»

Izšel VLC 2.0.0

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija priljubljenega brezplačnega odprtokodnega predvajalnika vseh večpredstavnostnih datotek VLC. Po več kot desetih letih razvoja in tri leta po izidu prve stabilne verzije je namreč program prilezel do verzije 2.0, v katero so avtorji vdelali cel kup izboljšav in polovili več sto hroščev. VLC je svojo veliko priljubljenost dosegel zaradi odprtosti, brezplačnosti, prenosljivosti (na voljo je za Windows, Mac OS X, Linux, iOS, BeOS in še nekatere bolj eksotične sisteme) in celovitosti, saj z njim odpade potreba po ročnem nameščanju kodekov za predvajanje posameznih...

137 komentarjev

Google donira Windowbuilder Pro in Corepro Profiler

The inquirer - Google je z nakupom podjetja Instantiations pridobil lastniško pravico nad programoma Windowbuilder Pro in Codepro Profiler. Sedaj bo ta dva kosa programja brezplačno predal odprtokodnemu projektu Eclipse. Najprej morajo kodo temeljito prečesati in se posvetovati s pravniki, da ne bi prekršili kakšnih intelektualnih pravic, nato pa bosta programa postala odprtokodna in v letu 2011 del Eclipsa Indigo. Predaja ne bo spremenila pogodb, tako da bo Google še vedno vzdrževal kodo. Codepro Analytix, ki ga je Google prav tako dobil s prevzemom Instantiationsa, ni vključen v kupčijo.

5 komentarjev

Google predstavlja WebP

Primerjava JPEG-a, GIF-a in PNG-ja

vir: Google
Google - Pri Googlu so povedali da so med iskanjem največje upočasnitve pri nalaganju spletnih strani vedno našli enakega krivca, slikovne datoteke. Tekom raziskave so razvijalcem omogočili optimizirati in pohitriti nalaganje praktično vseh delov spletnih strani, razen slik. Odločili so se, da bodo poskušali popraviti še to, kar načrtujejo s predstavitvijo novega slikovnega formata WebP.

Osredotočili se bodo predvsem na format JPEG, ki že zdaj uporablja kompresijo z izgubo informacij (PNG je npr. format s kompresijo brez izgube kakovosti, t.i. lossless), saj je ta daleč najpogostejši na spletu. Želijo povečati stopnjo kompresije, a obenem ne želijo vidno izgubiti informacij, kar je običajno...

63 komentarjev

H.264 ostaja brezplačen za spletno predvajanje videov

Heise - Iz MPEG LA so sporočili, da bodo nadaljevali odrekanje licenčninam za uporabo kodeka H.264 za storitve brezplačnega gledanje videoposnetkov na spletu (free web streaming) vse do izteka licence. Ta velja do konca leta 2015, a so imeli v MPEG LA željo, da bi z začetkom prihodnjega leta začeli zaračunavati rabo. Odločitev je bržkone posledica Googlovega pritiska v okviru Open Web Media Projecta. Spomnimo, da je Google maja kupil On2 Technologies in objavil kodek VP8 pod brezplačno licenco in v sodelovanju z Mozillo, Opero, Adobom in še nekaj drugimi podjetji ustanovil projekt. MPEG LA tako ni imel izbire, če je želel, da H.264 (p)ostane spletni standard.

53 komentarjev

Bo Google VP8 kodek izdal pod odprtokodno licenco?

Slo-Tech - Spletišče NewTeeVee.com je objavilo govorice, da naj bi Google kodek VP8 (kodek je razvilo podjetje On2 technologies, ki ga je kupil Google) objavil pod odprtokodno licenco. Pri Googlu te novice zaenkrat niso želeli potrditi, potrdili ali zanikali pa jo bodo predvidoma na svoji razvojni I/O konferenci konec maja. Zaenkrat tudi ni znano ali bo odprtokoden le VP8 kodek, ali bo postal prost tudi sam format.

Kodek VP8 slovi kot zelo zmogljiv, saj prekaša H.264. V primeru, da bi postal odprtokoden, in da ga podpre tudi Google, bi v vojni med Theoro in H.264 definitivno zmagal V8, lahko pa bi tudi resno ogrozil prihodnost Flasha.

21 komentarjev

Program za urejanje videa Lightworks bo izdan pod odprtokodno licenco

Lightworks

Slo-Tech - Lightworks je profesionalni program za nelinearno urejanje videa (deluje pod Linuxom), ki omogoča urejanje videa ne glede na resolucijo in kodek, ima podporo za številne efekte (vključno z njihovo uporabo v realnem času pri SD, HD in 2K ločljivostih), neomejeno multi-cam podporo, itd. (seznam zmogljivosti je na voljo na spletni strani izdelka).

Proizvajalec programa, podjetje EditShare, pa se je pred kratkim odločilo, da bodo program izdali pod odprtokodno licenco.

Lightworks bo tako v osnovni različici brezplačen, podjetje pa namerava tržiti dodatke zanj. Izvorna koda programa bo na voljo za prenos v tretji četrtini letošnjega leta. Vsi zainteresirani razvijalci pa se lahko prijavite v Lightworks Open Source Program.

Program je bil...

22 komentarjev

Mobilni telefon z odprtokodnim drobovjem

LinuxDevices - Trolltech je predstavil Greenphone, zeleni telefon, ki ga poganja Linux jedro, nad katerim teče telefonska različica Qtopie, Trolltechovega programskega vmesnika za integrirane naprave.

Za nekatere zelo pomembna novost je možnost, da lahko na napravo skozi miniUSB vmesnik naložijo svoje Linux jedro in tako s telefonom lahko počnejo praktično karkoli, ter seveda dejstvo, da je izvorna koda vse programske opreme v telefonu dostopna pod odprtokodnimi licencami.

O napravi poroča LinuxDevices, seveda pa se je reč znašla tudi na SlashDotu.



Telefon bo stal malo manj kot 800...

32 komentarjev

Odprtokoden film

Slo-Tech - Na Slo-Techu se je v debatah o piratiziranju pogosto omenjalo, da če ne bo več mogoče piratiziranje filmov, bomo začeli gledati/delati odprtokodne filme. To je mogoče prvi odprtokoden film, ki bo začel tradicijo.

Fundacija Blender in Nizozemski inštitut za umetnost sta pričela z ustvarjanjem 3D animiranega kratkega filma, ki ga bosta ustvarila z odprtokodnimi orodji Blender, GIMP... Film pa bodo tudi ponudili pod odprtokodno licenco GPL.



P.S.: Za vse, ki ste začetniki v Blenderju, je zelo koristna brezplačna knjiga Blender_3D:_Noob_to_Pro.

14 komentarjev

BBC razvija odprtokodni video-kodek

Slashdot - Kakorkoli čudno se sliši, a vendarle je res: televizijska hiša BBC razvija kodek za zapis slike, ki ga je izdala pod odprtokodno licenco. Prve sadove dela na prototipu algoritma za kodek so predstavili že januarja 2003. Kodek sliši na ime Dirac in se lahko pohvali z dvakrat manjšo kapaciteto v primerjavi z MPEG-2 pri sliki velikosti 1920x1080 pik. Klik!

No ja, očitno je prihodnost le v prenosu televizijske slike preko interneta.

35 komentarjev