšem intervalu končno osvežil svoje prenosnike MacBook Pro, kjer sta 15 in 17-palčna modela dobila nove Intelove procesorje iz serije Core i5 in Core i7. Po spletu je mogoče opaziti razna predvidevanja, zakaj enake poteze Apple ni naredil pri 13-palčnem MacBook Pro, ki še vedno uporablja procesorje iz serije Core 2 Duo, razlog pa se morda skriva tudi v dejstvu, da Intel novih čipov s kodnim imenom Arrandale še ni sposoben dobavljati dovolj hitro. Posledično je prišlo tudi do 20% podražitev procesorjev, a to v obliki pomanjkanja prenosnikov vpliva predvsem na manjše proizvajalce.

Poleg višje zmogljivosti ter načeloma daljše avtonomije, ki jo ponujajo v 32 nm-proizvodnem procesu izdelani procesorji, pa v primeru najzmogljivejšega 17-palčnika, opremljenega z 2,66 GHz Core i7-620M Arrandaleom, pride tudi do nekoliko neželenega efekta segrevanja ohišja. To so ugotovili pri PC Authority, kjer so med testom omenjenega prenosnika opazili nihanja v določenih...

94 komentarjev

Novi MacBook Pro izšli

Novi MPB-ji

vir: AppleInsider
AppleInsider - Apple je predstavil nove MacBook Pro - Intel Core i5 in i7 prenosnike. Poleg novega procesorja imajo tudi boljšo baterijo in grafično kartico.

13" MacBook Pro - še vedno Intel Core 2 Duo, vendar hitrejši - 2.4 (1.149,00 EUR) ali 2.66 GHz (1.449,00 EUR), 4 GB RAM, GeForce 320M grafika, še vedno SuperDrive. 15" MacBook Pro - Intel Core i5 (najdražji tudi i7) 2.4 (1.749,00 EUR), 2.53 (1.949,00 EUR) ali 2.66 GHz ( 2.149,00 EUR), 4 GB RAM, GeForce GT 330M (najdražji s 512 MB RAMA) + Intel HD Graphics grafika, še vedno SuperDrive. V EU Apple Store na voljo v 5 dneh. 17" MacBook Pro - Intel Core i5 2.53 GHz za 2.249,00 EUR (doplačilo 180 EUR za i7 2.66 GHz), 4 GB RAM, GeForce GT 330M (najdražji s 512 MB RAMA) + Intel HD Graphics grafika, še vedno SuperDrive.

Opažanja: majhna razlika v ceni...

99 komentarjev

Geste s štirimi prsti na starejših MacBookih

engadget - Oktobra predstavljeni MacBooki iz enega kosa aluminija in s steklenim zaslonom so poleg teh dveh prinesli še eno novost - gesture, kjer z enim prstom in uporabo touchpada lahko premikate okno, z dvema obračate in zumirate slike, se premikate med slikami s tremi prsti in upravljate z Exposé-jem z štirimi (video za lažjo predstavo).

Na srečo uporabnikov starejših MacBookov pa je to mogoče tudi na njihovih prenosnikih, seveda brez žegnja Appla. Vse, kar potrebujete po besedah engadgeta, je inštalacijski CD oktobrskega MacBooka, manjši popravek registra in nekaj potrpljenja. Zadeva testirano deluje na MacBook Air-u iz januarja, v primeru poizkusov pa si, seveda, operejo roke potencialnih poškodb prenosnikov.

Glede na temo z Mac Rumors foruma NAJ BI popravek deloval na vseh MacBook Air in novejših Macbook Pro prenosnikih izpred posodobitve, saj so starejši MacBook Pro (in MacBook) prenosniki opremljeni s touchpadom, ki ne podpira več dotikov hkrati (razen dvoprstega scrollanja). Ker...

3 komentarji

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev

Tudi Apple MacBooki polnjeni s Core 2 Duo procesorji

Slo-Tech - Kot se je že nekaj časa šepetalo na strani Appleinsider, je Apple Computers Inc. sedaj nadgradil s Core 2 Duo procesorji še običajne MacBooke.



Ohranili so takt 1.83 in 2.0 Ghz dosedanjih Core Duo procesorjev. Najcenejši model stane 1079 evrov, v njem sedi 1.83 GHz procesor, s 512 MB DDR2 spomina, 60 GB trdim diskom, 13.3 palčnim zaslonom, CD pekačem/DVD bralnikom in integriranim Intelovim grafičnim procesorjem - GMA950. Za 200 evrov višjo ceno se dobi močnejši procesor, še enkrat večji delovni pomnilnik, 80 GB trdega diska in DVD dvoslojni pekač. Za še dodatnih 200 evrov (400 od osnovnega) se dobi 120 GB trdega diska. Še najpomembnejše: modeli z 1.83 in 2.0 GHz procesorji so v beli in 2.0 Ghz črni barvi. Vse ostale tehnične podrobnosti so dostopne na Appleovi uradni strani.

Apple pravi, da so tako...

3 komentarji