»

Po devetih letih padla tožba zoper Apple zaradi DRM

Slo-Tech - Po devetih letih je proces zoper Apple zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje z iTunes 7.0 pri koncu. Porota je v vsega nekaj urah odločila, da je Apple ravnal zakonito in ni kratil pravic potrošnikov. Tožniki so že napovedali pritožbo.

Primer sega v leto 2005, do danes pa je doživel že precej sprememb. Vmes so celo izgubili tožnike, a so potem našli prizadete kupce, ki so bili domnevno oškodovani in so bili primerni za nadaljevanje postopka. Tožba se je namreč nanašala na prve iPode, ki so bili naprodaj v letih 2006-2009, zato je bilo treba najti tožnika, ki je tedaj kupil omenjeni izdelek in je lahko to dokazal. V prvi inačici tožbe so Applu očitali, da ni želel licencirati FairPlaya (DRM)...

0 komentarjev

Apple ne more registrirati blagovne znamke Multi-Touch

MacRumors.com - Ko je Apple predstavil iPhone so hkrati 9. januarja 2007 vložili tudi zahtevek za registracijo blagovne znamke Multi-Touch pri ameriškem Uradu za patente in blagovne znamke (USPTO). Na prvi stopnji je bila vloga zavrnjena, zato se je Apple pritožil prizivnemu svetu, ki je v petek po skoraj petih letih odločil, da Apple znamke Multi-Touch ne more registrirati.

Kot je USPTO zapisal v utemeljitvi zavrnitve, so ugotovili, da beseda multi-touch ne označuje le specifične tehnologije, ampak tudi opisuje, kako uporabnik rokuje z napravo. Hkrati se izraz uporablja povsem generično tudi za enak način rokovanja z ostalimi napravami, recimo androidnimi, zato Apple ne more dobiti blagovne znamke. Res je, da se je to zgodilo šele v zadnjih letih, torej ko je postopek pri...

40 komentarjev

Applu podeljen patent za Cover Flow

Ena izmed osemnajstih skic v patentu

vir: engadget
engadget - Cover Flow je postal Applova lastnina že leta 2006, ko so ga kupili od Andrewa Coulterja Enrighta ter ga implementirali v iTunes. Od takrat se je uporaba Cover Flowa še razširila, a je ena izmed najbolj znanih uporab prav na iPhoneu in iPod Touchu (ter ostalih iPodih, v iTunes, itd.) za brskanje po albumih glasbe. Da je Cover Flow tudi uradno Applov, so potrdili pri ameriškem patentnem uradu (USPTO) s podelitvijo patenta D613,300. Gre za patent, ki pokriva zasnovo oz. izgled sistema namesto njegove funkcionalnosti, kar pomeni, da Apple za licenčnino lahko toži uporabnike sistemov, ki le izgledajo podobno, čeprav ni nujno, da je podobna tudi njihova funkcionalnost. Tukaj bodo v največjih težavah ustvarjalci Symbiana, ki Cover Flowu podoben sistem uporablja v Symbian^3, ter...

39 komentarjev

Apple iTunes na voljo tudi v Sloveniji

Slovenija na seznamu podprtih držav

vir: jabuk.si
jabuk.si - Od danes naprej lahko tudi slovenski uporabniki iTunes posežejo po svojih kreditnih karticah in opravljajo nakupe preko Apple-ove spletne prodajalne iTunes Store. Na precejšnjo žalost kljub pomembnosti dogodka v iTunes Store še ni zaslediti glasbe (še manj pa filmov), saj lahko kupujemo le iPhone in iPod Touch aplikacije, kar pa bi znalo podžgati nove govorice, da bo iPhone na voljo tudi na sončni strani Alp.

48 komentarjev

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev

Creative toži Apple

ZDNet - Singapurski Creative je v ponedeljek uradno napovedal, da bo tožil Apple zaradi kršitev patentne zakonodaje v zvezi z iPodi. Creative trdi, da iPodi in iPodi Nano kršijo Creativov patent za vmesnik v njihovem predvajalniku Zen, ki jim je bil odobren lanskega avgusta. Tako skušajo doseči prepoved prodaje iPodov in tudi finančno odškodnino. Omeniti velja, da Creative ni prvo podjetje, ki želi pridobiti delež Applovih dohodkov od iTunes in iPoda z navedbami o kršitvi patentov. Hongkonški Pat-rights in Contois Music & Technology sta Apple že tožila s podobnimi navedbami. Klik!

13 komentarjev

iTunes preko telefona

Slashdot - Podjetji Apple in Motorola utegneta že kmalu po novem letu predstaviti preprost in ne-predrag mobilni telefon, ki bo omogočal predvajanje glasbe s spletne trgovine iTunes. Telefon naj bi bil nekakšen dodatek za iPod, saj bo zaradi omejenih kapacitet omogočal predvajanje le manjšega števila skladb. Omenimo še, da je Apple včeraj sporočil, da je prodaja glasbe v iTunes presegla vrtoglavo mejo 200 milijonov skladb.

Kaj bo šele, ko bo iTunes na voljo pri nas? :)

7 komentarjev

iTunes petkrat popularnejši od Napsterja

PC Pro - Podjetje Apple je izdalo novo finančno poročilo, v katerem trdi, da je preko izdelka iTunes prodalo petkrat več glasbe kot Napster v prvem tednu prodaje. Po podatkih naj bi iTunes prodal 1,5 milijona pesmi, Napster pa "le" 300.000. Podjetje dodaja, da je bilo to 80 odstotkov vse prenesene legalne glasbe na trgu, s čimer se lahko verjetno le še dodatno pohvalijo. Očitno se je njihova kombinacija iPoda in iTunesa resnično obnesla, prednost pa imajo verjetno tudi v tem, da je iTunes uporaben tako na Applovih računalniki kot tudi na PC-jih, medtem ko je Napster uporaben le na slednjih. Izvirna novica.

4 komentarji