»

Intelovi procesorji Skylake bodo zamudili

DigiTimes - Nova generacija Intelovih procesorjev Skylake za namizne računalnike bo zamudila in bo izšla šele konec avgusta, so po neuradnih informacijah že sporočili svojim partnerjem. Procesorje in tudi pripadajoči vezni nabori serije 100 so bili napovedani za drugo četrtletje letos, a se pomikajo proti koncu tretjega, kar utegne vplivati tudi na prodajo računalnikov, ki se komajda pobira po več zaporednih četrtletjih pešanja.

V težavah so se znašli tudi sestavljavci računalnikov, ki so želeli novosti s procesorji Skylake pokazati že na tajvanskem Computexu, ki bo potekal prvi teden junija. Pričakuje se, da bo zaradi tega prodaja v drugem četrtletju slabša, saj bodo potencialni kupci raje počakali na prihod novih modelov avgusta.

Skylake bo sprva izdelan v 14 nm, kasnje pa v 10...

112 komentarjev

AMD pridobil tržni delež

Slo-Tech - Kljub slabim finančnim rezultatm v drugem četrtletju letošnjega leta je AMD pridobil nekaj več kot štiri odstoten tržni delež na trgu procesorjev. Tako je bilo 22,9 odstotkov prodanih procesorjev v drugem četrtletju letošnjega leta iz AMD-jevega hleva, medtem ko je največji, 76,3 odstotni delež pripadel Intelu. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta sta oba proizvajalca pridobila, sja je AMD-ju v omenjenem obdobju pripadel 21,6, Intelu pa 72,9 odstotni tržni delež.

Več o tem si preberite na eWeek.com.

4 komentarji

Tudi Intel z manj dobička

Slo-Tech - Potem ko je AMD objavil, da bo njegov dohodek v četrtem četrtletju lanskega leta nižji od pričakovanega, so podobne informacije pricurljale tudi iz Intelovih logov. Prihodki slednjega naj bi bili tako kar za pet odstotkov nižji od dohodkov enakega obdobja leta 2005, dobiček četrtega četrtletja pa naj bi bil kar za 39 odstotkov nižji od dobička enakega obdobja v letu 2005. Poleg tega napovedujejo za prvo četrtletje letošnjega leta dodatno zmanjšanje dohodkov.

Več na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Ambiciozni načrti AMD-ja

DigiTimes - Po virih iz tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč sodeč, načrtuje AMD v drugi polovici letošnjega leta prodajo 26 milijonov procesorjev, s čimer bi v letošnjem letu prodali 46 milijonov procesorjev. S tem bi svoj delež na trgu procesorjev povečal na kar 32 odstotkov. Kot je znano je v drugem četrtletju AMD dosegel največji delež na trgu procesorjev z dvaindvajsetimi odstotki. Dodatnih deset odstotkov naj bi pridobil s prodajo procesorjev za prenosnike in s pomočjo prej omenjenih proizvajalcev matičnih plošč.

Več o tem na DigiTimes-u

35 komentarjev

Apple poslovne rezultate na ogled postavi

Ars Technica - Prvo četrtletje je okoli in prva poročila o finančnem (ne)uspehu računalniških podjetji že počasi curljajo v javnost. Očitno je sezono impresivnih poslovnih rezultatov začel Apple. Leto so začeli z neverjetnim 530% povečanjem dobička v primerjavi z istim obdobjem lansko leto, kar je sigurno razlog da se bo prenekateri delničar Appla še cel pričujoči teden zbujal z nasmeškom na ustih.

Prav neverjetno je, da prodaja iPoda še vedno ne jenja - še več, v primerjavi s prejšnim četrtletjem so zabeležili dodatno povečanje prodaje (kar lahko verjetno pripišemo prodaji iPod shuffla, ki postaja najbolj iskan flash predvajalnik MP3-jev).

In računalniki? Že drugo zaporedno četrtletje je Apple prodal čez 1 milijono Macov (iMac, eMac, Mini), kar nekaj te prodaje pa lahko pripišemo uspešnemu lansiranju MacMinija. Prodaja Powerbookov in iMacov navkljub zastarelemu procesorju ne upada, edino PowerMaci se iz četrtletja v četrtletje prodajajo slabše.

In res - poleg priprav na izdajo OSX Tiger, se...

21 komentarjev

Intel in Prescott

več strani - Nekaj podatkov o tem prihajajočem procesorju iz Intelovih logov. 90 nanometrski Pentiumi 4 z SSE3 bodo po pričakovanjih v letu 2004 dosegli lepo številko sedemdesetih (70) milijonov in do konca leta dosegli hitrost štirih gigahertzev. 60 % vseh procesorjev, ki jih bodo izdelali bodo prav P4 Prescotti s 3,6 in 3,8 GHz v Q2 in Q3, medtem ko bodo 90 nm Celerone 2,8 in 3,06 GHz izdelali že v drugem kvartalu. Prav tako nameravajo povečati izdelavo Centrinov - prenosniških procesorjev, saj ti že sedaj obvladujejo kar 42 % celotnega trga mobilnih procesorjev. The Register in X-bit labs.

9 komentarjev

Več in več in več in več napetosti

Slo-Tech - Naš Sergio je pač odvisen od voltaže. Če je nima dovolj v svojem procesorju ni srečen. Zato je na svoji "brand new" plošči izvedel trik, ki mu je zvišala napetost. Od 1,85 V je priletel na kar 2,05 V napetosti! Ogromno! Kako? Samo prilotamo en uporček in voila! Toda, da ne boste sedaj pospajkali desetih pinov, vam je v članku razložil kam točno priciniti upor. Ogled za vse hardcore overclockerje obvezen!

7 komentarjev

Intel prodal za 20% manj procesorjev

CNet - Hehe, da ne bo slycer jokal, da mora za novice skrbeti sam, mu bom tudi sam malce pomagal. Navijanje ušes ostalih pisunov pa je tudi v poteku, tako da lahko pričakujete izboljšanje stanja...

Prva novica tako prihaja iz Intelovih logov, ni pa prav nič spodbudna. Sodeč po tej novici je namreč Intelova prodaja procesorjev v prvem četrtletju za kar 20% nižja od primerljivega obdobja lansko leto. Analist Dan Niles kot glavni razlog za upad omenja splošno recesijo na računalniškem tržišču, toda mi vemo da je razlogov več. Recimo vse prej, kot bleščeča zamenjava generacij procesorjev (Pentium III na Pentium 4), ter, seveda, AMD. Glede na celoten trg je Intel še vedno v prednosti pred AMDjem, toda slednji mu že drugo leto vztrajno odžira vse več in več tržnega deleža. No, tudi napovedi za drugo četrtletje niso preveč naklonjene Intelu, stanje pa se bo po vsej verjetnosti izboljšalo komaj konec tega leta......

2 komentarja