»

Nokia spet z rekordno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, v katerem so ponovno pridelali ogromno izgubo in le malenkostno povečali prihodke glede na prvi kvartal. V zadnjih treh mesecih so zabeležili 1,41 milijarde evrov čiste izgube, kar je za osem odstotkov slabše kot v prvem kvartalu in kar štirikrat več kot v enakem obdobju lani (takrat je izguba znašala 368 milijonov dolarjev). Prihodki od prodaje so dosegli 7,5 milijarde dolarjev, kar je tri odstotke več kot v prvem četrtletju. Nokia je tako zabeležila najslabši rezultat v zgodovini.

Pred dvema letoma so bile vesti popolnoma drugačne, saj je takrat Nokia poslovala stabilno in pridelovala visoke dobičke. Sedaj večina kazalcev kaže negativne obete. Prodaja...

64 komentarjev

Zaloge diskov na starih ravneh, dobički in cene rekordni

InfoWorld - Poplave, ki so lani oktobra zalile Tajsko in okoliške države, so za nekaj mesecev ohromile svetovni trg trdih diskov, saj je bila uničena ali resno prizadeta četrtina svetovnih proizvodnih kapacitet. Cene trdih diskov so poskočile v nebo in v maloprodaji v špicah zrasle tudi za več sto odstotkov, podjetja pa so potrebovala več mesecev, da so proizvodnjo začela postavljati nazaj na noge. Najhuje jo je skupil Western Digital. Razmere so se do danes umirile, težav z dobavljivostjo ni več, a visoke cene vztrajajo. V povprečju so cene 28 odstotkov višje, prodaja pa zgolj 16 odstotkov nižja.

Te sicer niso več na rekordnih ravneh, a so še vedno opazno višje, kot so bile pred poplavami. Na InfoWorldu so za primer vzeli dvoterabajtni WD-jev Caviar, ki je lani septembra stal 70 dolarjev, v...

36 komentarjev

Yahoo povečal dobiček, a oglaševalski prihodki še vedno padajo

The Wall Street Journal - Yahoo je v prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 31. marca, posloval uspešneje kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Sunnyvala. Prihodki so se sicer povečali za vsega odstotek na 1,22 milijarde dolarjev, pri čemer je zaskrbljujoč nadaljnji upad oglaševanja (najpomembnejši prispevek, to je prikazovanje spletnih oglasov, je vnovič izgubil štiri odstotke), a to je prva rast po treh sušnih letih. Kljub temu je Yahoo zabeležil kar za 28 odstotkov višji čisti dobiček kot v enakem obdobju lani, in sicer se je povzpel na 286 milijonov dolarjev.

Na prvi pogled so številke videti...

7 komentarjev

Google z rekordnimi prihodki povečal dobiček

CNet - Včeraj po koncu trgovanja je Google objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, iz katerih lahko veje optimizem delničarjev. Prihodki celotnega koncerna so znašali devet milijard dolarjev, kar je absolutni rekord podjetja. Od tega dve tretjini odpadeta na matični del podjetja Google.com, preostanek pa širše omrežje.

Dobiček se je v primerjavi z lanskim letom povečal za 36 odstotkov na 2,5 milijarde dolarjev. To znese 8,74 dolarjev na delnico na četrtletje, kar postavlja letni P/E na 15,1.

Prodaja na mednarodne trge že zavzema več kot polovico vse prodaje, saj se je povečala za eno odstotno točko na 54 odstotkov v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem.

V zadnjih treh mesecih je...

7 komentarjev

Amazonov dobiček načele intenzivne investicije

The New York Times - Amazon je po rekordnih poslovnih rezultatih v zadnjem četrtletju lanskega leta to leto začel nekoliko skromneje. Kot je razbrati iz njihove objave, so prihodki od prodaje znašali 9,86 milijarde dolarjev, kar je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in pa 24 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju (ki je seveda praznično obarvano). Dobiček je upadel na 201 milijon dolarjev, kar je za tretjino manj kot v enakem obdobju lani.

Padec dobička ni posledica slabšega poslovanja, ampak investicij in širjenja podjetja. Amazon v zadnjem času intenzivno gradi nova skladišča in podatkovne centre, s čimer želi dolgoročno pomagati poslu. Samo lani so zgradili 13 novih skladišč oziroma...

3 komentarji

Povpraševanje po SSD-jih se krepi

Napovedi za prihodnost.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Povpraševanje po SSD-jih se povečuje, ugotavljajo proizvajalci. Micron pravi, da je v drugem kvartalu tega fiskalnega leta občutno močnejše kot v prvem, medtem ko v tretjem četrtletju povečujejo še njegovo povečanje. Gonilna sila povpraševanja so prenosni računalniki, kjer SSD-ji počasi postajajo standard, medtem ko namizni računalniki šele pričenjajo vstopati na ta trg.

Poslovni rezultati za drugo četrtletje, ki se je končalo 3. marca, so vzpodbudni. Prihodki so znašali 2,3 milijarde dolarjev, od tega je bilo čistega dobička 155 milijonov dolarjev. Prihodki iz prodaje DRAM-a so sicer za šest odstotkov manjši kot v enakem obdobju lani, a to je posledica 23 odstotkov nižje povprečne cene, ki pa jo je večje povpraševanj skoraj v celoti kompenziralo. Prihodki...

67 komentarjev

Dell povečal dobiček

BuisnessWeek Online - Dell je objavil rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike. Njihov dobiček je znašal 822 milijonov dolarjev oziroma 45 centov na delnico (skoraj pol več od pričakovanj), kar na letni ravni postavlja kazalnik P/E na okoli 7-8. K dobremu rezultati so obilno prispevali nižje nabavne cene, višje povpraševanje, saj podjetja začenjajo masovno menjati opremo za novejšo z Windows 7 in novim Exchangeom, in rahlo zvišanje bruto marže z 18,3 na 20 odstotkov, saj cen nižanjem nabavnih cen navkljub niso pretirano zniževali, pojasnjuje finančni direktor Brian Gladden.

Prihodki od prodaje so znašali 15,4 milijarde dolarjev, kar je petino več kot v enakem obdobju lani, medtem ko je dobiček poletel za 144...

3 komentarji

Intel z najboljšim poslovnim rezultatom v zgodovini

Otellini ima razlog za zadovoljstvo

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 26. junija. V treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 10,8 milijarde dolarjev, kar je za 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 2,9 milijarde dolarjev dobička, medtem ko so še lani v tem kvartalu izgubili 400 milijonov dolarjev - k temu je sicer levji delež prispevala globa EU v višini 1,1 milijarde evrov. Bruto marža je letos znašala 67 odstotkov, kar je tri odstotne točke več kot lani. Intelov izvršni direktor Paul Otellini se je pohvalil, da je bilo letos najboljše četrtletje v 42-letni zgodovini podjetja. Za naslednji kvartal načrtujejo prihodke v višini 11,6 milijarde dolarjev.

31 komentarjev

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev

Micron spet pozitivno

Gibanje cene delnic Microna v zadnjih treh mesecih

Extremetech - Ameriški proizvajalec polprevodniških elementov Micron je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 4. marca. Po dolgem času so spet poslovali pozitivno (šele drugo četrtletje v zadnjih treh letih), k čemur je izdatno pripomoglo strmo višanje cen DRAM-a. Tako se je njihova bruto marža na izdelke zvišala s 27 na 35 odstotkov, medtem ko so proizvodni stroški upadli. Prihodki od prodaje DRAM-a so se povečali za 24 odstotkov zaradi 17 odstotkov večje proizvodnje in sedem odstotkov višjih cen. Skupno so tako znašali 1,96 milijarde dolarjev, od česar so zabeležili 365 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani je izguba znašala 763 milijonov dolarjev. V zadnjih dveh mesecih so delnice podjetja Micron pridobile četrtino vrednosti, včeraj po objavi rezultatov pa še...

3 komentarji

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev

Sodelovanje Intela in Microna obrodilo sadove

X-Bit Labs - Sodelovanje Intela in Microna bo prineslo nadaljnje blagodejne učinke za pomnilniške medije, ki uporabljajo NAND flash pomnilnik. Njuno sodelovanje je že omogočilo pomanjšanje čipov na 34 nm, zdaj pa sta uspela izdelati še 34 nm MLC čipe, ki na celico vsebujejo 3 bite informacij. Posledično imajo čipi eno najvišjih gostot zapisa na trgu, saj 4 GB čip zaseda le 126 mm2 površine. Intel in Micron se žal ne moreta pohvaliti, da imata najgostejše čipe, saj je že februarja Toshiba s pomočjo SanDiska izdelala 8 GB čip, ki na celico shrani 4 bite. Le-ti so izdelani v starejšem, 43 nm proizvodnem procesu, površina, ki jo zaseda čip, pa ni znana.

Čipi iz naveze Intela in Microna so trenutno v postopku testiranj, masovna proizvodnja pa naj bi se začela v zadnji letošnji četrtini. Obljubljajo tudi, da bo še pred koncem leta sledil premik na proizvodni proces, ki bo manjši od 30 nm. S to potezo bodo čipi postali še cenejši oz. bodo omogočali večje kapacitete na enaki površini.

7 komentarjev

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

EA z milijardno izgubo

ComputerBase - Electronic Arts je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je končalo 31. marca letos, in je bilo hkrati konec njihovega fiskalnega leta 2009. V zadnjem kvartalu so njihovi prihodki znašali 860 milijonov dolarjev, kar je za 24 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavne uspešnice, ki so poganjale prodajo, so bile Skate 2, Rock Band 2, The Lord of the Rings: Conquest, Left 4 Dead in Need for Speed Undercover, a to ni zadoščalo za pozitiven izid. Skupno je izguba v tem delu leta znašala 42 milijonov dolarjev. Še slabši so celoletni rezultati. Nabrali so 4,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sicer 15 odstotkov več kot leto poprej, a s kar 1,09 milijarde dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot predlani. Klik!

19 komentarjev

Intelovi poslovni rezultati vzpodbudni

TG Daily - Intel je objavil svoje poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje, ki so se izkazali za presenetljivo solidne. Njihovi dohodki so znašali 7,1 milijarde dolarjev, pri čemer so napaberkovali 647 milijonov dolarjev dobička. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dohodki za četrtino, dobiček pa celo za 55 odstotkov manjši. Kljub temu to ni razlog pretirano skrb, saj se je dobiček v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečal za 176 odstotkov kljub 14 odstotkom nižjim dohodkom.

Intelov izvršni direktor je optimistično izjavil, da verjame, da so številke že dosegle svoje najnižje ravni, ter da se industrija počasi pobira in vrača v ustaljene sezonske tirnice. Dodal je, da se je Intel dobro prilagodil gospodarski klimi, zaradi se ni bati ničesar. Investitorji niso tako prepričani, saj so delnice podjetja včeraj izgubile približno štiri odstotke.

9 komentarjev

Micron v hudih škripcih

CNet - Micron je v poslovnih rezultatih za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 4. decembra, spet zabeležil visoko izgubo. Pri prihodkih, ki so znašali 1,4 milijarde dolarjev oz. 8,7 odstotka manj kot lani, so nabrali 706 milijonov dolarjev izgube, kar je dvakrat več, kot so pričakovali analitiki glede na slabe rezultate v predpreteklem kvartalu. V enakem obdobju lani so pridelali četrt milijarde dobička. Za izgube v Micronu krivijo nižanje cen pomnilnika, ki so se v zadnjem četrtletju spustile za tretjino, in nizko potrošnjo. Že prej je Micron napovedal, da bo odpustil 15 odstotkov zaposlenih zaradi varčevanja in krčenja stroškov. Namesto 1 do 1,3 milijarde dolarjev želijo v novem četrtletju zapraviti le 650 do 750 milijonov.

7 komentarjev